Spoedig inloggen op sites met bankpas door komst iDIN 2016-11-11T11:40:48

Consumentenbond start rechtszaak tegen Samsung om slecht updatebeleid

'Snapbot' verkoopt slimme Snapchat-bril

Spoedig inloggen op sites met bankpas door komst iDIN

Spoedig inloggen op sites met bankpas door komst iDIN

Dankzij het nieuwe iDIN-systeem moet het spoedig mogelijk worden om op websites in te loggen met je bankpas. Daardoor hoef je niet meer voor iedere site een gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden.

De Betaalvereniging Nederland heeft het systeem samen met Nederlandse banken opgezet. Het proces lijkt erg op betalen met iDeal. Bij het inloggen kiezen gebruikers hun bank uit en daarna identificeren ze zichzelf, bijvoorbeeld met de hulp van paslezer.

iDIN kan gebruikt worden door webshops, maar ook door overheidsinstellingen en verzekeraars. Onder meer de Belastingdienst, Florius, ONVZ en Youfone hebben de afgelopen tijd meegedaan aan een proef rond het nieuwe systeem, wat succesvol is verlopen.

Hoe iDIN in zijn werk gaat, zie je in onderstaande animatie.

Eigen keuze

Bij de invoering van iDIN wordt privacy hoog in het vaandel gehouden. Je kunt zelf kiezen of je op die manier wil inloggen, waarbij van tevoren ook inzichtelijk wordt welke gegevens de site in kwestie precies van je te weten komt. Je kunt dan nog annuleren.

De sites krijgen in elk geval geen inzicht in je bankrekening, en na de inlogprocedure wordt het contact tussen je bank en de site direct verbroken. iDIN is onderdeel van het eID, wat op den duur DigiD moet gaan vervangen.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord