Systeemherstel in Vista 2013-11-04T17:02:58

Amsterdamse school zet Google Apps in bij leerlingen

Van web naar Word

Systeemherstel in Vista

Systeemherstel in Vista

Vista mag dan misschien wel mooier ogen, met de komst van de vernieuwde gebruikersinterface zijn ook veel zaken van hun vertrouwde plek verdwenen. Specifiek: hoe maakt u herstelpunten aan? Zelf een herstelpunt maken is onder andere aan te raden als u software installeert waarvan u niet helemaal zeker bent wat de uitwerking op de stabiliteit van uw systeem zal zijn.

Vista mag dan misschien wel mooier ogen, met de komst van de vernieuwde gebruikersinterface zijn ook veel zaken van hun vertrouwde plek verdwenen. Specifiek: hoe maakt u herstelpunten aan? Zelf een herstelpunt maken is onder andere aan te raden als u software installeert waarvan u niet helemaal zeker bent wat de uitwerking op de stabiliteit van uw systeem zal zijn. Op zich maakt Vista op min of meer regelmatige basis zelf herstelpunten aan, maar de praktijk leert dat net dat ene kritieke herstelpunt ontbreekt. Er is dan altijd een vervelend verschil tussen het standaard Vista herstelpunt en de foutveroorzakende software die u hebt geïnstalleerd. Zelf een herstelpunt maken op het moment dat ú het best uitkomt is dus een goede zaak.

Stap 1

Om een herstelpunt aan te maken neemt u de snelste route naar Systeemherstel. Klik op de knop Start en daarna in het menu Start met uw rechter muisknop op Computer. Vervolgens kiest u in het geopende contextmenu de optie Eigenschappen.
 

Stap 2

In het daarop geopende venster klikt u in het menu links op Systeembeveiliging. Klik in het waarschuwingsvenster op Doorgaan.
 

Stap 3

In het venster Systeemeigenschappen klikt u op het tabblad Systeembeveiliging. En nu wordt het mooi, want met de knop Maken realiseert u razendsnel zelf een systeemherstelpunt, maar dan wel alleen van de schijfstations die u selecteert in het lijstje daarboven! Ideaal, want in principe maken we dan alleen een herstelpunt van de systeemschijf waarop zowel Windows als alle overige programmatuur geïnstalleerd is. Als u uw pc netjes hebt ingericht beschikt u over een aparte schijf of partitie met daarop uw documenten, mail, downloads enzovoorts. Loopt er ooit eens iets helemaal mis en crasht uw computer onherstelbaar, dan moet u misschien de schijf met Windows en de programmatuur opnieuw formatteren. Maar uw documenten blijven veilig onaangetast op een andere schijf. Door alleen de C-schijf te selecteren voorkomt u dat ook de 'documentenschijf' naar een eerdere versie wordt hersteld en u mogelijk bijvoorbeeld gedownloade programma's verliest (documenten, mail enzovoorts blijven onaangetast bij een systeemherstel, maar programmabestanden als bijvoorbeeld een gedownload setup.exe raakt u mogelijk kwijt, vandaar). Ergo: selecteer de optie Lokaal station (C:) (systeem) en klik op Maken.

Stap 4

Geef uw herstelpunt een naam (bijvoorbeeld 'hier werkt alles prima') en klik op Maken. Na even wachten is uw eigen herstelpunt gemaakt, klik na afloop op OK. Terugzetten kan uiteraard ook. Kan vanuit hetzelfde venster Systeemeigenschappen op het tabblad Systeembeveiliging of als vanouds door in het menu Start onder Alle programma's, Bureau-accessoires en Systeemwerkset op Systeemherstel te klikken. Klik weer op Doorgaan om uw toestemming voor deze actie te verlenen. In Vista-systeemherstel ziet u standaard niet uw eigen gemaakte herstelpunten, alleen diegene die door Vista zelf zijn gemaakt. Om terug te keren naar een eigen herstelpunt selecteert u de optie Een ander herstelpunt selecteren; klik daarna op Volgende.

Stap 5

Bij de herstelpunten vindt u uw herstelpunt helemaal bovenaan het lijstje. Selecteer het en klik op Volgen-de en daarna op Voltooien. Uw systeem wordt hersteld naar het gekozen moment en opnieuw gestart. Als het goed is draait alles dan weer als vanouds!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord