Reservebrein voor uw pc 2013-11-04T17:02:50

Handschrift en pc: digitale hanenpoten

Stoeien met e-mailberichtregels: eigen spamfilter in Outlook Express

Reservebrein voor uw pc

Reservebrein voor uw pc

Vista Ultimate heeft als enige Vista-versie een compleet geïntegreerde image-functie. Daarmee maakt u een 1:1-kopie van uw c-schijf. Bij het terugzetten verloopt de 'installatie' stukken sneller dan via de installatieschijf. Bovendien is alles meteen klaar voor gebruik. Handig, nu sp1 voor Vista uit is. Een image ofwel ghost is echt een ultieme backup.

Vista Ultimate heeft als enige Vista-versie een compleet geïntegreerde image-functie. Daarmee maakt u een 1:1-kopie van uw c-schijf. Bij het terugzetten verloopt de 'installatie' stukken sneller dan via de installatieschijf. Bovendien is alles meteen klaar voor gebruik. Handig, nu sp1 voor Vista uit is. Een image ofwel ghost is echt een ultieme backup. Want als er iets dramatisch mis gaat met de c-schijf maakt u met zo'n image in een handomdraai weer een werkend systeem, inclusief de nieuwste drivers. Na het inbouwen van bijvoorbeeld een nieuwe harde schijf zet u uw image weer terug en alles werkt weer als vanouds. En als u veel met de computer experimenteert hebt u met een image telkens uw basisinstallatie terug, met alle updates, service packs en software die u vaak gebruikt. Geen Ultimate? Geen ramp, er zijn ook commerciële imageprogramma's (zie kader True Image verderop).

Stap 1

Een nagelnieuwe Vista Ultimate is geïnstalleerd met alle benodigde drivers en andere gewenste zaken. Alles draait soepel dus tijd om een image te maken. Klik in het menu Start onder Bureau-accessoires en Systeemwerkset op Status en configuratie van back-up.

Stap 2

In het venster klikt u op de knop Complete PC Backup en daarna op Nu een back-up maken in het paneel rechts. Zoals u ziet zijn er meer handige back-up instellingen te regelen, tot en met het automatisch backuppen van losse mappen en bestanden aan toe.

Stap 3

Klik in het dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer op de knop Doorgaan en wacht even tot Windows de mogelijke plekken heeft gevonden waarop de imagebestanden terecht moeten komen. Belangrijk is dat de imagebestanden niet op dezelfde partitie mogen staan als die waarvan een image gemaakt wordt. Dus: maakt u een image van de c-schijf, dan moet u een andere partitie of schijf met voldoende vrije ruimte op uw systeem hebben: een andere partitie, een geheel andere harde schijf of een externe schijf. Treft Vista niet zo'n extra station aan, dan krijgt u een foutmelding te zien. Dan is het wellicht tijd om een harde schijf aan te schaffen.

Stap 4

Kies het schijfstation waar u de imagebestanden wilt plaatsen achter de optie Op een vaste schijf. Het is ook mogelijk om een image rechtstreeks naar een of meer dvd's te branden. Dat is een aardige optie als u net een verse Vista hebt geïnstalleerd zonder al te veel extra software, dan past het geheel meestal wel op twee (met een beetje geluk zelfs één) enkelzijdige dvd. Maakt u een image van een volledig opgetuigd systeem, dan leidt dat meestal tot een flinke stapel schijven. Klik op Volgende om de keuze te bevestigen (hier een harde schijf) en klik tot slot op de knop Back-up starten. Het maken van de imagebestanden (die overigens netjes in een speciale map op de gekozen schijf worden geplaatst) kan even duren, zeker als u veel software hebt geïnstalleerd op de pc!

Stap 5

Terugzetten van de image is vrij simpel, vooral als u de installatie-dvd van Vista Ultimate bij de hand hebt. Stop in dat geval de schijf in uw dvd-speler, waarna de computer als het goed is vanaf deze dvd opstart. Uiteraard eerst even de pc inschakelen of herstarten, waarna u de melding ziet Druk op een toets als u de computer vanaf cd of dvd wilt opstarten. Gebeurt er niks, probeer dan een ander dvd-station. Gaat ook dat niet, dan moet u in de Bios van uw pc duiken en daar aangeven van welk station de computer moet opstarten. De instructies daarvoor zijn al aan bod geweest in Computer Idee. Ervan uitgaande dat de start lukt, drukt u op een toets na genoemde melding en klikt u - na even wachten - op Volgende in de eerste stap van de Vista-installatiewizard. Belangrijk: hebt u uw externe harde schijf gebruikt voor het opslaan van de image-bestanden, zorg dan dat deze is aangesloten alvorens u de pc inschakelt of herstart!

Stap 6

Uiteraard gaat u Windows niet installeren maar maakt u gebruik van uw image. Klik dan ook op Uw computer herstellen en vervolgens op Volgende in de herstelwizard. Laat u overigens niet van de wijs brengen door de al bestaande systeempartitie C: die ongetwijfeld gevonden wordt, u kiest zo dadelijk pas voor een terugzetactie maar dat weet Vista nu nog niet.

Stap 7

Klik op Windows Complete PC terugzetten, waarna Vista meestal automatisch het recentste imagebestand voor u opspoort. In de meeste gevallen is de eerste standaard gekozen optie dan ook prima, maar wilt u een andere herstelset gebruiken of is er bij het automatisch zoeken iets mis gegaan, dan selecteert u de optie Een andere back-up terugzetten. Klik op Volgende, selecteer de gewenste backup of blader naar een alternatieve locatie en klaar.

Stap 8

Uiteindelijk komt u ongeacht de in de vorige stap gekozen optie in het samenvattingsvenster terecht. Hebt u een nieuwe harde schijf ingebouwd, schakel dan de optie Schijven formatteren en opnieuw partitioneren in. Maar laat deze in alle andere gevallen vooral uitgeschakeld staan om ongewenst verlies van gegevens op andere delen van de harde Hou besturingssysteem en documenten gescheiden! Dit onderwerp is al veel vaker aan bod geweest in Computer Idee, maar we noemen het ook hier maar weer eens: houd besturingssysteem en documenten gescheiden! Zet uw besturingssysteem op de C:-schijf, maar zorg dat al uw documenten en e-mail op een andere schijf(partitie) staan. schijf te voorkomen. Klik tot slot op Voltooien en aansluitend op de knop OK in het waarschuwingsvenster.

Stap 9

Dan is het nu even wachten terwijl de image wordt teruggezet. Dat duurt wellicht langer dan u wilt, maar bedenk dat terugzetten altijd sneller gaat dan een herinstallatie.

Stap 10

Na het kopieerwerk herstart de computer vanzelf. Maar als u bent blijven zitten, kunt u de herstart met een minuut bespoedigen door op de knop Nu opnieuw opstarten te klikken. Als het goed is verschijnt uw vertouwde Vista inlogscherm en werkt Windows weer als vanouds!

Geen Vista installatieschijf? Geen ramp!

Veel pc's worden - helaas - zonder Windows-installatieschijf geleverd. Niet alleen bent u dan bij een hardeschijf- crash volledig afhankelijk van de leverancier of fabrikant van de pc, ook werkt de standaard Vista-herstelmethode met behulp van de installatie-dvd niet. Dat laatste is gelukkig vrij simpel op te lossen: (her)start de pc en druk direct na het Bios-scherm van de pc snel en herhaaldelijk op F8. Als het goed is komt u dan uiteindelijk in een opstartmenu terecht, lukt het de eerste keer niet dan gewoon nog eens proberen. Kies in het menu de optie Uw computer herstellen, wacht even en selecteer vervolgens in een menu uw gebruikersnaam en typ uw wachtwoord. Daarna belandt u in het venster uit Stap 7 en pikt u de werkwijze van daaraf op.

True Image

Ook voor de niet-Ultimisten is er hoop; er bestaan namelijk diverse imageprogramma's die in geval van nood een systeemherstel uitvoeren. Een ervan is True Image Home, in Nederland gedistribueerd door Easy Computing. Vanaf <a href="http://www.easycomputing.com/product.asp?ref= 4313" target="_blank">Easycomputing</a> downloadt u een demoversie, maar ook is de software direct aan te schaffen (49,95 euro voor versie 11, vele malen goedkoper dan een upgrade van een lagere Vista-versie naar Ultimate).


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord