8 handige privacy-tips voor WhatsApp 2017-11-13T13:51:20

Review: Inhome Basic

Zes keer slimmer online samenwerken

8 handige privacy-tips voor WhatsApp

Hoe blijf je zo anoniem mogelijk op de chatdienst?

8 handige privacy-tips voor WhatsApp

WhatsApp is één van de meestgebruikte apps ter wereld, dat in Nederland door niet minder dan 9,5 miljoen mensen wordt gebruikt. Voor zo'n populaire app mag je dus best eens kijken naar je privacy-instellingen. Je kunt namelijk behoorlijk anoniem blijven op WhatsApp, door deze 8 handige privacy-tips te volgen.

1. Zet een pin-code op je app

Als je bang bent voor rondneuzende familieleden of als je je telefoon per ongeluk ergens laat liggen, dan kun je de app zelf beveiligen met een pin-code. WhatsApp ondersteunt dat zelf niet, maar je kunt daar wel speciale apps voor downloaden. Voor Android is dat bijvoorbeeld het gratis WhatsAppLock. Daarmee moet je eerst een pincode invoeren voor je bij WhatsApp kunt.Voor iOS bestaan dergelijks apps helaas niet, al kun je er wel een aantal vinden voor een apparaat met jailbreak.

2. Onzichtbare meldingen in je lockscreen

Die pop-ups van WhatsApp zijn vaak handig om vanuit je vergrendelscherm te lezen wat iemand jou stuurt, maar iedereen kan dat wel makkelijk meelezen. In Android Lollipop zit gelukkig een handige functie om dat te verbergen.

Je gaat daarvoor in het menu naar 'Meldingenbeheer' -> 'App-meldingen'. Hier zie je een lijst met alle apps, waarbij je kunt instellen welke notificaties ze sturen. Je kunt hier onder andere instellen dat je wel meldingen wil ontvangen, maar dat de inhoud daarvan niet op je vergrendelscherm wordt weergegeven.

3. Zet automatisch afbeeldingen downloaden uit

Op Android- en iOS-toestellen worden foto's automatisch gedownload naar je Gallerij of je Camerarol. Maar misschien ontvang je van sommige mensen wel foto's die je helemaal niet tussen de andere foto's wilt hebben. Je kunt daarom het automatisch downloaden van foto's in WhatsApp uitzetten.

Je doet dat op Android en iOS via 'Menu' -> 'Instellingen' -> 'Chatinstellingen' -> 'Media automatisch downloaden'. Daar heb je een aantal opties, zoals wanneer je berichten downloadt wanneer je op 4G zit of juist op wifi. Die opties zijn zogenaamd bedoeld om data te besparen (foto's en video's kosten meer data), maar je kunt dit ook goed gebruiken voor je privacyinstellingen. Als je helemaal geen foto's automatisch wil laten downloaden, vink je bij alle opties niets aan.

4. Weg met die blauwe vinkjes!

De vervloekte blauwe vinkjes doken vorig jaar plotseling op in WhatsApp. Daarmee kan iedereen zien of je een bericht gelezen hebt, dus kom je niet meer weg met "ik heb het niet gezien!". Gelukkig zijn de vinkjes inmiddels weer uit te zetten, al betekent dat wel dat je ze zelf ook niet meer kunt zien bij anderen.

We hebben al eens deze uitgebreide workshop geschreven over hoe je de beruchte blauwe vinkjes kunt uitzetten - maar de snelle weg is door te kijken onder 'Menu' -> 'Instellingen' -> 'Account' -> 'Privacy' en daar 'Read receipts' uit te zetten.

5. Zet je 'Laatst gezien'-status uit

Je kunt ook uitzetten wanneer je voor het laatst online bent geweest. Dat is in combinatie met de blauwe vinkjes een goede manier om te verbergen wanneer je wel of niet in je app kijkt. Je doet dat door naar 'Menu' -> 'Instellingen' -> 'Account' -> 'Privacy' te gaan, en daar 'Laatst gezien' in te stellen. Je kunt dat instellen op 'iedereen', 'niemand', of alleen contacten die jouw nummer ook hebben opgeslagen.Je kunt in dit zelfde menu ook instellen wie jouw profielfoto mag zien. Daar heb je dezelfde opties, tussen 'iedereen', 'niemand' of 'Mijn contacten'.


 

6. Blokkeer vervelende contacten

Als je wordt lastiggevallen door iemand op WhatsApp, dan kun je bepaalde contactpersonen makkelijk blokkeren. Je doet dit wederom instellen in het privacy-menu, via 'Menu' -> 'Instellingen' -> 'Account' -> 'Privacy'. Daar zie je onder 'Chats' de term 'Geblokkeerde contacten' staan. Via het contacticoontje bovenaan kun je één of meerdere contactpersonen kiezen die op je geblokkeerden-lijst te staan. Deze personen kunnen je dan niet meer WhatsAppen.
 

Dit screenshot hebben we alleen voor deze workshop gemaakt. We hebben onze stagiair Casper niet écht geblokkeerd!

 

7. WhatsApp blokkeren bij een gestolen telefoon

Als je telefoon gestolen wordt of kwijtraakt, dan wil je je WhatsApp liefst zo snel mogelijk blokkeren. Helaas biedt WhatsApp die functie zelf niet (zoals Android en iOS dat wel doen), maar wat je wel kunt doen is WhatsApp op een nieuwe telefoon instellen.

Je moet daarvoor zo snel mogelijk je oude sim-kaart laten blokkeren bij je provider. Als je een nieuwe sim-kaart krijgt toegestuurd, kun je die gebruiken om WhatsApp op een andere telefoon in te stellen. Je gestolen telefoon kan dan geen misbruik meer maken van jouw chats en contactenlijst.

Als het aanvragen van een nieuwe sim-kaart te lang duurt, kun je ook contact opnemen met WhatsApp. Dat kan dan je account tijdelijk blokkeren tot je een nieuwe kaart hebt.

8. Anoniem chatten via een VPN

WhatsApp biedt al een tijdje volledige versleuteling aan voor onderlinge chats. Dat betekent dat niemand, zelfs WhatsApp zelf, je berichten niet kan lezen als ze onderschept worden. Toch is er nog veel onduidelijk over die service. Geldt dat namelijk ook voor groepsgesprekken? Ook is niet duidelijk hoe de versleuteling zit bij gesprekken tussen een iPhone- en een Android-gebruiker. Om zeker te weten dat je altijd versleuteld en anoniem chat, kun je daarom het beste een VPN gebruiken.

We leggen hier uitgebreid uit wat een VPN is en hoe je het gebruikt. Wil je weten wat de beste VPN-dienst is? Dan hebben onze collega's van PCMweb hier de 5 beste VPN-diensten onder elkaar gezet.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord