De goedkoopste pc? Die bouwt u zelf!

© CIDimport

De goedkoopste pc? Die bouwt u zelf!

Geplaatst: 14 mei 2009 - 10:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 15:37

Redactie ID.nl

De oude regel dat een nieuwe pc beter, sneller en dus duurder moet zijn, geldt niet meer. Wie alleen wil internetten, tekstverwerken en films kijken, heeft namelijk geen krachtpatser nodig.

De oude regel dat een nieuwe pc beter, sneller en dus duurder moet zijn, geldt niet meer. Wie alleen wil internetten, tekstverwerken en films kijken, heeft namelijk geen krachtpatser nodig. Wij gingen daarom op zoek naar een goede computer, voor zo min mogelijk geld.

Het hoeft niet meer groter, sneller en duurder

De goedkoopste pc? Die bouwt u zelf!-15985267

© CIDimport

Inbouwen

Het zelf in elkaar zetten van een computer lijkt misschien een ingewikkelde klus, maar dat valt heel erg mee. Op videosite YouTube staan enkele filmpjes waarin u precies wordt uitgelegd hoe het moet. U kunt ze bekijken via de volgende links:

en

.Als de 100-dollar-laptop van het (One Laptop Per Child-project) en de latere rage rondom Asus Eee PC ons iets hebben geleerd, dan is het dat de oude trend, waarbij een nieuwere pc altijd uitgebreider en sneller moest zijn om de ontwikkeling van software en besturingssystemen bij te houden, tot een einde is gekomen. Goedkopere en minder luxe pc's kunnen tegenwoordig alle basistaken aan.

Zelf bouwen

Consumenten schaffen daarom ook steeds vaker goedkopere systemen aan. Maar wie echt flink op zijn uitgaven wil besparen, kan beter zelf een pc bouwen. Computer Idee speurde daarom winkels, online shops en veilingsites af naar de goedkoopste onderdelen om een nieuwe pc mee samen te stellen.

Systeemeisen

Het samenstellen van een nieuwe computer begint eigenlijk altijd met de vraag: wat wil ik er precies mee? Gamers en grafisch vormgevers hebben bijvoorbeeld hele andere eisen dan een gemiddelde computergebruiker. Games en programma's als Illustrator en Premiere Pro vragen steeds meer van een computer. Om die ontwikkelingen bij te houden, moeten zij constant hun systemen upgraden met de laatste videokaarten en processors. Voor de gemiddelde gebruiker is dat gelukkig anders.

Snelle processor vaak niet nodig

De overgrote meerderheid van de computergebruikers doet namelijk niet veel meer dan internetten, chatten, tekstverwerken en af en toe een filmpje kijken. Dat zijn taken die met de goedkoopste computeronderdelen zijn uit te voeren. Een snelle processor is niet nodig, omdat browsers en kantoorprogramma's weinig kracht vereisen. Een high-end grafische kaart voegt niets toe, omdat de gemiddelde gebruiker niet aan videobewerking doet, geen zware games speelt en zijn of haar pc niet gebruikt om hd-films te bekijken. Daarnaast hoeft de computer maar weinig werkgeheugen te hebben, omdat er vaak niet meer dan twee programma's tegelijk actief zijn.

Moederbord is belangrijk

Wat moet de pc dan wel hebben? Het liefst een uitgebreid moederbord, zodat het wel mogelijk is om in de toekomst uit te breiden (met bijvoorbeeld een nieuwe videokaart of extra harde schijf), een geïntegreerde videokaart om kosten en ruimte te besparen, 1 GB geheugen en een redelijk grote harde schijf om de muziek- en filmcollectie op op te slaan.

Waar moet u zoeken?

Onze zoektocht speelde zich volledig online af. Om de simpele reden dat de prijzen van hardware online vaak veel lager liggen dan in de winkel. Als eerste bezochten we daarom veilingsites. Op online veilingsites als eBay, Marktplaats en Marktplaza is veel computerhardware te vinden. Van complete tweedehands pc's, tot splinternieuwe videokaarten, processors en behuizingen. Probleem bij veilingsites echter is dat het vaak gaat om spullen waarop geen garantie (meer) zit.

We denken aan de portemonnee

Daarnaast is het bij een online veiling moeilijk te bepalen wat de kwaliteit van het aangeboden product is. Wie online hardware via een veilingsite koopt, moet eigenlijk bij de verkoper langsgaan om daar het product te controleren. Bij het samenstellen van onze nieuwe complete pc zou dat betekenen dat we heel Nederland zouden moeten afreizen om de onderdelen te halen, en dat gaat onze portemonnee toch wat te ver.

Online shoppen loont

De goedkoopste pc? Die bouwt u zelf!-15985267

© CIDimport

Beeld

Veel lezers hebben vast nog wel een monitor staan en een muis en toetsenbord in de kast liggen. Mocht dat bij u niet het geval zijn, wees dan niet bang dat u veel voor een platte monitor hoeft neer te tellen. Een 17 inch-beeldscherm is al vanaf vijftig euro te krijgen en een muis en een toetsenbord liggen al voor tien euro in de winkels.Veilingsites zijn eigenlijk vooral handig om producten te kopen die in de reguliere (online) winkels niet meer verkrijgbaar zijn. Af en toe een los onderdeel aanschaffen via een veilingsite, waarvan de prijs laag is, kan heel goed. Het risico is dan meer acceptabel. Maar, voor het samenstellen van een compleet nieuwe pc, laten we de veilingsites liever links liggen. Daarom hebben wij ons uiteindelijk op de online shops gericht.

Vergelijk je rijk

Een populaire prijsvergelijkingsite voor online computerwinkels is Pricewatch van Tweakers.net. Veel winkels plaatsen daar prijzen van onder andere moederborden, videokaarten en processors. Op die manier is het gemakkelijk om te zien wie de goedkoopste aanbieder van een bepaald product is. Daarnaast kunnen gebruikers van de website aangeven wat hun ervaringen met de winkel zijn, en dat geeft een goed beeld van de klantvriendelijkheid van een zaak. Alle hardware onderdelen staan apart in Pricewatch weergegeven en onderverdeeld naar merk en systeem. Omdat de processor de basis is van het systeem, zijn we daarmee begonnen.

Gescoord: processor voor minder dan 16 euro

Op dit moment (april/mei 2009) zijn vooral de Intel Celeron en AMD Athlon en Sempron processors goedkoop. Pricewatch liet ons een aantal goedkope processors zien, zoals een Intel Celeron 420 van 36 euro en de populaire AMD Sempron LE-1250 voor 35 euro. Maar, niet alle aanbiedingen staan echter in de lijst verwerkt. We speurden daarom ook de genoemde online winkels zelf af, om te zien of er nog met prijzen werd gestunt. Bij Salland.eu kwamen we zo een AMD Sempron 64 3600+ voor iets minder dan 16 euro tegen. Met een koeler van bijna 8 euro, was de keuze al snel gemaakt.

Denk om de verzendkosten

Voor de overige onderdelen concentreerden we ons zoveel mogelijk op één winkel, zodat we niet voor ieder onderdeel extra verzendkosten hoefden te betalen. De gevonden processor past in dit geval op een Socket AM2 moederbord. Op Pricewatch zijn verschillende moederborden van rond de 40 euro te vinden. We kozen echter voor de Gigabyte GAM61PME- S2 van 43 euro bij Salland, om op de verzendkosten te besparen. Dit moederbord heeft een videokaart (GeForce 6100), geluidskaart en netwerkkaart aan boord. Dat scheelt flink op de kosten, omdat die niet meer los hoeven te worden aangeschaft. Daarnaast zorgt het vrije PCI Express slot ervoor dat we in de toekomst kunnen uitbreiden met een betere videokaart (bijvoorbeeld om hd-films te kijken).

Betaalbare harde schijf

Werkgeheugen is tegenwoordig voor een appel en een ei te krijgen. Een module van 1GB ddr2 sdram, het type dat dit moederbord ondersteunt, kost iets meer dan tien euro. Een dvd-brander hoeft al niet meer dan twintig euro te kosten en is voor die prijs ook bij vrijwel alle winkels verkrijgbaar. Alleen het zoeken naar een goedkope harde schijf kostte nog wat moeite. Veel winkels bieden een 80GB-harde schijf aan voor ongeveer 35 euro, maar dat is eigenlijk te klein voor een digitale muziek- en filmcollectie. Voor dezelfde prijs zijn ook schijven van 160 GB te vinden. Daar hebben we veel meer aan. Via Pricewatch kwamen we een mooie aanbieding bij Dunnet.nl tegen: een Western Digital 160GB-harde schijf voor nog geen dertig euro inclusief verzendkosten.

Tenslotte: de behuizing

Nu alleen nog een behuizing voor het nieuwe systeem. Omdat het om een goedkoop systeem gaat, speelt uiterlijk minder een rol. Het enige waar we op moet worden gelet is dat het moederbord in de kast past. In ons geval is het moederbord van Gigabyte een m-ATX model. Daarbij zochten we een kast waarin een voeding is ingebouwd, omdat de onderdelen los van elkaar in aanschaf duurder zijn. Weliswaar is een ingebouwde voeding niet altijd van een top merk, maar omdat we geen gebruik maken van een krachtige videokaart is dat geen probleem. Voor iets minder dan dertig euro zijn al behuizingen te koop met voeding. In ons geval een HKC 3011 met 400 watt. De onderdelen werden binnen drie dagen door de koerier geleverd, waarna we de pc op de keukentafel in elkaar konden zetten.

Tijd voor software

Belangrijk onderdeel van een pc is natuurlijk de software. Windows XP draait uitstekend op dit systeem. Daarnaast komt Microsoft binnenkort met Windows 7, de eerste nieuwe Windows versie waarvoor geen nieuwe 'zwaardere' pc hoeft te worden gekocht. Wij kozen echter voor een gratis besturingssysteem en software, zodat we niet nog meer hoefden uit te geven.

Linux: ook voor minder ervaren computergebruikers

Het besturingsysteem Linux is in verschillende gratis versies verkrijgbaar en tegenwoordig ook zeer geschikt voor minder ervaren computergebruikers. Populair is bijvoorbeeld Ubuntu, dat gratis is te downloaden op www.ubuntu-nl.org/. Via shipit.ubuntu.com kunt u zelfs een gratis cd-rom met het besturingssysteem bestellen. Nog gebruiksvriendelijker is echter Linux Mint, een op Ubuntu gebaseerd besturingssysteem met veel extra software.

Topper: Linux Mint

En dit heeft ons systeem gekost:

Moederbord: GigaByte GA-M61PME-S2: 43,00

Processor: AMD Sempron 64 3600+: 15,95

Koeler: Glacialtech Igloo: 7,95

Geheugen: Kingston HyperX 1 GB: 10,95

Kast: HKC 3011GS Zwart, 400 Watt: 28,00

Dvd-brander: LG GH22NS40: 20,95

Harde schijf: Western Digital 160GB: 24,95

Totaal: 151,75 euro

(inclusief verzend- en betalingskosten: 165,67 euro)

Het Nederlandstalige besturingssysteem is gratis te downloaden via linuxmint.com/. Mint start vanaf de live-cd direct op in het besturingssysteem. Daar kan het besturingssysteem worden getest en bekeken, of direct worden geïnstalleerd. Nadat de gebruikelijke gegevens zijn ingevuld (naam, wachtwoord, datum en tijd), verloopt de rest van de installatie volledig automatisch. Tijdens de installatie kan zelfs gebruik worden gemaakt van internet en software als het fotobewerkingsprogramma Gimp en de mediaspeler Movie Player.

Van tekstverwerker tot brandprogramma: allemaal gratis

Na de installatie van het besturingssysteem installeert Linux Mint automatisch de beschikbare updates. Gratis programma's als tekstverwerker Open Office, webbrowser Firefox, bittorrent-client Transmission en brandprogramma Brasero zijn allemaal al standaard aanwezig.

En wat kost dat nou?

Na de half uur durende installatie van Linux Mint was onze pc klaar voor gebruik. Voilà, een compleet nieuwe computer voor iets meer dan 160 euro. Gaat u zelf op jacht naar een goedkope pc, onthoud dan dat er veel te krijgen is voor weinig geld. Bekijk Pricewatch voor de laagste prijzen, maar vergeet ook niet de online winkels zelf te bezoeken om na te gaan of ze nog aanbiedingen hebben. Prijzen veranderen snel, dus de kans dat u een nog goedkopere pc kunt samenstellen dan ons voorbeeldexemplaar is erg groot. Succes!

Meer geld besparen?

Dit artikel komt uit Computer Idee 12/2009, dat van 26 mei tot 9 juni in de winkel ligt. In deze budgetspecial leest u, naast dit artikel, nog veel meer verhalen en tips om meer te doen met minder geld. Bovendien zitten er in het blad 14 kortingsbonnen, waarmee u ook nog eens flink geld kunt besparen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten