Ondertiteling toevoegen 2014-09-03T11:48:08

Versiecontrole in Word

TomTom en Vodafone willen fileleed verzachten

Ondertiteling toevoegen

Ondertiteling toevoegen

Als u een film downloadt, zit er meestal geen ondertiteling bij. Die haalt u apart binnen want Nederlandstalige ondertitels zijn toch wel prettig. Zoek uw eigen ondertitels, speel ze af en laat ze synchroon lopen met de film.Stap 1[afbeelding0]Om te beginnen moet u de gewenste ondertitel zoeken en downloaden.

Als u een film downloadt, zit er meestal geen ondertiteling bij. Die haalt u apart binnen want Nederlandstalige ondertitels zijn toch wel prettig. Zoek uw eigen ondertitels, speel ze af en laat ze synchroon lopen met de film.

Stap 1

[afbeelding0]Om te beginnen moet u de gewenste ondertitel zoeken en downloaden. Dat kan via diverse websites, zoals www.nlondertitels.com, www.ondertitel.com. Meer websites kunt u vinden door met Google te zoeken op ‘ondertitel downloaden’. Voer op de website de titel van de film in en download een van de bijbehorende ondertitels. Vaak zijn er een aantal versies, voor verschillende uitvoeringen van de film. Gebruik de knop Info om hiertussen te kiezen of kijk op www.ondertitel.com naar de bestandsnaam. U kunt ook alle Nederlandstalige (‘Dutch’) ondertitels downloaden, dan hebt u meteen wat alternatieven als u een verkeerde uitvoering te pakken hebt.

Stap 2

[afbeelding0]Meestal zijn ondertitelbestanden gecomprimeerd. Niet dat dit nodig is, want de bestanden zijn al erg klein. Pak het gecomprimeerde bestand uit dat u gedownload hebt en bewaar het in dezelfde map als de film. Het is handig als u elke film in een eigen map bewaart, dan vindt u bij het afspelen gemakkelijker het ondertitelbestand terug.

Stap 3

[afbeelding0]Voor het afspelen van de film met ondertiteling gebruiken we de VideoLan VLC Media Player (afgekort tot VLC). We gebruiken dit programma omdat het Nederlandstalig is en veel typen filmbestanden en ondertitels ondersteunt. Bovendien kunt u de ondertitels met de beelden synchroniseren als dat nodig is. Download VLC via de website www.videolan.org. De website is trouwens wel Engelstalig, maar u hoeft alleen op de koppeling Download Now te klikken.

Stap 4

[afbeelding0]Installeer VLC door te dubbelklikken op het installatiebestand dat u hebt gedownload. De installatie kan in het Nederlands worden uitgevoerd en is een kwestie van de aanwijzingen opvolgen. Meer dan klikken op knoppen met OK, Volgende, Akkoord, Installeren, of Voltooien hoeft u niet te doen. VLC installeert geen spyware mee en er zitten verder geen addertjes onder het gras.

Stap 5

[afbeelding0]Start VLC via het pictogram op het Bureaublad of het menu Start. Het venster dat aanvankelijk verschijnt is vrij klein en bevat alleen wat afspeelknoppen en menu’s. Pas als u een film afspeelt, verschijnen in een apart venster de beelden. Om het filmbestand samen met de ondertiteling te openen, opent u het menu Bestand en kiest u Open Bestand. Klik in het dialoogvenster Open op de knop Blader en selecteer in het volgende dialoogvenster het filmbestand. Met de knop Openen bevestigt u het gekozen bestand en gaat u weer terug naar het eerste dialoogvenster.

Stap 6

[afbeelding0]Nu moet u nog het juiste ondertitelbestand kiezen. Daarvoor moet u eerst het vakje Gebruik bestand met ondertiteling activeren. Daarna is het een kwestie van op Blader klikken en het bestand kiezen dat u bij stap 2 hebt uitgepakt. VLC opent de map met de film. Als het ondertitelbestand ergens anders is bewaard, moet u even bladeren. Als u het bestand kiest en met de knop Openen terugkeert naar het dialoogvenster Open, zijn alle gegevens ingevuld. De knop Advanced Settings laten we nog even met rust, in de hoop dat de ondertiteling meteen goed wordt afgespeeld. Een laatste klik op OK en uw ondertitelde film begint. Overschakelen naar Filmweergave op het hele scherm of weer terug, doet u door even te dubbelklikken op de film.

Stap 7

[afbeelding0]Als de eerste ondertitel te vroeg of te laat verschijnt, kunt u de vertraging aanpassen waarmee de ondertiteling begint. Stop de film en kies weer de opdracht Open Bestand. Nu moet u op het tabblad Bestand toch op Advanced Settings klikken. Typ de gewenste vertraging (in tienden van seconden) in het vak Vertraging. Als de eerste ondertitel dus een seconde te vroeg verschijnt, moet u in dit vak 10 invullen. Geef een negatieve waarde op als de ondertitel te laat begint. Klik op OK en nog een keer op OK en kijk of de timing nu wel klopt. Eventueel kunt u met de toetscombinatie Ctrl + J en Ctrl + H de vertraging aanpassen tijdens het afspelen, maar dit werkt niet altijd.

Stap 8

[afbeelding0]Worden de ondertitels helemaal niet (goed) weergegeven? Dan moet u een ander ondertitelbestand proberen of de tekstcodering aanpassen. Dat laatste doet u meteen bij de voorkeuren, zodat het voor alle films goed is ingesteld. Klik op het menu Instellingen en kies Preferences. U kunt in het venster Voorkeuren heel veel instellen, maar het gaat ons nu om de ondertitels. Klik op het plusteken bij Input / Codecs en daarna bij Other Codecs. Klik op Ondertiteling. Stel in de keuzelijst achter Tekstcodering voor ISO-8859-1, dan krijgt u een Europese tekstcodering. Klik op Opslaan om deze instelling te bewaren. De voorkeursinstelling blijft bewaard als u VLC afsluit. VLC afsluiten en opnieuw starten kan trouwens ook helpen als u problemen hebt met de weergave van ondertitels.

Stap 9

[afbeelding0]Het uiterlijk van de ondertiteling is ook aan te passen. Dat gaat het eenvoudigst in het venster Ondertiteling opties (zie Stap 7), waar u de grootte ten opzichte van de videobeelden (Relative font size) en de uitlijning kunt wijzigen. Via het venster Preferences kunt u nog meer wijzigen. Klik op het plusteken bij Video en daarna bij Subtitles/OSD. Klik op Tekst renderer, dan verschijnen rechts extra instellingen voor de tekstweergave. Pas ze naar wens aan en klik op Opslaan om ze te bewaren.

Stap 10

[afbeelding0]Geniet van uw film met ondertiteling in VLC. Het programma biedt trouwens veel meer mogelijkheden, speel er eens mee om ze te ontdekken. Houd er wel rekening mee dat deze software verder ontwikkeld wordt en soms fouten kan bevatten. In ieder geval hoeft u voor VLC niets te betalen, hij is Nederlandstalig en er zit geen spyware in.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord