Workshop: eigen cloud in een handomdraai 2014-08-28T16:03:40

CES 2014: Samsung toont fietsoplader voor Galaxy Note

Artikel: De Verboden Stad in 3D geprint

Workshop: eigen cloud in een handomdraai

Workshop: eigen cloud in een handomdraai

De cloud is handig, maar kent ook nadelen, vooral als het op privacy aankomt. Met Tonido richt u een eigen cloudserver in waarmee u in iedere uithoek van de wereld veilig(!) toegang hebt tot uw bestanden.

Tonido maakt van iedere pc in een handomdraai een cloudserver. Bestanden die op deze pc staan opgeslagen, opent u moeiteloos op andere computers, tablets, smartphones en dlna-apparatuur. U hoeft hiervoor alleen maar naar het juiste webadres te surfen of een app op te starten. Nog niet overtuigd? In tegenstelling tot bekende diensten als Dropbox en SkyDrive is er geen opslaglimiet. Complete fotoalbums, muziekbibliotheken en filmcollecties opent u via internet op ieder gewenst apparaat, zowel thuis als buitenshuis. Ook vrienden maakt u blij, want u deelt kinderlijk eenvoudig de mooiste films en leukste liedjes. Handig toch? En bovendien kost het u ook nog eens geen stuiver!

Serversoftware

De pc waarop uw persoonlijke bestanden staan opgeslagen, transformeert u vliegensvlug in een slimme cloudserver. Hiervoor hoeft u alleen maar Tonido Desktop te installeren. Surf naar www.tonido.com. U belandt via Free download op de juiste webpagina. Scrol een stukje naar beneden en klik onder het gewenste besturingssysteem (Windows, Mac of Linux) op Free download. Na een paar muisklikken volbrengt u de installatie. Het programma leidt u automatisch naar een webpagina om een lokaal account aan te maken (afbeelding 1). Vul alle velden in en vergeet hierbij niet om de Nederlandse taal in te stellen. Uw pc is nu toegankelijk via een uniek webadres. Deze url bestaat deels uit de accountnaam. Vult u bijvoorbeeld JanBakker1965 in, dan is het juiste webadres http:// JanBakker1965.tonidoid.com.

Tonido werkt alleen wanneer u een lokaal account creëert.

Eigen cloud instellen

Tonido brengt als eerste uw mediacollectie in kaart. U geeft daarom aan in welke mappen foto’s, muziek en films staan opgeslagen. Hiervoor gebruikt u de knop Add Folder To Index, waarna u met Selecteer de juiste map uitkiest (afbeelding 2). Via het pictogram met de vuilemmer verwijdert u eventueel de standaardmappen. Klik daarna op Volgende. Tonido wijst u erop dat er apps voor iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry beschikbaar zijn. Hierop komen we later uitgebreid terug. Sluit het venster en kijk eens rond om alvast aan de webinterface van Tonido te wennen.

Bepaal zelf welke mappen u toevoegt aan uw persoonlijke cloud.

Bestanden benaderen

Op iedere computer die op internet is aangesloten, benadert u eenvoudig de zojuist ingestelde cloudserver. Handig, want u maakt dus buitenshuis via bijvoorbeeld een laptop verbinding met uw thuis-pc. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen, is met een browser naar het unieke webadres surfen dat u eerder hebt aangemaakt. Vervolgens vult u het juiste wachtwoord in. Alle bestanden zijn bereikbaar via een mappenstructuur (afbeelding 3). Op deze wijze opent u onder meer rechtstreeks foto’s in de browser. Via een diavoorstelling is het ook mogelijk om snel alle kiekjes van een album te bekijken. Verder downloadt u bestanden en zelfs complete mappen naar het huidige systeem, zodat u ze lokaal kunt gebruiken.

Via een browser is uw persoonlijke cloudserver gemakkelijk op afstand bereikbaar.

Media streamen

Tonido gooit niet zomaar alle bestanden van uw thuis-pc op een berg. U hebt eerder aangegeven in welke mappen uw mediabestanden staan opgeslagen. In de webinterface vindt u ze terug in de bibliotheken Music, Photos en Videos. U streamt over het web gemakkelijk mediabestanden vanaf uw persoonlijke cloudserver naar een ander apparaat (afbeelding 4). Muziek en films speelt u in verschillende formaten direct af binnen een browser. U hebt geen last van wachttijden, omdat het niet nodig is om eerst audio- en videobestanden te downloaden. Tonido accepteert onder meer de formaten mp3, flac, mov, avi, mp4, m2ts, mkv, vob en flv. Vindt u niet alle mediabestanden terug in de bibliotheken? Geen probleem, want u laat Tonido gemakkelijk zoeken naar onlangs toegevoegde films en muziekalbums. Klik hiervoor rechtsboven op uw profielnaam en navigeer naar Instellingen. Kies daarna bovenaan voor Verschillende. Via de knop Index Now zoekt de webdienst op uw cloudserver naar verse mediabestanden, waarna ze vanzelf in de bibliotheken opduiken.

Films die op uw thuis-pc staan opgeslagen, kunt u via een webstream altijd en overal bekijken.

Documenten bewerken

Als u onderweg met uw laptop of een ander apparaat documenten wilt bewerken, is dat een fluitje van een cent. U downloadt bijvoorbeeld eerst een docx- of xlsx-bestand van uw persoonlijke cloudserver. Vervolgens gaat u het document met een programma bewerken en slaat u de boel lokaal op. Via Tonido bewaart u het bewerkte bestand eenvoudig op de cloudserver. Blader in de webinterface met behulp van de mappenstructuur naar de gewenste locatie. Klik rechtsboven op Upload en zoek het juiste document op. Overigens is het ook mogelijk om vanuit Windows Verkenner bestanden naar Tonido te slepen.

Delen

Een groot voordeel van Tonido is dat u vlot bestanden en mappen deelt met vrienden. Dit werkt veel beter dan bijlagen rondsturen via e-mail. Er is geen opslaglimiet, dus u kunt ook zware bestanden zoals bluray-rips delen. Zoek in de mappenstructuur een bestand of map op. Vink het juiste selectiehokje aan en kies voor de optie Deel. Tonido genereert een unieke weblink die u naar vrienden kunt versturen. Als alternatief verspreidt u via Advanced Options de url rechtstreeks via Facebook, Twitter en e-mail (afbeelding 5). Nuttig is dat u eventueel ook een vervaldatum instelt. Via Update slaat u de wijzigingen op.

Vanuit Tonido deelt u rechtstreeks bestanden met vrienden via e-mail.

Mobiele apparaten

U kunt Tonido ook op mobiele apparaten gebruiken. De ontwikkelaars bieden apps aan voor iPhone, iPad, Android, Windows Phone en BlackBerry. Na het opstarten van de toepassing vult u het unieke webadres en de inloggegevens in. Alle bestanden die op uw thuis-pc zijn opgeslagen, staan voor u klaar. Op die manier geniet u bijvoorbeeld ook in de trein of tijdens vakanties van leuke muziek (afbeelding 6). Door mediabestanden naar mobiele apparaten te streamen, bespaart u ruimte op de geheugenkaart van uw smartphone of tablet. Pas wel op wanneer het toestel is aangemeld bij een mobiel datanetwerk. Als u ergens onderweg films bekijkt of muziek luistert, gaat dat namelijk ten koste van uw databundel. Gebruik Tonido op mobiele apparaten daarom bij voorkeur met een wifi-verbinding.

Stream via de Tonido-app muziek naar uw smartphone of tablet.

Dlna-apparatuur

Tonido werkt ook uitstekend samen met dlna-apparatuur. Geschikte televisies, bluray-spelers, spelcomputers en mediaspelers gebruikt u om foto’s, muziek en films te streamen. Voorwaarde is wel dat het apparaat in hetzelfde thuisnetwerk is aangesloten als het systeem waarop de serversoftware van Tonido actief is. Verder dient u een uitbreiding aan het programma toe te voegen. Klik in de webinterface van Tonido op Applicaties en kies daarna bovenaan voor Installeren. Achter Mediaserver klikt u op het downloadpictogram. Via Beheren bekijkt u het lijstje met geïnstalleerde applicaties. Klik op Media Server en start met Resume de toepassing. De dlna-server is nu op uw systeem actief (afbeelding 7). Ga in het menu naar Mijn media bestanden. Klik op Ingeschakeld en gebruik de knop Media Map toevoegen om mediamappen te selecteren. Met geschikte apparatuur streamt u overal in uw woning mediabestanden via dlna. Op een smart-tv kiest u bijvoorbeeld in de bronlijst voor Tonido gevolgd door uw accountnaam. Veel kijk- en luisterplezier!

Activeer de dlna-server om mediabestanden naar netwerkbronnen te streamen. 

Tekst: Maikel Dijkhuizen

Deze workshop komt uit Computer Idee 1, jaargang 2014.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord