© CIDimport

De 10 beste webdiensten

Geplaatst: 15 december 2011 - 14:38

Aangepast: 19 september 2022 - 13:38

Redactie ID.nl

Nu u eenmaal een voordelige pc hebt staan, is het zaak daar de voordelige webdiensten bij te zoeken. Om u alvast een eind op weg te helpen, hebben wij intensief het web afgezocht naar de beste alternatieven voor pc-software. 

De 10 beste webdiensten

 

De 10 beste webdiensten-16431489

© CIDimport

Voordat u met webdiensten aan de slag gaat, is het belangrijk om een aantal zaken in ogenschouw te nemen. Aanbieders draaien vooral lichte applicaties op hun servers, waardoor de vormgeving er niet altijd even gelikt uitziet. U zult verder de nodige advertenties tegenkomen. Bovendien zijn er meestal minder mogelijkheden vergeleken met lokaal geïnstalleerde programma’s, omdat webdiensten minder rekenkracht kunnen aanspreken. De reden ligt voor de hand. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat servers meteen op hol slaan, zodra meerdere bezoekers de webdienst tegelijkertijd gebruiken. Dat is maar goed ook, want het leidt tot frustraties als servers wegens overbelasting niet reageren. Cloud-tools zijn voornamelijk gericht op de massa en bevatten daarom vooral functies waaraan veel behoefte is. Voor gemiddeld pc-gebruik zijn de mogelijkheden uitgebreid genoeg. Computer Idee schotelt u tien pareltjes van praktische webdiensten voor.

1. Online deuntjes

Muziekliefhebbers likken hun vingers af bij de online audiospeler Grooveshark. De database huisvest waarschijnlijk meer liedjes dan u ooit kunt beluisteren. Zoek leuke muziek en maak hiervan een af-speellijst, zodat u tijdens computersessies naar mooie nummers luistert. Bijna alles is er te vinden! Van Amerikaanse grootheden als Bruce Springsteen, Foo Fighters en Madonna tot de nationale artiesten Frans Bauer, Within Temptation en Anouk. Bijzonder handig is de radiofunctie. Als u die inschakelt, zoekt Grooveshark naar bijpassende liedjes voor uw afspeellijst. Wie weet ontdekt u goede artiesten waarvan u nog nooit eerder hebt gehoord. Het is slim om een account aan te maken. De webdienst onthoudt dan namelijk uw muziekbibliotheek en afspeellijsten, zodat u niet bij ieder bezoek op-nieuw hoeft te zoeken in de database.

www.grooveshark.com

2. Flexibele wereldkaart

Natuurlijk mag Google Maps niet in dit rijtje ontbreken. De kaartendienst wordt nog altijd door Google regel-matig aangevuld met nieuwe functies, waardoor het de moeite loont om af en toe eens een kijkje te nemen. Omgevingen verkennen, restaurants zoeken, routes plannen… met deze veelzijdige cloudtool kan het allemaal. Vooral de functie Street View is erg mooi uitgewerkt. Google heeft met speciale opnameapparatuur van zo’n beetje alle wegen in Nederland 360-graden panoramafoto’s gemaakt. Ook veel toeristische plaatsen zijn op deze wijze in beeld gebracht. Omdat u via pijltjes door straten navigeert, krijgt u een realistische indruk hoe een bestemming eruitziet.

maps.google.nl

3. Chatten zonder omweg

Een chatprogramma hoeft u niet te installeren wanneer u eBuddy gebruikt. Deze webdienst ondersteunt chatprotocollen van ver-schillende aanbieders. Of u nu een account bij Windows Live Messenger, Google Talk, ICQ of Yahoo hebt, dankzij eBuddy kletst u onbeperkt met vrienden. U geeft aan op welk chatnetwerk u zich wilt aanmelden en binnen een paar seconden verschijnt uw vriendenlijst op het scherm. Met de tabbladen wisselt u vlot tussen meerdere gesprekken.  U vult teksten aan met smileys en u schudt gesprekspartners wakker met een buzzergeluid. De kleur en het lettertype van de teksten zijn naar eigen smaak aanpasbaar. Verder selecteert u een ander thema, zodat u niet voortdurend tegen dezelfde vormgeving aankijkt. Geen zin om te typen? Als er een webcam en microfoon voorhanden is, begint u eenvoudig een videogesprek. Met eBuddy beheert u gemakkelijk contacten en organiseert u groepsgesprekken. Een minpunt is dat er op deze webdienst zeer veel advertenties aanwezig zijn.

www.ebuddy.com

4. Bestanden omzetten

Speelt uw mp3-speler geen wma-bestanden af? Of lukt het niet om een docx-document te openen? Een oplossing is om het materiaal te converteren naar een bruikbaar formaat. Free File Converter ondersteunt 75 bestandsformaten. Het werkt erg eenvoudig. Via het tabblad Convert File selecteert u met Bladeren een bestand van maximaal 300 MB op uw harde schijf. In stap 2 kiest u het gewenste uitvoerformaat. Afhankelijk van het ingevoerde bestandstype, verschijnt er een keuzelijstje met beschikbare for-maten. U bevestigt ten slotte met Convert. Na een tijdje plukt u het omgezette bestand met een downloadlink van de webserver. Bij omvangrijke bestanden moet u even geduld hebben voordat de link verschijnt.

www.freefileconvert.com

5. Simpele videomontage

Een voorwaarde om met bestanden in de cloud te werken, is dat u ze eerst naar een webserver moet uploaden. Voor videomontage is een online werkomgeving daarom minder geschikt. Het is nu eenmaal niet zo praktisch om bijvoorbeeld een dvd-bestand van 8,5 GB over uw internetverbinding te transporteren naar de server. Bovendien is er behoorlijk krachtige hardware nodig om vloeiende bewerkingen toe te passen. Het is dan ook niet zo gek dat online videobewerkers dun gezaaid zijn. Alleen wanneer u bereid bent om fors in te leveren op de kwaliteit en het aantal functies, is videomontage in de cloud een optie.

Zo bewerkt u met JayCut korte filmpjes waarvan het uiteindelijke resultaat maximaal 640x480 pixels meet. Met deze zeer verzorgde webdienst sleept u video- en audiofragmenten naar een tijdbalk. U uploadt materiaal vanaf de computer of u neemt beeld rechtstreeks met een webcam op. Splitsen gaat erg soepel, zodat u zonder al te veel moeite leuke clips achter elkaar zet en de volgorde verandert. Eventueel voegt u ook nog foto’s aan de tijdlijn toe. Gebruik overgangen om fragmenten subtiel aan elkaar te plakken. Verder stopt u in de video teksten, past u kleuren aan en gebruikt u allerlei tekengereedschappen. U slaat het bewerkte filmpje uiteindelijk op als mp4-, flv- of avi-bestand. JayCut heeft even tijd nodig om de montage in een afspeelbaar bestand te gieten. Gelukkig hoeft de website niet geopend te blijven, want een downloadlink ziet u vanzelf in uw e-mailbox voorbijkomen.

www.jaycut.com

6. Inpakken en wegwezen

Soms is het handig om meerdere bestanden in een zip-bestand te proppen. In de eerste plaats wordt de omvang door de compressie verkleind, zodat u bijvoorbeeld foto’s gemakkelijker per e-mail verzendt. Bovendien is het voor de ontvanger van de e-mail prettiger om een in-gepakt pakketje van de mailserver te halen, in plaats van allerlei losse flarden. Met NippyZip selecteert u maximaal tien documenten, foto’s of andere bestandstypes op uw harde schijf. Vervolgens laat u de boel inpakken en verzenden naar een e-mailadres. Voor eigen gebruik doet u een beroep op de downloadlink, waarmee u het bestand lokaal opslaat.

www.nippyzip.com

7. Office zonder installatie

Wist u dat er in Windows live online versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNote verstopt zitten? Een absolute aanrader! U gebruikt namelijk voor nop deze uitgeklede editie van MS Office. U meldt zich aan op Live.com met uw Live ID. Vervolgens klikt u bovenaan op SkyDrive. Deze webomgeving is bedoeld om bestanden online te bewaren. Dat komt goed van pas, want Office-documenten slaat u hier dus ook op. Bovenaan ziet u de pictogrammen van de zogeheten Office Web Apps staan. U klikt daarop om een online document te openen. De basisfuncties zijn allemaal aanwezig. Zo past u opmaak toe op teksten en importeert u illustraties. Zelfs uw spelling wordt op commando gecontroleerd.

Documenten slaat u op als docx-, xlsx-, pptx- of one-bestand. U werkt met meerdere personen eenvoudig samen aan een gedeeld document. Voor veruit de meeste pc-gebruikers bieden de Office Web Apps vol-doende mogelijkheden. Dat scheelt u weer een prijzig Office-pakket! Verken vooral ook de overige mo-gelijkheden van Windows Live.

Zo verstuurt u e-mails en chat u met de online versie van Windows Live Messenger. Een al wat langer bestaand, dus bekender online kantoorpakket is Google Documenten.

https://docs.google.com

home.live.com

8. Kiekjes bewerken

FotoFlexer is een online bewerker waarmee u zelfgemaakte foto’s kunt opfrissen. Op de beginpagina treft u een grote knop waarmee u een bestand kunt uploaden. U be-landt daarna op een verse web-pagina waar u vrijblijvend met het beeld stoeit. Op het tabblad Basic vindt u enkele populaire gereedschappen, zoals rode ogen corrigeren, bijsnijden, uitsneden maken en contrasten aanpassen. Het is de moeite om ook even de andere tabbladen door te nemen, want u kunt op verschillende manieren foto’s verfraaien. Zo past u allerlei mooie effecten toe en verwijdert u hinderlijke vlekjes.

Ook teksten toevoegen, onderwerpen vervormen en kleuren aanpassen zijn geen enkel probleem in de veelzijdige bewerker van FotoFlexer. Hebt u spijt van een correctie? Met Undo maakt u die zo weer ongedaan. FotoFlexer ondersteunt koppelingen met Facebook, Flickr en MySpace, zodat u bewerkte kiekjes meteen op uw profiel publiceert. U bewaart afbeeldingen net zo gemakkelijk op uw harde schijf als jpg- of png-bestand. Let op dat u niet in uw enthousiasme te veel bewerkingen achter elkaar doet, anders loopt deze webdienst vast. Het is natuurlijk zonde van uw tijd als u weer opnieuw moet beginnen. Andere goede online fotobewerkers zijn Sumo Paint en Adobe Photoshop Express.

www.fotoflexer.com

9. Online schijfruimte

Harde schijven zijn bedoeld om programma’s en bestanden op te bewaren. Als u hoofdzakelijk webdiensten gebruikt en bestanden in online omgevingen opslaat, hebt u geen grote harde schijf bij u thuis nodig. Kleinere harde schijven zijn namelijk veel goedkoper. U kunt uw bestanden ook online opslaan. ADrive biedt maar liefst 50 GB gratis opslagcapaciteit. Een bestand mag maximaal 2 GB groot zijn. Muziek, documenten, foto’s en korte video’s bewaart u dus probleemloos in de cloud. Als u een account opent, kunt u vrijwel direct bestanden uploaden. U maakt nieuwe mappen aan en bestanden sleept u naar de gewenste plaats. De online omgeving deelt u volledig naar eigen inzicht in.

Foto’s bekijkt u meteen in de browser, dus die hoeft u niet eerst te downloaden. Handig is dat u bestanden deelt met een unieke link. In plaats van dat u bijvoorbeeld vakantiefoto’s rondmailt, hoeft u alleen maar een downloadlink te verspreiden.

www.adrive.com

10. Lekker swingen!

Myna Audio Editor is een vrij onbekende webdienst voor het mixen van audio. Het kost wel even tijd om te wennen aan de gebruikersinterface, want die is nogal onorthodox. Muziek uploadt u vanaf de harde schijf naar de webserver, waarna u aan de bestanden kunt rommelen. Enkele voorbeeldjes:

hak uw muziekfragmenten in twee delen en speel uw muziek eens achterstevoren af. Een mooie toevoeging is dat u zelf muziek opneemt, mits u daarvoor natuurlijk de juiste apparatuur hebt. Een groot voordeel van Myna Audio Editor is dat deze webdienst overweg kan met alle gangbare audioformaten. Dankzij een koppeling met sociale netwerken publiceert u de mix meteen op Facebook of Twitter. U slaat de mix op als mp3- of wav-bestand op uw harde schijf. t

www.aviary.com/tools/audio-editor

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 19, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten