Klassiek treinfilmpje uit 1895 leeft voort met 4K-resolutie 2020-02-10T10:41:38

LG slaat Mobile World Congress over vanwege coronavirus-zorgen

Beveiligd document versturen in Word en LibreOffice

Klassiek treinfilmpje uit 1895 leeft voort met 4K-resolutie

Klassiek treinfilmpje uit 1895 leeft voort met 4K-resolutie

Een van de oudste filmpjes uit onze geschiedenis is nieuw leven ingeblazen door middel van kunstmatige intelligentie. 'L'arrivée d'un train en gare de La Ciotat' is voortaan te bewonderen in 4K.

Twee programma's liggen aan de restauratie ten grondslag, DAIN en Gigapixel AI. Samen zijn ze niet alleen verantwoordelijk voor het gladstrijken van de beelden zodat deze anno 2020 weer razendscherp ogen, maar ook voor het aanmaken van extra frames zodat de video vloeiender afspeelt. 60 frames per seconde wordt aangetikt. Daardoor is het net alsof je er zelf bij bent.

Hoe knap het resultaat is, zie je pas echt wanneer je de oorspronkelijke video met de 4K-versie vergelijkt. Overigens zijn er in het verleden wel al vaker geslaagde pogingen geweest om de beeldkwaliteit te verbeteren, zoals je merkt wanneer je op YouTube de verschillende varianten naast elkaar legt.

Levensecht

De film duurt slechts 50 seconden en toont alleen maar de aankomst van een trein met mensen die in- en uitstappen. Naar hedendaagse maatstaven niet bijzonder spectaculair, maar destijds waren bewegende beelden in z'n algemeen nog helemaal nieuw. Kijkers zouden de film toen zo levensecht hebben gevonden, dat ze uit angst voor de aanstormende trein uit hun stoel sprongen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord