Alles automatisch met if this then that 2013-11-04T15:58:03

Google Maps Android app biedt gesproken fietsnavigatie

Google Currents: Stel uw eigen online tijdschrift samen

Alles automatisch met if this then that

Alles automatisch met if this then that

Elke facebook-foto waarin u wordt getagd automatisch bewaren in uw Dropbox? Elke dag rond bedtijd automatisch een sms’je krijgen? Uw vrienden automatisch gelukkig Nieuwjaar wensen om klokslag Middernacht? Piece of cake met if this then that.

iftt1. Een nieuwe taak maken

Op een tamelijk sombere en winderige dag ontvangt u een mailtje dat u de badlakens en zonnebrand kunt inpakken, omdat het de dag erna heerlijk strandweer wordt! Met het wisselvallige weer hier is zo’n dienst geen overbodige luxe. Met een paar muisklikken zet u zoiets in een minuut in elkaar.

Surf naar www.ifttt.com en maak een account aan door bovenaan op de blauwe Join-knop te klikken. Na het inloggen klikt u bovenaan op Tasks en daarna op de gigantische knop Create a New Task. U wordt nu wizardgewijs door het hele proces geleid, te beginnen met een druk op This. Dan krijgt u alle Channels te zien, de diensten en functies die u met if this then that kan automatiseren. Voor meer uitleg over elke Channel klikt u bovenaan op Channels. Als u een bepaalde Channel voor de eerste keer gebruikt, moet u deze eerst activeren. Kies bijvoorbeeld  Weather en activeer het kanaal door in het nieuwe browservenster uw woonplaats in te voeren.

2. Triggers en actie kiezen

In de volgende stap kiest u een trigger, waarmee u aangeeft onder welke voorwaarde(n) de taak moet beginnen. Wilt u als in het voorbeeld gewaarschuwd worden als er morgen strandweer voorspeld wordt, klik dan op Tomorrow’s high rises above en vervolgens op de gewenste temperatuur. Let op: de site werkt standaard met Fahrenheit, even Celsius selecteren dus. Nu krijgt u weer if this then that te zien, waarin This vervangen is door de voorwaarde die u net hebt gekozen. Klik op That en kies een Action Channel, dat bepaalt welke actie er moet volgen. U kunt bijvoorbeeld een sms naar jezelf laten sturen, of iets laten posten op Facebook.

Klik op Email en stel een standaardmail op. U ziet ook een uitklaplijst met zogenoemde addins, veldjes waarmee u bijvoorbeeld de weersgesteldheid aan uw mail kunt toevoegen. Die gegevens plukt if this then that op het moment van de mail van Yahoo! Weather. Tot slot geeft u de nieuwe taak nog een beschrijving en bevestigt u met Create Task.

3. Taken bewerken

Al uw taken worden netjes getoond bij Tasks. Met de vier knoppen rechts van elke taak kunt u ze respectievelijk verwijderen, aan- of uitzetten, delen en inspecteren. Een taak delen met de rest van de wereld doet u dus met de knop Create Recipe. Klikt u bovenaan op Recipes, dan krijgt u taken te zien die andere mensen gedeeld hebben.

Daar zitten best wel handige tussen, zoals elke foto waarin u getagd wordt op Facebook automatisch downloaden naar uw Dropbox. U kunt zo’n recept toevoegen aan uw eigen taken met een druk op de blauwe pijl ernaast. Dan moet u eventueel nog bepaalde Channels activeren, waarna u met Create Task de taak toevoegt aan uw eigen arsenaal.

Tekst: Clickx

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 11, jaargang 2012


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord