De Grote Digitale Schoonmaak 2014-09-09T18:13:41

Anoniem blijven met namaak-mail

Sony OLED-televisies in 2009 in Europa te koop

De Grote Digitale Schoonmaak

De Grote Digitale Schoonmaak

Het is een feit dat elk systeem na verloop van tijd vervuild wordt met digitale overblijfselen van ooit uitgeprobeerde software, tijdelijke bestanden en andere ellende. Doe deze workshop en uw pc is bijna zo schoon alsof hij pas is geformatteerd.

Het is een feit dat elk systeem na verloop van tijd vervuild wordt met digitale overblijfselen van ooit uitgeprobeerde software, tijdelijke bestanden en andere ellende. Doe deze workshop en uw pc is bijna zo schoon alsof hij pas is geformatteerd. Zelfs als u bepaalde programma's op de officiële manier verwijdert, blijven er maar al te vaak kleinigheden achter op de harde schijf of in het Windows register. Dat laatste is feitelijk het notitieblok van Windows zelf, waar alle benodigde informatie over geïnstalleerde soften hardware wordt bijgehouden. Uit het register haalt Windows bijvoorbeeld waar welk onderdeel van een programma is te vinden of op welke manier een hardwareonderdeel moet worden aangestuurd. Als er fouten in het register staan, leidt dat vroeg of laat tot vage foutmeldingen of simpelweg een trager reagerend systeem. Traagheid kan ook ontstaan doordat het register in de loop der tijd flink uit z'n voegen is gegroeid. Bevat zo'n 'megaregister' ook nog eens overbodige of foutieve instructies, dan wordt het tijd voor een grote schoonmaak. Van zowel register als harde schijven.

Stap 1

 

Voor niet-commercieel gebruik hoeft het opruimen van uw pc (zie het maar als digitaal stofzuigen) niks te kosten. Onder deze voorwaarde is bijvoorbeeld het programma nCleaner second geheel gratis. U kunt dit programma downloaden vanaf www.nkprods.com/ncleaner/. Bewaar het installatiebestand (bijvoorbeeld) even op uw Bureaublad of in een andere downloadmap.

 

Stap 2

Installeren is zoals gebruikelijk erg simpel: dubbelklik op het binnengehaalde bestand, kies een taal (Engels is de meest voor de hand liggende keuze, er is geen Nederlandse taalmodule voorhanden), klik op Next, accepteer de gebruikersovereenkomst door op I Agree te klikken, dan weer Next, Next Install. Na het kopiëren van de benodigde bestanden klikt u nogmaals op Next en tot slot op Finish.

Stap 3

 

Als het goed is, start nClean nu op. Mocht dat even niet het geval zijn, dan vindt u het programma in het menu Start onder Alle programma's en nCleaner. We gaan eerst een huishoudelijke taak instellen, namelijk de automatische controle op nieuwere versies van het programma. Klik daarvoor op het waarschuwingsvenstertje (1) en vervolgens op Fix (2) en vervolgens op Close (sluiten). Als er een nieuwe versie beschikbaar komt, dan wordt u daarvan op de hoogte gebracht.

 

Stap 4

 

Om het register en onnodig vervuilende (systeem) bestanden op te ruimen klikt u op Clean System. Feitelijk is dit de meest ingrijpende opruimoptie. Het is verstandig om voordat u hiermee aan de slag gaat, een Systeemherstelpunt te maken. Klik daarvoor in het menu Start onder Alle programma's, Bureau-accessoires en Systeemwerkset op Systeemherstel. Kunt u altijd via Systeemherstel terug naar voordat u nCleaner uitvoerde, voor het geval er iets dramatisch mis gaat. Kleine kans overigens, maar de elektriciteit kan uitvallen tijdens het proces, om maar wat te noemen. De standaard instellingen van nCleaner zijn in principe goed. Laat zeker voor de eerste keer de opties Possible Unnecessary System File en Application plugins uitgeschakeld staan. Doet u dat niet, dan loopt u het risico dat bepaalde toepassingen zich anders gaan gedragen of dat u bijvoorbeeld een Flash-plugin (tegenwoordig toch tamelijk essentieel) uit uw browser kwijt bent. U kunt de optie Applications plugins wel gebruiken als u het vermoeden hebt dat juist zo'n plugin (extern hulpprogramma) problemen veroorzaakt. In eerste instantie geldt echter: eerst maar eens kijken wat de standaardinstellingen voor verbeteringen brengen! Klik dan ook op Clean Now.

 

Stap 5

 

Klik op de knop Analyze en wacht. nCleaner gaat nu op zoek naar overbodige bestanden en fouten in het register, een proces dat even kan duren. Als de speurtocht voltooid is, krijgt u een lange lijst te zien van onderdelen die verwijderd gaan worden. U kunt deze lijst nog controleren om te zien of er niet per ongeluk iets heel belangrijks verwijderd wordt, maar dat zal in de praktijk meestal niet het geval zijn. Door op Clean te klikken worden alle gevonden overbodigheden dan ook daadwerkelijk verwijderd. Klik op Yes ter bevestiging van deze keuze. Klik aan het eind van deze actie - die ook weer wat tijd zal kosten - op Done. Vervolgens laat u het register zelf ook opschonen. Klik daarvoor wederom op Clean System en vervolgens onder de rechterkolom op Clean Now. In de nieuwe stap klikt u dan op Scan. Alle gevonden problemen zijn automatisch geselecteerd en u hoeft alleen nog op Remove te klikken om ze te verwijderen (klik op Yes ter bevestiging). Na deze actie is het verstandig de computer te herstarten.

 

Stap 6

 

Verwacht nu ook weer geen wonderen, maar hardnekkige en vooral vage foutmeldingen behoren nu met wat geluk tot het verleden. En u beschikt weer over extra schijfruimte. Wilt u uw héle systeem grondig doorzoeken op overbodige rommel, dan kan dat ook. Klik daarvoor in het hoofdvenster van nCleaner op Find Junk. Het is verstandig om de standaardoptie Run a smart quickscan ingeschakeld te laten, dan worden alleen specifieke mappen (de bekende dumpplekken) doorzocht. Gaat redelijk snel en levert al snel wat op. Wilt u desondanks toch echt alle schijven en mappen doorzoeken, dan selecteert u de optie Run a full system scan, maar zeker bij de huidige grote (en goedgevulde) harde schijven kan dat een flinke tijd gaan kosten. In de middelste kolom kunt u de te verwijderen bestandstypen selecteren. Wilt u geen backup-bestanden (die worden soms door bepaalde programma's aangemaakt), activeer dan de verwijderopties voor Backup File (.old) en Backup Files (.bak) uit. Ook het bestandstype file_ id.diz kan eventueel de deur uit, hierin staat vaak een omschrijving van de bestanden of het programma in een map. Maakt u gebruik van gps-software, schakel dan niet Temporary Help File (.gid) uit, datzelfde .gid-formaat wordt door diverse gps- en/of cartografische software gebruikt. Wij gaan verder voor de snelle en dus eerste optie en klikken daarna op Scan.

 

Stap 7

 

Het speuren naar overbodige bestanden kost - zelfs in 'standje snel' behoorlijk wat tijd, zeker als u over meer dan één schijfstation beschikt. Wachten dus, koffie zetten, u kent het wel van vroeger. Na afloop krijgt u een ongetwijfeld lange lijst van overbodige bestanden te zien. Loop deze desnoods nog even door en als u zeker bent dat het inderdaad om rommel gaat, klik dan op Select all (selecteer alles) en vervolgens op Remove (verwijder). Dan nog even op Yes ter bevestiging klikken en weg is de rommel!

 

Stap 8

 

nCleaner kan meer dan alleen opschonen. Het is ook mogelijk uw system te tunen. Sluit uw systeem bijvoorbeeld extreem traag af, dan kan nCleaner dat versnellen. Klik daarvoor in het hoofdvenster op Tweak en schakel vervolgens de optie Enable fast schutdown in. Bedenk overigens wel dat bij dit soort geforceerde oplossingen de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt! Afsluitproblemen hebben vaak te maken met niet goed werkende drivers. Probeer dan ook altijd eerst nieuwe drivers of updates te downloaden en installeren. Zijn die er niet (bijvoorbeeld omdat de fabrikant van de hardware niet meer bestaat), dan biedt bovengenoemde truc uitkomst. Merk op dat in hetzelfde servicelijstje standaard met opties ook 'Don't show balloon tips' is ingeschakeld. Vindt u die handige helpballonnen nou juist wel praktisch, dan moet u deze optie uitzetten. Weet u niet precies wat een optie betekent, dan speelt u op safe door alle vinken weg te halen! Klik op Apply om de instellingen door te voeren.

 

Stap 9

 

Handig is ook de controle over welke software precies mag opstarten met Windows. Het aardige van nCleaner is dat het ook de normaal niet in de programmagroep Opstarten vermelde programma's weergeeft. Daarbij geldt wel dat u goed moet opletten, want ook bepaalde essentiële onderdelen van bijvoorbeeld uw virusscanner of firewall worden getoond! Klik in het hoofdmenu op Startup Man, waarna een lijst van álle automatisch met Windows opgestarte programma's verschijnt. Wilt u een bepaalde toepassing niet vanzelf laten starten, dan schakelt u deze uit. Nogmaals de waarschuwing; weet wat u doet. Schakel geen processen uit die u niet kent, dat kan grote (veiligheids)problemen veroorzaken. Weet u wat u doet, dan is deze mogelijkheid van nCleaner een waar Walhalla. Uiteraard nog even op Apply klikken na het maken van uw selectie.

 

Stap 10

 

U kunt nCleaner zelfs schijf- en geheugengebruik continu in de gaten laten houden. Klik daarvoor in het hoofdmenu op Real Time System Monitor. Klik op het tabblad Space en schakel de optie Enable System Partition Monitor in. Daarmee bereikt u dat er op de systeemschijf altijd een minimale hoeveelheid schijfruimte (standaardinstelling 200 megabyte) aanwezig is. Komt deze vrije ruimte onder de limiet, dan worden overbodige . meestal tijdelijke . bestanden van de systeemschijf verwijderd. Klik op het tabblad Memory en schakel daar de optie Enable Memory Monitor in. Daarmee wordt kostbaar werkgeheugen vrijgehouden voor zware applicaties, terwijl de minder belangrijke applicaties . qua geheugen . meer gebruik maken van de harde schijf. Dat alles zorgt ervoor dat uw systeem soepeler zal draaien. Om deze monitor actief te houden . natuurlijk een vereiste voor een continue werking . klikt u op Hide in plaats van op Close. Daardoor wordt nCleaner geminimaliseerd tot het Systeemvak rechtsonder in beeld.

 

Stap 11

 

Verwijderde bestanden kunnen persoonlijke informatie bevatten, denk aan wachtwoorden, adressen enzovoorts. Verwijderen betekent onder Windows dat er met speciale software (zogeheten undelete tools, zoals we die wel eens in Computer Idee hebben besproken) nog heel wat valt terug te halen. Met name als u een notebook hebt is het verstandig om verwijderde bestanden ook echt te verwijderen, wat kan met de digitale papierversnipperaar van nCleaner. Klik daarvoor in het hoofdmenu Shred Free Space, waarna u de schijfstations kunt kiezen waarvan u de vrije schijfruimte wilt versnipperen waardoor die ook voor undelete-software onleesbaar wordt. Bedenk dat dit proces veel tijd kan kosten en u gedurende die tijd weinig kunt doen met de pc. Bedenk ook dat de data na deze actie ook definitief weg is. Veilig is het wel.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord