'Illegale downloader kan zich niet achter gezin verstoppen' 2018-12-24T14:05:58

Remembr

D-Link werkt aan patches voor lek in routers

'Illegale downloader kan zich niet achter gezin verstoppen'

'Illegale downloader kan zich niet achter gezin verstoppen'

Wanneer jouw ip-adres is gebruikt om illegaal bestanden mee te downloaden of uploaden, ben jij dan verantwoordelijk? Ook wanneer je jouw computer deelt met gezinsleden of huisgenoten? Het Europese Hof van Justitie neigt nu naar 'ja.'

Dat is momenteel de stand van zaken in een rechtszaak tussen de Duitse uitgeverij Bastei Lübbe en verdachte Michael Strotzer. De uitgeverij kwam Strotzer op het spoor nadat er vanaf zijn ip-adres een audioboek illegaal werd aangeboden via peer-to-peer, oftewel als torrent. De man verdedigt zich door te stellen dat hij niet als enige gebruikmaakt van die internetverbinding, maar ook zijn ouders. 

Lees ook - Downloaden: wat mag wel en wat mag niet?

Volgens Strotzer kan de uitgeverij dus niet aantonen dat híj degene is die de upload beschikaar heeft gesteld, het hadden net zo goed zijn ouders kunnen zijn. Het Europese Hof van Justitie gaat daar echter niet zomaar in mee, te meer omdat er geen bewijzen voor zijn. De verdachte moet kunnen aantonen wie er op welk tijdstip achter zijn pc zat, en waar ze mee bezig waren.

Aanwijzen

Het Hof stelt dat er een 'juist evenwicht' moet zijn tussen de rechten van de auteursrechthebbende uitgeverij en de (privacy)rechten van de verdachte. Die kan niet zomaar naar anderen wijzen om de dans te ontspringen. Lukt het Stotzer niet om te bewijzen dat anderen verantwoordelijk zijn voor het uploaden van het audioboek, dan is hij de uitgeverij een schadevergoeding verschuldigd.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord