Wordt draadloos opladen de toekomst?

© CIDimport

Wordt draadloos opladen de toekomst?

Geplaatst: 14 februari 2017 - 09:43

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:08

Redactie ID.nl

Dat alles in de toekomst steeds meer gericht is op draadloos, zien we overal om ons heen. En dat geldt niet alleen voor netwerken en verbindingen, maar ook het zonder tussenkomst van een snoertje opladen van bijvoorbeeld je smartphone, tablet of laptop behoort tot de mogelijkheden. Voorheen hadden fabrikanten hier nog hun eigen standaarden voor, maar dat gaat binnenkort veranderen.

In het Wireless Power Consortium is een groot aantal techbedrijven verenigd die zich bezighouden met de mogelijkheden en de techniek die nodig is om apparaten draadloos op te laden. Gekozen is voor de techniek Qi, dat je eigenlijk moet uitspreken als Chee. Qi is een open standaard die door het consortium is bedacht en voorziet in een mogelijkheid om apparaten tot een afstand van 4 centimeter inductief te laden. 

Met inductie wordt een electromagnetisch veld gebruikt, waarmee energie tussen twee objecten - in dit geval het oplaadstation en het apparaat dat moet worden opgeladen, zoals een smartphone of tablet - wordt verplaatst. Een andere mogelijkheid is via resonantie.

Wordt draadloos opladen de toekomst?-15759342

© CIDimport

Afstand

Qi biedt in zijn specificaties beide oplaadmogelijkheden aan en fabrikanten kunnen daarbij zelf kiezen welke techniek ze willen omarmen. Bij resonantie kan de afstand tussen het laadstation en het op te laden apparaat iets groter zijn, met een maximum van 45 millimeter. Bij inductie is die afstand beperkt tot zo'n 5 millimeter. 

Voor het draadloos opladen zijn er speciale ontvangers en zenders nodig. Bij sommige systemen moeten de spoelen van zowel de ontvanger als het zendstation precies boven elkaar worden geplaatst. Dat kan bijvoorbeeld goed werken als de telefoon in een speciale houder wordt geplaatst, maar voor het vrije plaatsen van je smartphone om deze op te laden, is het wat meer preciziewerk. 

Er zijn ook oplaadsystemen die van meerdere spoelen gebruik maken, waardoor de positie en plaatsing van je smartphone iets minder belangrijk is. 

In de praktijk zal een gebruiker van een smartphone zijn telefoon gewoon op een plak vlak van de oplader neerleggen, want het opladen gaat niet zo snel dat je je telefoon alleen maar even bij zo'n punt hoeft te houden; het duurt namelijk wel een tijdje voordat je apparaat weer voldoende stroom heeft om verder te kunnen.

Positie en oplaadtijd

En dat is ook gelijk een minpunt van draadloos opladen. Want hoe mooi en futuristisch het ook klinkt, draadloos opladen gaat nog altijd vele malen langzamer dan het opladen via een gewone kabel, adapter en stopcontact. Want zolang de accutechniek die nu wordt toegepast niet veranderd, is er ook geen andere mogelijkheid om de lege accu van een smartphone (nog) sneller op te laden. 

Daarnaast is het ook zo dat je nog steeds niet helemaal vrij bent in de plek van het opladen. Goed, je hebt misschien geen (te korte) kabel nodig, maar nog steeds moet je je telefoon op een vaste plek neerleggen. En niet te vergeten, de oplaadmat of -station zelf heeft natuurlijk ook nog steeds stroom en dus een kabel nodig. Maar het voordeel is dan wel dat het ook mogelijk is om meerdere apparaten tegelijkertijd te laden. 

Thuis en onderweg

Thuis kun je je smartphone of tablet makkelijk draadloos opladen door hem op de oplader te leggen. Ikea introduceerde in 2015 zelfs lampen en tafeltjes met een geïntegreerd laadstation. Maar ook onderweg komen er verschillende oplossingen, zoals draadloze oplaadstations op vliegvelden en treinstations. Uiteindelijk wordt het ook mogelijk om in het vervoersmiddel je telefoon op te laden, zoals in de trein zelf en wellicht ook in het vliegtuig. In de auto kan het inmiddels ook al een tijdje, zo heeft de Lexus NX al zo'n draadloos oplaadstation. 

Wordt draadloos opladen de toekomst?-15759341

© CIDimport

Top of flop?

Alle innovaties staan of vallen met het al dan niet omarmen van nieuwe technieken door bedrijven. Als makers van smartphones en tablets allemaal hun eigen weg gaan en kiezen voor zelfontwikkelde standaarden, dan zou het met Qi snel afgelopen zijn. Gelukkig is dat niet het geval, want inmiddels zijn er ruim 213 leden bij het Wiress Power Consortium aangesloten, waaronder in ieder geval grote namen als Apple, Samsung en LG. Smartphones van deze fabrikanten kun je in de toekomst dus sowieso draadloos opladen via Qi. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten