Hebt u ook genoeg van al die sites die willen dat u zich eerst registreert? Dankzij OpenID kunt u zich steeds met dezelfde account inschrijven en aanmelden. Prettig, want u hoeft nog maar één wachtwoord te onthouden.Wat hebben sites als eKudos.nl, Digg.com en Yahoo gemeen? Dat u uzelf eerst gratis moet registreren om alle mogelijkheden te kunnen gebruiken.
Geschiedenis
In het verleden zijn al meerdere pogingen ondernomen om een soort van internetpaspoort, een ID, ofwel identiteit, te ontwikkelen. Het waarschijnlijk bekendste voorbeeld hiervan is Windows Live ID - voorheen bekend als .NET Passport - van Microsoft. Het grote succes bleef uit, vooral omdat veel computeraars het geen prettig idee vonden dat Microsoft dan over al hun gegevens kon beschikken. Ook bij andere varianten als Yahoo ID vormen de persoonsgegevens in handen van één commerciële partij de zwakke schakel. Ondertussen tikte de klok door en nam het aantal sites waar mensen zich moesten registreren in rap tempo toe.Van blog naar ID
In 2006 begon Brad Fitzpatrick van LiveJournal blogservice met de ontwikkeling van OpenID; in eerste instantie als manier om eenvoudiger te kunnen inloggen op weblogs. OpenID werkt, in tegenstelling tot eerdere systemen, decentraal. Dat wil zeggen dat u zelf kiest bij welke aanbieder u een identiteit aanmaakt. Met andere woorden: u bepaalt wie uw paspoort beheert.Zo werkt het
MijnOpenID

Mijn OpenID is in Nederland de eerste identity provider, oftewel partij waar u een OpenID identiteit kunt aanmaken. Maar waarom zou je juist deze Nederlandse dienst gebruiken?
Chris Obdam van MijnOpenID.nl: "MijnOpenID.nl is Nederlandstalig met een server die in Nederland staat. En vanwege de relatief strenge privacywetgeving hier, zijn je persoonlijke gegevens veilig."
Bij OpenID gebruik je een persoonlijke url om je aan te melden bij sites die gebruik maken van OpenID. Wat als deze url in handen komt van derden?
"Dan is er eigenlijk niets aan de hand. Want behalve deze url moet je ook nog een wachtwoord ingeven. Met andere woorden: voor iemand die jouw wachtwoord niet weet, is deze url waardeloos."
OpenID aangemaakt, wat nu?
Als voorbeeld maken we een account aan bij eKudos.nl, een website waar gebruikers nieuws met elkaar delen. Hier klikt u op de knop Registreren waarna u op de pagina belandt om een account aan te maken. Nu komt direct het verschil met 'ouderwets' registreren aan het licht. In plaats van allerlei gegevens in te vullen, geeft u onder 'Of registreer met OpenID' simpelweg uw persoonlijke OpenID url in en klikt u op de knop Registreer.U wordt nu doorverwezen naar de pagina van onze OpenID-provider die u vraagt of u echt wilt inloggen bij eKudos. Nadat u deze vraag hebt bevestigd, krijgt u te zien welke informatie eKudos.nl van u nodig hebt (in dit geval nickname & e-mailadres) en nadat u op Verstuur hebt geklikt is de registratie voltooid. De pagina van eKudos.nl verschijnt, u bent aangemeld en kunt direct alle extraatjes gebruiken. Een verademing want de hele procedure duurde nog geen 15 seconden.
Gebruik en beheer
De volgende keer dat u gebruik wil maken van eKudos.nl - of een andere site waar u uzelf met OpenID hebt geregistreerd - en u moet aanmelden, geeft u gewoon uw eigen url in. Dan zal eerst de pagina van MijnOpenID.nl verschijnen en u vragen om uw wachtwoord voordat u daadwerkelijk kunt aanmelden. eKudos.nl vraagt aan MijnOpenID.nl of u inderdaad wel de gebruiker bent die u zegt te zijn. MijnOpenID.nl controleert dit door u te vragen naar uw wachtwoord, als dit klopt geeft hij achter de schermen aan eKudos.nl door dat u bent wie u zegt te zijn.OpenID: een blijvertje
Dankzij uw OpenID-identiteit surft u eigenlijk met een partner die - indien u hiervoor toestemming geeft - aan derden kan bevestigen wie u bent. Dat maakt registreren een stuk eenvoudiger en zorgt er bovendien voor dat u altijd dezelfde gebruikersnaam (persoonlijke url) en wachtwoord kan gebruiken. Dit wachtwoord kunt u overigens veranderen door te surfen naar mijnopenid.nl/is/uw accountnaam (bij ons dus mijnopenid.nl/is/computeridee. Ook beheert u hier de lijst met sites bij welke u via OpenID staat geregistreerd.OpenID zou wel eens een blijvertje kunnen zijn, gezien het hoge tempo waarin veel bestaande sites OpenID implementeren en het OpenID-logo dragen. Op dit moment zijn er naar schatting al zo'n 120 miljoen OpenID-accounts. En nu ook internetreus Yahoo OpenID sinds kort omarmt zal dit aantal in één keer stijgen naar een kleine 370 miljoen. Microsoft en Digg zullen waarschijnlijk volgen.
Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.