"App 'YouTube Kids' bevat misleidende reclames' 2015-04-08T10:33:44

Star Wars films nu ook naar digitale verkoop

Mini-pc MSI Cubi verstopt zich achter je scherm

"App 'YouTube Kids' bevat misleidende reclames'

Klachten ingediend tegen Google

"App 'YouTube Kids' bevat misleidende reclames'

Verschillende belangengroepen hebben een klacht ingediend tegen de Youtube Kids-app. Die versie van de videodienst richt zich vooral op jonge kinderen, maar bevat reclames die helemaal niet zo goed zijn voor jonkies.

De groepen maken vooral bezwaar tegen de reclames van fastfoodketens als McDonald’s, en speelgoedfabrikant Fisher Price. De video’s zijn volgens de groepen door kinderen niet te onderscheiden van de echte video’s en zijn daarom niet toegestaan. Ze hebben het doel om de producten te verkopen. De kinderen zouden zich hierdoor te veel laten beïnvloeden.

McDonald’s

Vooral over McDonald’s zijn de belangengroepen niet tevreden. In Googles algemene voorwaarden staat zelfs dat er geen reclame gemaakt mag worden voor McDonald’s. “Het eten van fastfood is slecht voor kinderen en dat Google dat aanprijst in haar advertenties kan natuurlijk niet”, zo meldt de woordvoerder tegen de Washington Post.

Reclame

De zaak is gaan rollen doordat ouders erachter kwamen dat speelgoedfabrikant Lego ook veel video’s maakt voor in de app. In die video’s staat het product centraal en dat is verboden. In Amerika is het niet toegestaan om gewone filmpjes te maken die om een product draaien. Bij reclame mag je wel een product aanprijzen, maar bij normale video’s niet.

Youtube Kids is nog niet verkrijgbaar in Nederland, en het is ook nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren. In Amerika is de app te downloaden via de App Store en Google Play.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord