Maak uw eigen Youtube-tv-kanaal 2014-09-03T10:46:42

iPad 3 uitgesteld

Verkoopverbod Galaxy Tab 10.1 in Europa opgeheven

Maak uw eigen Youtube-tv-kanaal

Maak uw eigen Youtube-tv-kanaal

Nu iedereen zijn of haar videoclips van zo ongeveer elke denkbare – en helaas vaak oersaaie – belevenis op Youtube dumpt, kost het moeite om onderscheidend te zijn. Dat kan eigenlijk nog verbazingwekkend eenvoudig door een eigen Youtube-kanaal te starten.

Op een Youtube-account kunt u al uw videoclips geordend aanbieden, maar ook kunnen kijkers bijvoorbeeld een abonnement nemen. Telkens als u een nieuwe clip post wordt uw – hopelijk grote – schare abonnees daarvan automatisch op de hoogte gesteld. Kijkersbinding, zeg maar. Zoals we van Youtube gewend zijn is het gebruik voor particulieren gratis, ook een kanaal aanmaken kost niks. Breng een bezoekje aan www.youtube.com en log daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nog geen Youtube-account? Dan zijn er twee mogelijkheden: u kunt inloggen met uw bestaande gmail-account (Youtube is alweer een tijdje eigendom van Google), óf u maakt een geheel nieuwe account aan. Voor zowel inloggen of het aanmaken van een account vindt u links helemaal bovenaan de pagina, niet te missen.

 

1. Bulletin


Na inloggen klikt u op uw ‘eigen’ pagina op de link ‘aanpassen’ in de zin Je kanaalpagina aanpassen. Mocht u in het verleden ooit eens met Youtube en eventueel zelfs de kanalen geëxperimenteerd hebben, dan zult u merken dat een en ander radicaal veranderd is. Zo wordt er tegenwoordig met zogeheten bulletins gewerkt, waarbij op de startpagina een nieuwsbericht verschijnt, terwijl ook al uw abonnees per e-mail op de hoogte worden gehouden van nieuwe ontwikkelingen. U dient de eerste keer dan ook een bulletintekst in te voeren op de inmiddels voor u staande pagina. Kan iets heel simpels zijn als ‘welkom bij de opening van mijn fantastische Youtube-kanaal’.

 

 

Klik op de knop Bulletin plaatsen en de wereld is getuige van een nieuwe entertainmentmogelijkheid. U kunt op dezelfde manier regelmatig bulletins plaatsen om abonnees en bezoekers op de hoogte te houden van nieuw geplaatste video’s bijvoorbeeld.

 

 

2. Uploaden


Om bezoekers ook daadwerkelijk te entertainen is het natuurlijk zaak om te zorgen voor content in de vorm van ongetwijfeld unieke en al dan niet wereldschokkende videoclips. Klik daarvoor op de link Uploaden helemaal bovenaan de pagina, een stukje rechts van het Youtube-logo. Er opent nu een ‘uploadgevoelige’ pagina. Dat betekent dat u vanuit de Windows Verkenner simpelweg videobestanden kunt slepen en deze waar dan ook op de browserpagina los kunt laten. Het uploaden begint direct, waarbij natuurlijk geldt dat het nogal even kan duren als u grote bestanden gaat versturen. Youtube ondersteunt tegenwoordig ook hd, dus u kunt het zo gek maken als u wilt. U kunt meerdere clips tegelijk selecteren en uploaden, dan kunt u ondertussen fijn gaan slapen.

 

 

3. Instellen van clips


Als de video’s eenmaal zijn geüpload, komen ze netjes onder elkaar te staan op de uploadpagina. Per clip kunt u aangeven wat ermee moet gebeuren, maar ook het kiezen van een categorie behoort tot de mogelijkheden. In ons wel zeer bescheiden voorbeeld (een paar miezerige clipjes uit een wiebelende tram) kiezen we voor de categorie Reizen en evenementen. Eventueel is er nog een label toe te voegen om ordenen in de toekomst makkelijker te maken. Om zoveel mogelijk kijkers te trekken kiest u vervolgens voor Openbaar, dát is tenslotte het hele principe achter Youtube. Desgewenst kunnen een titel en omschrijving in de daarvoor bestemde velden worden ingevuld. Als alles naar wens is ingevuld klikt u op de knop Wijzigingen opslaan. Herhaal dit voor de andere geüploade videoclips.

 

 

4. We gaan door


Onder de laatst geüploade video vindt u de tekst Nog een video uploaden én de link Mijn video’s. Omdat we in dit voorbeeld klaar zijn met uploaden klikken we op deze laatste link. U ziet nu een wat overzichtelijker rijtje met de eerder geüploade video’s, om verder te gaan met het inrichten van het kanaal klikt u op Mijn kanaal bovenaan de pagina. Klik op het tabblad Instellingen en geef het kanaal een toepasselijke naam in het veld achter Titel. Klik vervolgens op de knop Wijzigingen opslaan en ook deze stap naar eeuwige roem is weer afgerond.

 

 

5. Kies een thema


Om de kanaalpagina een beetje een eigen ‘smoel’ te geven en ook wat onderscheidend te zijn van anderen kan de opmaak naar wens aangepast worden. Klik daarvoor op het tabblad Thema’s en kleuren en kies een van de voorgebakken thema’s. Om de zaak echt persoonlijk te maken kunt u daarna op de link geavanceerde opties weergeven klikken.

 

 

6. Aanpassen maar


U kunt nu kiezen uit een (bescheiden) aantal lettertypen, kleuren zijn volledig naar wens en smaak aan te passen en ook is het mogelijk om een achtergrond te uploaden. Wij hebben even snel een fractalletje (wiskundig berekende afbeelding) naar bij het thema passende grijstinten geconverteerd en geüpload middels de knop Bladeren achter Achtergrondafbeelding. Hebt u alles naar wens ingesteld, dan volstaat een klik op de knop Wijzigingen opslaan om het thema definitief in te stellen. Mócht u overigens helemaal een creatieve bui hebben, dan is het ook mogelijk om een geheel nieuw thema te maken middels de daarvoor bestemde link.

 

 

7. Geen gezeur gewenst?


Klik op het tabblad op Modules en selecteer vervolgens welke modules u wilt laten zien op het kanaal. Geen zin in reacties (en het gedoe om ze bij te houden)? Schakel dan de optie Reacties uit. Op deze manier kunt u uw pagina zo interactief of non-interactief maken als u zelf wilt. Als u reacties toelaat is het zaak om deze regelmatig te screenen om te voorkomen dat er vervelende en ongewenste zaken komen te staan. Hebt u die tijd niet, dan is uitschakelen wellicht de meest praktische opties. Aanzetten kan altijd nog als de Grote Doorbraak ooit eens komt, natuurlijk. Klik weer op de knop Wijzigingen opslaan en we zijn eigenlijk min of meer klaar met ons kanaal.

 

 

8. En daar is-ie dan!


Natuurlijk kan er nog van alles gesleuteld worden aan het Youtube-kanaal, en ook voegt Youtube zelf zeer regelmatig nieuwe opties toe. Dat merkt u allemaal vanzelf, nieuwigheden worden duidelijk aangekondigd. Uw kanaal vindt u voortaan op www.youtube.com/user/GEBRUIKERSNAAM, waarbij gebruikersnaam uw Youtube-gebruikersnaam is. Ook elke andere internetter waar ook ter wereld kan op deze manier bij uw kanaal op bezoek.

 

Let op de rechten

Buma, Brein en andere vormen van rechtenorganisaties hebben de hele dag internetspeurneuzen die op zoek zijn naar mogelijke inbreuk op rechten van muzikanten, filmmakers en wat dies meer zij. Zodra zo’n overijverig persoon ontdekt dat u een muziekje hebt toegevoegd aan een videoclip, dan is de kans groot dat deze professionele zeurpiet u vervelende berichten en rekeningen gaat sturen. Om dat te voorkomen is het zaak om bij voorkeur rechtenvrije muziek te gebruiken (zie daarvoor bijvoorbeeld www.danosongs.com) of gewoon helemaal geen muziek maar het originele achtergrond geluid van de opname. Ook het invoegen van commerciële clips is helaas uit den boze.

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 7, jaargang 2011.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord