Buma/Stemra en filmstudio's downloaden zelf van BitTorrent 2013-11-04T16:17:40

Time Person of the Year-titel weer niet voor Jobs

Pig Chase: Gamen met echte varkens

Buma/Stemra en filmstudio's downloaden zelf van BitTorrent

Buma/Stemra en filmstudio's downloaden zelf van BitTorrent

Volgens website Torrentfreak downloaden grote filmmaatschappijen zelf van BitTorrent. Tv-series, films en muziek worden op ip-adressen van Sony, Universal en Fox binnengehaald. GeenStijl zag ook dat Buma/Stemra downloadt van Bittorrent maar volgens de belangenbehartiger van muziekauteurs is hun ip-adres misbruikt.

Torrentfreak gebruikte een lijst van ip-adressen van de grote filmmaatschappijen om na te gaan of deze adressen ook terug te vinden waren op de website YouHave Downloaded. Op deze website is te zien welk ip-adres wat downloadt van BitTorrent. Naar bleek kwamen de ip-adressen van de filmmaatschappijen overeen met die op deze website. Zie hieronder de lijstjes met wat er zoal via de filmmaatschappijen wordt gedownload. Dat het voor ‘onderzoek’ was, lijkt zeer onwaarschijnlijk aangezien ze niet de eigen films downloadden maar die van hun concurrenten. 

SonyUniversalFox

GeenStijl

GeenStijl wierp ook een blik op de website youhavedownloaded.com en kwam erachter dat via het ip-adres van Buma/Stemra content werd gedownload zoals de serie Entourage en het spel Battlefield 3 en heeft dus niets met muziek te maken dus kan 'onderzoek' moeilijk als argument worden gebruikt. Het downloaden van software is zelfs illegaal in Nederland. Buma/Stemra zei er in een persbericht het volgende over:

"Het zijn geen IP-adressen waarmee medewerkers van Buma/Stemra het internet op kunnen. Uit onderzoek van onze IT-specialisten is gebleken dat er sprake is van IP Spoofing, waarmee ongeautoriseerd toegang is verkregen tot een aantal IP-adressen van Buma/Stemra. Die zijn vervolgens blijkbaar door derden gebruikt om te downloaden.”

Vrijbrief piraten?

Een opmerkelijke uitspraak want als dat zo eenvoudig te doen is, hoe kan een filmmaatschappij dan ooit een downloader gaan aanklagen? Zijn ip-adres kan dus ook wel door ‘een ander’  zijn misbruikt om content te downloaden. De reactie van Buma/Stemra lijkt voor piraten dan ook prima gebruikt te kunnen worden voor hun eigen verweer wanneer. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord