Internetballonnen Google blijven voortaan aan de grond 2021-01-25T11:29:12

WhatsApp: verzendlijsten gebruiken

Word: decoratieve initiaal gebruiken

Internetballonnen Google blijven voortaan aan de grond

Internetballonnen Google blijven voortaan aan de grond

Google's moederbedrijf Alphabet zet een streep door het ambitieuze project om via zwevende ballonnen internet aan te bieden op plekken waar kabels trekken en masten bouwen lastig is.

In een bericht op Medium wordt uitgelegd waarom er na krap acht jaar een einde komt aan Project Loon. Financieel bleek het plan niet toekomstbestendig, mede door een gebrek aan geïnteresseerde partijen. Dit terwijl het Loon de afgelopen tijd juist voor de wind leek te gaan. Zo stegen vorig jaar 35 ballonnen op boven Kenia om tienduizenden inwoners toegang tot 4G-internet te geven.

Verdiensten

Omdat de ballonnen op zo'n 20 kilometer hoogte in de lucht hangen en samen in feite een enorm mesh-netwerk vormen, werd een gebied van 50.000 kilometer op deze manier van mobiel internet voorzien. Door de jaren heen hebben ze meer dan een miljoen vlieguren afgelegd en ze zijn ook ingezet bij twee grote natuurrampen, ter vervanging van het beschadigde reguliere netwerk. 

Overigens werkte Facebook een poosje aan een soortgelijk idee, namelijk een internetdrone met de naam Aquila. Ook dit project kwam uiteindelijk niet van de grond. Na twee testvluchten trok Facebook in 2018 de stekker er al uit.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord