Audio-streaming 2015-05-29T14:35:28

Sony komt met aangepaste Xperia Z3+

iOcean: héél veel telefoon voor weinig

Audio-streaming

Audio-streaming

Wie wil nu niet een oneindige toegang tot muziek? Met een paar drukken op een aanraakscherm een nummer starten? En met nog twee tikjes de muziek door het hele huis starten? Dat kan. Met multiroom streaming audio!

Voor streaming audio is allereerst een degelijk netwerk nodig. Zowel bedraad als draadloos, want uw audiospelers kunt u het beste aan een kabel koppelen en de bediening gaat vaak via een tablet of smartphone. En die is weer draadloos verbonden met het netwerk. Een tweede element is de audio-installatie zelf. Daar komen we later op terug, want daarin is bijzonder veel keuze. 
Ten slotte is er nog een bron nodig om vanaf te streamen. Dat kan een nas zijn met geripte of gedownloade muziek, maar het kan net zo goed een online dienst zijn. 

Veel keuze


Sonos is de grootste leverancier, maar er zijn zeer interessante concurrenten. Denk aan Bluesound die zijn zaakjes ook strak op orde heeft. 

Wie een streaming-audiosysteem zoekt, zal merken dat er enorm veel keuze is. Zeker als de budgetten groter worden. Nu is Sonos op het moment de grootste partij met relatief betaalbare producten. Er zijn naast Sonos echter talloze andere leveranciers van degelijke multiroom-audiosystemen. Denk aan Bluesound, Heos en Raumfeld. Welk systeem het meest geschikt is, is afhankelijk van uw wensen, want al deze systemen hebben een andere insteek en hun eigen kwaliteiten. 

Sonos richt zicht met name op de online diensten. Dit merk heeft ze bijna allemaal geïntegreerd. Van Spotify tot Google Play Music, Rhapsody, Deezer en Tidal. In totaal hebt u bij Sonos keuze uit meer dan 30 diensten. Bluesound richt zich vooral op de geluidskwaliteit. Die is bij Bluesound veel beter dan die van Sonos. Daarbij kunt u bij Bluesound ook een losse module (de BlueOS-module) integreren in een high-end voorversterker – als een soort pci-expresskaart – om zo een zeer hoogwaardig multiroom-audiosysteem op te bouwen. 

Heos heeft een upnp-systeem dat qua samenstelling en prijzen bijna gelijk is aan Sonos. De apparaten klinken beter dan Sonos en laten zich gemakkelijk installeren. De app werkt prima, maar u moet bij Heos wel weer over een goede mediaserver beschikken, omdat het systeem via upnp – Universal Plug and Play – werkt. Daardoor leunt Heos op de kwaliteiten van uw mediaserver. Bijvoorbeeld u nas. Is deze matig, dan werkt het systeem matig. Is de mediaserver bijzonder goed, dan werkt Heos ook weer beter. Natuurlijk zijn er meer merken met vergelijkbare systemen. Denk aan Apple met Airplay, Harman met Omni, of de Roku-streamer die via wifi direct naar uw hifi-systeem kan streamen. We hebben hier slechts wat interessante voorbeelden geven. Oriënteer u goed en zet vooral goed op een rijtje wat u belangrijk vindt. 

Diensten


Sonos’ focus ligt op streaming-diensten. Er zitten meer dan dertig diensten in het systeem! 

In Nederland is een brede keuze uit streamingdiensten. Spotify is in Nederland de grootste. Dat komt mede doordat KPN Spotify meelevert. Nu is spotify een prima service, omdat het door nagenoeg elke streamer wel is ondersteund. Daarbij is de bibliotheek erg groot, waardoor de kans groot is dat u vindt wat u wilt spelen. Er zijn echter meer diensten dan Spotify. Het is onmogelijk om hier een hele lijst op te noemen; daarvoor zijn er te veel. Er zijn echter wel wat punten die we graag langslopen. 

Allereest prijs. De meeste diensten kosten ongeveer 10 euro per maand voor onbeperkte toegang. Daarbij maakt het niet uit vanaf welk medium u speelt: pc, streamer of smartphone. Sommige diensten laten het toe om met twee toestellen tegelijk te luisteren, andere niet. Kijk daar dus goed naar als u dat belangrijk vindt. 

Daarbij is er een verschil in kwaliteit. De grote diensten leveren bij een premium-abonnement 320 kbps mp3 of een variant daarop. Spotify streamt bijvoorbeeld met 320 kbps Ogg Vorbis. Het is gecomprimeerd, maar dan met Ogg Vorbis in plaats van mp3. Google Play Music gebruikt mp3 320 kbps, net als Deezer. 

Nu zijn er ook steeds meer services die verliesvrije kwaliteit aanbieden zoals flac, of een variant daarop. Denk aan Tidal, Deezer Elite, Wimp en Qobuz. Veelal betaalt u extra om in deze cd-kwaliteit (dat is nog géén high-res!) te kunnen streamen. Het is aan u of u deze extra kwaliteit belangrijk vindt. 

Nas


Streamen vanaf een nas kan ook naar een htpc. Kodi is een gratis software-pakket dat te bedienen is met de Yatse-app. Die combinatie is ronduit subliem.

Het streamen van audio kan natuurlijk ook prima vanaf een nas. Een goede nas heeft een degelijke, ingebouwde mediaserver. Door de muziek in een bepaalde map te zetten, indexeert de mediaserver deze bestanden en kan een upnp-streaming-client zien welke muziek beschikbaar is. Dat werkt snel en in veel gevallen prima. 

Is een streamer niet gebaseerd op upnp (denk aan Sonos, Bluesound of bijvoorbeeld Aurender), dan geeft u bij de setup van de streamer aan waar de muziek staat. Nadat u dat hebt gedaan, maakt de streamer zelf een bibliotheek op basis van de muziek-tags. Dat werkt in veel gevallen wat sneller en betrouwbaarder dan upnp. 

Muziek rippen en taggen


EAC is een gratis ripper die foutloos cd’s kan kopiëren. Een alternatief is dBpoweramp. 

Als u muziek op een nas wilt zetten, zult u ofwel up bibliotheek vanaf de pc naar de nas moeten kopiëren, ofwel cd’s moeten rippen. Als u nog moet gaan rippen, dan kunt u het beter direct goed doen. 

Er zijn zowel betaalde als gratis pakketten om mee te werken. De beste, maar niet de meest gebruiksvriendelijke, is EAC: Exact Audio Copy. Dit pakket is compleet naar eigen inzicht in te stellen. Het bijzondere aan EAC is dat het geheel gratis is – behalve de metadata zoekmachine voor het toevoegen van tags – én over Accurate Rip beschikt. Deze functie corrigeert fouten tijdens het rippen, door zowel de cd een paar keer te lezen en de data te vergelijken met een online database. U krijgt met accurate rip dus een perfecte kopie. Wel zo prettig als u gaat archiveren. 

Een ander prettig pakket is dBpoweramp. Deze software beschikt over wat meer mogelijkheden buiten rippen om. Denk aan een handige batch-converter om bestanden in formaat over te zetten. Of een brandprogramma voor als je bestanden toch weer op een cd’tje wilt zetten. Een tip die we graag willen meegeven is het direct goed taggen van muziek. Tags zorgen ervoor dat u door de bibliotheek kunt bladeren en kunt zoeken. 

U kunt met tags aangeven wat de artiest is van een cd. Of bij welk album de track hoort. Welk tracknummer er bij een bepaald nummer hoort, enzovoort. Kortom: het is bijzonder belangrijke meta-informatie voor het beheren van de mediabibliotheek! 
Mochten bepaalde tags niet kloppen, dan kunt u ze gelukkig achteraf corrigeren. Dat kan met dBpoweramp, mp3tag of bijvoorbeeld EasyTag, dat op zowel Windows als Mac als Linux werkt. 

Volgende editie
In de volgende editie van de serie Smart gaan we in op beveiliging. Hoe kunt u uw Smart Huis hierbij laten helpen? We belichten onder meer ip-camera’s, deursensors en bijvoorbeeld slimme rookmelders. 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord