© CIDimport

Eigen wifi-hotspot

Geplaatst: 30 oktober 2012 - 12:30

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:36

Redactie ID.nl

Uw wifi-netwerk zo inrichten dat bezoek met een smartphone of tablet gewoon internettoegang heeft. Maar dan zonder de sleutel van uw draadloze netwerk aan iedereen weg te geven... Een leuke gedachte waar uw FAQman zich wel iets bij kan voorstellen. En dit is het resultaat ...

 

Eigen wifi-hotspot-15986421

© CIDimport

Wat we in feite moeten maken is een controleerbare wifi-hotspot. Dat speelt zich niet af op het niveau van de router, want daar valt achteraf softwarematig weinig meer mee te doen. Of er zou ‘custom firmware’ moeten worden geïnstalleerd, maar dan haakt iedereen meteen al weer af. Nee, daar gaan we dan ook niet aan beginnen.

Het wordt echter een ander verhaal als we uitgaan van een computer – dat zal meestal een laptop zijn – die al is voorzien van een draadloze netwerkkaart. Die wifi-kaart kunnen we dan gebruiken om andere apparaten draadloos toegang te verlenen tot de netwerkfuncties van onze computer die zelf al is aangesloten op internet. En dan is het éxtra fraai als de gastheercomputer zowel bekabeld als draadloos – via een wifi-kaart of een dongle – op internet is aangesloten. Daar moet u zich dan het volgende bij voorstellen:

 

1.

De normale netwerkkaart kan via een lange kabel met een Ethernetswitch zijn verbonden, om dan – dichtbij in de buurt – wat wifi-clients op internet te kunnen zetten.

 

 

2.

De wifi-kaart van de computer kan (dankzij een speciale wifi-antenne) wél bij de overkoepelende wifi-hotspot komen en de andere wifi-clients niet. De computer dient dan als repeater.

 

 

3.

De dongle zet de computer via een mobiel netwerk op internet en de wifi-clients kunnen daar dan van mee profiteren.

 

 

Onder wifi-clients verstaan we laptops, tablets, mobiele telefoons en al wat dies meer zij; van Windows tot MacOS tot Android tot verzint u het maar. Voor wifi maakt het namelijk niet uit met welk apparaat u aankoppelt bij een wifi-hotspot. Kortom, we praten hier over serieus allround draadloos!

 

Connectify

 

 

Eigen wifi-hotspot-16472889

© CIDimport

Download van www.connectify.me het hulpprogramma Connectify, dat als ondertitel draagt ‘The easy to use software router for Windows’ (zie afbeelding). Installeren en daarna het Systeemvak rechtsonder in beeld even in de gaten houden. Connectify zal namelijk snel van zich laten horen door met een popup-venster te komen, waarvan u in eerste instantie het tabblad Settings te zien krijgt. Op dat tabblad doet u het volgende:

 

 

1.

Bij het veld Hotspot Name voert u de naam in van het wifi-basisstation dat de wifi-clients straks te zien zullen krijgen. Inderdaad, dat is de ssid die u zelf mag verzinnen.

 

]

2.

Bij het veld Password wordt de wifi-sleutel opgegeven die de wifi-clients nodig hebben om te kunnen aankoppelen bij deze wifi-hotspot. Dit wachtwoord kunt u naar believen steeds weer veranderen.

 

 

3.

Via de pulldown-lijst Internet kunt u aangeven of internettoegang überhaupt is ingeschakeld. En zo ja, dan vertelt u via welke netwerkkaart dat loopt. De keuze Automatic zoekt het helemaal zelf uit.

 

]

4.

De pulldown-lijst Wifi laat u instellen welke draadloze netwerkkaart u gebruikt voor het wifi-toegangspunt. U kunt dus met meer dan één wifi-adapter werken!

 

 

5.

De pulldown-lijst Security Mode dient om aan te geven van welk type wifi-beveiliging u gebruikmaakt. De boel onbeveiligd open zetten is ook een van de opties.

 

 

 

Eigen wifi-hotspot-16472892

© CIDimport

6. En tot slot is er de knop Start Hotspot, waarmee u deze wifi-hotspot actief maakt (zie afbeelding ).

 

 

 

 

 

Eigen wifi-hotspot-16472894

© CIDimport

De meest robuuste manier van wifi-toegang verlenen loopt over de vaste netwerkkaart die bekabeld op de router is aangesloten. Connectify is dan in staat om een eigen software-wifi-adapter te bouwen die voor de internettoegang leentjebuur speelt bij die vaste netwerkkaart, waarover zo dadelijk meer. Intussen nemen we een (naar Android 4.0 opgewaardeerde) tablet erbij, om te zien dat het helemaal goed is (zie afbeelding). Dat wil zeggen, het tablet kan draadloos contact maken met de nieuwe wifi-hotspot en vervolgens op internet komen. Voor nu is de missie dus al geslaagd!

 

 

Achter de schermen

 

 

Eigen wifi-hotspot-16472895

© CIDimport

Dat is leuk allemaal, maar tóch nemen we u even mee achter de schermen en daarvoor gaan we naar het venster ‘Netwerkverbindingen’ van het ‘Netwerkcentrum’ van het Configuratiescherm. Nu even héél goed opgelet (zie afbeelding). Op dit moment is de (1) draadloze netwerkkaart actief, maar zelf niet (!) aangesloten op een wifi-basisstation. Die draadloze netwerkkaart bungelt er een beetje bij, moet u maar denken. De (2) gewone netwerkkaart is wel actief en aangesloten op een router en dat is dan ook de weg naar het internet. Dan is er (3) nog een draadloze netwerkkaart en die is niet echt maar fake. Dat is namelijk een ‘softwarematige draadloze netwerkkaart’ die als het ware door Connectify in leven is geroepen en die uiteraard een eigen ip-bereik heeft meegekregen, want de netwerksegmenten zijn immers van elkaar gescheiden. En kijk vervolgens naar het venster van Connectify, dat laat zien dat er op dit moment een Android-tablet is aangesloten als wifi-client. Waarmee het hele plaatje inzichtelijk is gemaakt. Kortom: zó relatief eenvoudig maakt u van uw computer een wifi-router!

 

 

Naadje

 

 

Eigen wifi-hotspot-16472897

© CIDimport

Nu is de beveiliging van het lokale netwerk aan de beurt. U weet het misschien niet, maar als u iemand draadloos toelaat tot uw wifi-basisstation, heeft die iemand ook toegang tot uw lokale netwerk en dus tot uw pc’s, uw printers, uw mediaspelers, enzovoort. En dan moet natuurlijk niet! Gelukkig heef Connectify de optie ‘Firewall Allow Local Network Access’ (zie afbeelding). Als u het vinkje voor die optie weghaalt, dan kunnen de wifi-clients niet meer langs de Connectify-weg op uw lokale netwerk terechtkomen. Hebt u geen bekabeld netwerk, dan zult u de wifi-netwerkkaart moeten gebruiken om (1) toegang te maken met een wifi-router en om (2) Connectify erop te zetten voor uw wifi-clients. Ook dát is mogelijk en als bewijs doet uw FAQman er even een schermafbeelding bij:

 

 

 

Eigen wifi-hotspot-16472899

© CIDimport

 

 

Eigen en veilig

Waarmee we u hebben laten zien hoe u een eigen, een veilige wifi-hotspot kunt bouwen waaraan u uw familieleden, vrienden en kennissen veel internetplezier kunt laten beleven. Is het niet thuis, dan is het wel op de camping!

Tekst: John Vanderaart

 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 14, jaargang 2012

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten