Rechtszaak rond langer bewaren van kentekengegevens 2019-01-03T16:00:57

Win een HyperDrive SLIM 8-in-1 USB-C Hub

Vakpers oordeelt: Nokia 7 Plus is beste product 2018

Rechtszaak rond langer bewaren van kentekengegevens

Rechtszaak rond langer bewaren van kentekengegevens

Vanaf 1 januari 2019 mag de overheid vier weken lang de kentekens bewaren van alle auto's die automatisch gescand zijn met zogeheten ANPR-systemen. De politie heeft daarbij het recht om alle kentekens op te vragen van auto's die rond de tijd van een delict, op een bepaalde plek waren. Privacy-voorvechters van Privacy First zijn het hier niet mee eens en spannen een kort geding aan.

Eind 2017 kwam de nieuwe wet al door de Eerste Kamer. Automatische Nummerplaat Herkenning (ANPR) is niet nieuw, maar werd tot op heden altijd heel gericht ingezet. De politie mocht alleen nagaan of er bij een delict een 'verdacht' kenteken betrokken was. 

Door de aangepaste wet komt daar verandering in en kan de politie nu alle auto's in de buurt van bijvoorbeeld een aanslag of een ontvoering controleren. Ze politie heeft daardoor een veel grotere vijver om uit te vissen voor eventuele aanknopingspunten in een zaak. De bewaartermijn voor de kentekendata is vier weken. 

Wet op privacy

Die termijn plus de optie om alle kentekens in de buurt van een plaats delict te onderzoeken, is volgens Privacy First in strijd met de wet op privacy. De organisatie wilde in het verleden overigens ook een kort geding tegen de invoering van de 'Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten', ook bekend als de sleepwet. Dit initiatief werd echter door de voorzieningenrechter afgewezen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord