Archify: Websites en berichten archiveren

© CIDimport

Archify: Websites en berichten archiveren

Geplaatst: 30 juli 2013 - 10:44

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:32

Redactie ID.nl

Een handig online archief bijhouden van alle door u bezochte sites en berichten op uw sociale netwerken? De dienst Archify helpt u een heel eind op weg.

Archify: Websites en berichten archiveren -16252262

© CIDimport

Ooit bijgehouden hoeveel websites u dagelijks bezoekt? Of hoeveel berichten u vandaag op Twitter voorbij zag komen? Hoewel dat – mits u niet al te fanatiek surft en Twittert – misschien nog wel te doen is, wordt het lastiger als we u vragen naar welke sites u vorige week bezocht, of welke opvallende foto’s u een maand geleden voorbij zag komen op Facebook…

Websites zijn meestal nog wel eenvoudig terug te vinden door te zoeken in de webgeschiedenis van een browser. Voor berichten op sociale netwerken ligt dit echter anders. Twitter en Facebook ontberen slimme zoekfuncties voor berichten in het archief. Het zoeken binnen een bepaalde tijdsperiode bijvoorbeeld is niet mogelijk. Op Twitter kan wel gezocht worden op personen, plaatsnamen en hashtags. Vooral het zoeken via hashtags wordt gezien als een goede zoekmethode. Experts zien dat echter anders. Met miljarden tweets per dag zouden deze trefwoorden een zeer korte houdbaarheidsdatum hebben.

Voor Facebook geldt in grote lijnen hetzelfde. Een goede zoekmachine voor het zoeken in nieuwsoverzichten van vrienden ontbreekt geheel. Facebook lijkt het zoeken in persoonlijke tijdlijnen echter wel mogelijk te willen maken, zoals blijkt uit de recente lancering van Graph Search. In de praktijk moet echter nog worden aangetoond dat deze nieuwe zoekfunctie ook echt nuttig zal zijn voor Facebookgebruikers.

Online bestaat gelukkig voor elk probleem een oplossing. Voor het opslaan en doorzoeken van een webgeschiedenis is er sinds kort een handige dienst. Archify (www.archify.com), zo heet de site die hier eind vorig jaar een aparte plugin voor lanceerde. Alle websites die een gebruiker bezoekt (en die niet beveiligd zijn via een ‘https’-verbinding) zijn via de plugin simpel te archiveren. En niet alleen dat: ook berichten op sociale netwerken zijn automatisch op te slaan en doorzoekbaar, zonder dat u hiervoor daadwerkelijk op Facebook of Twitter hoeft te komen.

Plugin installeren

Archify: Websites en berichten archiveren -16252267

© CIDimport

Om de plugin te kunnen gebruiken, dient u te beschikken over Firefox, Chrome of Safari. Het installeren van de extensie werkt verder simpel. Klik hiervoor op de website van de dienst op ‘Get Archify’. Archify zal vervolgens toestemming vragen om gegevens op websites te openen en de webgeschiedenis in de browser te lezen en te wijzigen. Klik in het venster op ‘toevoegen’ om de installatie te voltooien. Is de installatie goed verlopen, dan zal tussen uw extensies (rechtsboven in de browser) een nieuw programmaatje zichtbaar zijn (afbeelding). Archify is daarbij te herkennen aan de knop in de vorm van een kleine donkergrijze eekhoorn.

Archify: Websites en berichten archiveren -16252271

© CIDimport

Eenmaal geïnstalleerd zal de plugin vrijwel onopvallend op de achtergrond actief zijn en de links archiveren van alle sites die u bezoekt. Als geheugensteuntje maakt Archify zelfs een schermafdruk van elke site, die automatisch en in een lage resolutie wordt opgeslagen op het Archify-account van een gebruiker (afbeelding 2). Niet elke site hoeft echter te worden gearchiveerd. U kunt de settings van de plugin dan ook zó instellen, dat Archify alleen sites archiveert waarop u langer dan een minuut actief was.

Netwerken koppelen

Archify archiveert niet alleen sites of documenten, de zoekfunctie is even belangrijk. Via het zoekveld van de plugin is het archief op Archify ook eenvoudig doorzoekbaar. Naast het  zoekveld biedt de plugin echter nog meer functies, zoals het toevoegen van websites aan een lijst met favoriete internetbestemmingen. Door te klikken op het verbodsknopje zijn verder onbetrouwbare of onveilige sites op een zwarte lijst te plaatsen. Ook het delen van sites met vrienden op sociale netwerken is mogelijk. Via de knop ‘Share’ zijn links naar sites eenvoudig door te plaatsen op één van uw favoriete netwerken, zoals Facebook, Twitter of Google+.

Archify: Websites en berichten archiveren -16252274

© CIDimport

Voordat u begint met het delen van sites dient u echter eerst nog uw Archify-account definitief te maken en uw netwerken te verbinden met uw account. Om toegang te krijgen tot de dienst, kunt u eenvoudig inloggen via Gmail, Facebook of Twitter (zie afbeelding). Archify maakt hierbij gebruik van ‘Open Authorization’, het veelgebruikte protocol om online tools veilig en gecontroleerd toegang te kunnen bieden tot de privénetwerken van gebruikers. Archify biedt echter ook nog een tweede manier om toegang te krijgen tot de site, te weten door een simpele aanmeldprocedure. Kiest u hiervoor, dan dient u een mailadres op te geven en een wachtwoord te kiezen.

Archify: Websites en berichten archiveren -16252277

© CIDimport

Is het account aangemaakt, dan kunt u ook uw netwerken gaan verbinden met het account. Om een koppeling te kunnen maken, selecteert u het netwerk dat u wilt verbinden door op het desbetreffende logo te klikken (zie afbeelding). Eenmaal gekoppeld toont Archify een Twitter-achtige tijdlijn met daarop de links naar alle gearchiveerde sites en de meest recente statusupdates op alle (toegevoegde) netwerken.

Gmail

Archify: Websites en berichten archiveren -16252280

© CIDimport

Archify maakt het zelfs mogelijk om een backup te maken van alle opgeslagen data door de dienst te koppelen aan Gmail, het webmailprogramma van Google. Gmail fungeert in dat geval als een tweede archief. In onze test was deze functie overigens niet meteen beschikbaar. Pas na een half uur werd deze zichtbaar in Gmail. Het voordeel van de integratie van Gmail is echter evident. Zoeken in het archief kan hierdoor op twee manieren: via de zoekfunctie van Archify zelf, maar ook gewoon via het zoekvenster in Gmail (zie afbeelding).

Archify: Websites en berichten archiveren -16252283

© CIDimport

Wie wil kan nu ook alle informatie op zijn of haar tijdlijn gaan sorteren. De opties hiervoor vindt u in het menu links van de tijdlijn. Selecteer bijvoorbeeld de optie ‘Web’ indien u alleen wilt zoeken in opgeslagen webpagina’s. Voor een uitgebreide zoekopdracht vinkt u ook uw sociale netwerken aan. Ook zoeken binnen een bepaalde termijn is mogelijk. Te selecteren zijn in onder meer vandaag, een week geleden, een maand geleden of een zelf nader te specificeren periode. Informatie is tot slot ook nog te sorteren op tijdstip en relevantie. Wat het nut hiervan is, is echter onduidelijk. In onze test zaten in de zoekresultaten, gevonden via beide zoekcriteria, in elk geval weinig verschillen (zie afbeelding).

Archify: Websites en berichten archiveren -16252286

© CIDimport

Nuttige statistieken

Archify is niet alleen een archief. De dienst levert ook verschillende statistische overzichten op basis van alle opgeslagen gegevens. Zo biedt de dienst onder meer interessante statistieken over uw surfgedrag. Een blik op de grafieken levert allerlei informatie op. Hoe vaak bezocht u bijvoorbeeld Google, Nu.nl of Spotify? En hoeveel minuten was u in totaal hierop actief of wat was de gemiddelde tijdsduur van het bezoek?

Conclusie

Archify biedt een mooie oplossing voor het automatisch archiveren van bezochte websites en informatie op sociale netwerken. De webgeschiedenis van een browser wordt hiermee overbodig gemaakt. Hetzelfde geldt voor webapplicaties die uitsluitend bedoeld zijn om berichtjes op Twitter te archiveren. Het opslaan van informatie is verder gratis en het gebruik van de dienst geheel veilig. In de FAQ op de site laten de makers weten dat alle data versleuteld wordt opgeslagen op servers van de dienst.

Een mooie vondst is de backup van het Archify-archief in Gmail. Zoekresultaten in Archify maken daarnaast standaard deel uit van de zoekresultaten in Google. Archify beschikt verder over een prima helpdesk. Zo biedt de site een uitgebreide FAQ en is er zelfs een chatbox voor dringende vragen. Wat helaas nog wel ontbreekt, is een handige app voor de iPad, iPhone of Android-telefoon. Volgens de makers wordt daar echter hard aan gewerkt.

Tekst: Laurens Lammers

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 6, jaargang 2013.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten