Maak zelf een feestelijke videoscreensaver!

© CIDimport

Maak zelf een feestelijke videoscreensaver!

Geplaatst: 11 december 2009 - 10:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:26

Redactie ID.nl

Als u dacht dat een zelfgemaakte schermbeveiliging ophield bij een diavoorstelling in een modern jasje,vergist u zich.In slechts zeven stappen bouwt u eigenhandig de fraaiste videoscreensaver!

Als u dacht dat een zelfgemaakte schermbeveiliging ophield bij een diavoorstelling in een modern jasje,vergist u zich.In slechts zeven stappen bouwt u eigenhandig de fraaiste videoscreensaver! Een knallend voorbeeld mag u alvast gratis hebben...

Maak zelf een feestelijke videoscreensaver!-15082296

© CIDimport

Feestelijke video

De bron van uw creatie kan uiteraard van alles zijn. Een mooi landschap dat u filmde tijdens uw vakantie, een dagje pretpark, of de dierentuin. Eigenlijk is alles geschikt, zolang u en uw eventuele huisgenoten er maar gedurende langere tijd zonder al te veel irritatie naar kunnen kijken. Een combinatie van meerdere video's is uiteraard ook mogelijk, al is een bepaald thema meestal wel zo leuk. Een idee is ook dat u speciaal de videocamera meeneemt als u er de volgende keer op uittrekt. In het geval van buitenopnamen past uw clip alvast prima bij het seizoen. In het kader van de actualiteit gebruiken wij dit keer opnamen van een spectaculaire vuurwerkshow.

Maak een leuke selectie

Een van de vervelende eigenschappen van digitale video is de aanzienlijke grootte van de bestanden. Een opname van een kwartier neemt, afhankelijk van de videokwaliteit, al snel meer dan honderd megabyte in beslag. Afgezien daarvan is ruw videomateriaal doorgaans dodelijk saai. Bepaal dus eerst welke scènes de moeite waard zijn en maak de video beslist niet langer dan een paar minuten. Die beperking maakt de video leuker en voorkomt dat u met het 'beveiligen' van uw scherm uw harde schijf juist extra verslijt. Het komt er dus op aan de gewenste passages te kiezen die tezamen niet meer dan enkele minuten beslaan. Zorg er in verband met de montage wel voor dat u wat meer scènes hebt dan uiteindelijk in de screensaver terechtkomen, zodat u omwille van de kwaliteit nog wat kunt wegsnijden tijdens de volgende stap in de productie.

Monteren maar

Als u de geselecteerde fragmenten hebt verzameld, gaat u op zoek naar eeen geschikte editor. Als u Windows gebruikt, is Movie Maker een zeer bruikbaar programma. De voornaamste beperking ervan zit hem in het type uitvoerbestand, dat is namelijk uitsluitend wmv-formaat. Geen probleem als het systeem waarop u de schermbeveiliging installeert met dit formaat overweg kan, wat in elk geval geldt voor Windows XP en Vista.

Movie Maker blijkt niet overweg te kunnen met ons bronmateriaal (mpeg4), zodat we dat eerst moeten omzetten. Daarvoor laten we het gratis en onvolprezen programma Super (www.erightsoft.org/Superdc.html) aanrukken. Hiermee zet u allerhande videovarianten om naar evenzoveel andere beeldtypen, waaronder wmv. En inderdaad kan daarna eindelijk het bewerken beginnen.

Als u de uitverkoren filmfragmenten in Movie Maker op maat hebt geknipt en in de gewenste volgorde hebt gezet, hebt u de keuze uit diverse overgangseffecten. U kunt het daarbij zo gek maken als u wilt, al houden wij het rustig door te kiezen voor Vervagen.

Te snel wisselende beelden en scherpe overgangen tussen lichte en donkere scènes kunt u normaal gesproken het beste vermijden, in ons voorbeeld overtreden we deze regel. Nadrukkelijke aanwezigheid ligt nu eenmaal in de aard van vuurwerk. En binnen twee weken kan deze schermbeveiliging er weer af om plaats te maken voor iets van eigen makelij.

Maestro, muziek!

Hoewel u verderop nog de keus hebt de screensaver al dan niet van geluid te voorzien, is dit het moment om dat te bepalen. Omdat bij het monteren de nadruk ligt op beeld, zullen de geluidsovergangen vaak minder fraai klinken. Als u het originele geluid van de video wilt gebruiken verdient het aanbeveling de overgangen te maken met een speciaal geluidbewerkingsprogramma. Onze aanrader is in eerste instantie Audacity, dat u vindt op audacity.sourceforge.net. Dit gratis programma kan echter niet met uw videobestanden overweg. Met het eveneens gratis AoA Audio Extractor (www.aoamedia.com/audioextractor.htm) haalt u eerst de geluidsfragmenten uit de video, om ze apart te bewerken. Timing is bij deze operatie cruciaal. Bepaal dus exact wanneer video-overgangen plaatsvinden, noteer de tijdstippen en laat deze op hetzelfde moment terugkomen in het geluidsspoor. Als u tevreden bent met het resultaat, voegt u het geluidsbestand toe aan de video met de optie Audio of muziek importeren in Movie Maker. Daarmee kunt u zonodig het laatste knip- en plakwerk doen om alles perfect op maat te maken. Hebt u geen zin in dat bewerkelijke werk, zet dan simpelweg een toepasselijk muziekfragment onder de video. Doet het altijd en scheelt enorm veel tijd.

Optuigen

Als het filmpje af is, is het natuurlijk nog geen screensaver. Met behulp van het - deze keer niet gratis - programma 2Flyer Screensaver Builder Pro wordt het dat wel. Dit handige programma smeedt niet alleen video's, maar ook foto's, flash-animaties en zelfs websites om tot screensavers. Het is Engelstalig en alleen online te bestellen voor 39,95 dollar (ongeveer 27 euro).

De werking van 2Flyer is bijzonder eenvoudig. Selecteer het tabblad Video Saver en klik op de knop Add clips from local files. Blader naar het zojuist gemaakte wmv-bestand en klik op OK.

Roep links in het taakmenu Options op en geef bij de tab Video Options aan dat de video op volledige schermgrootte moet worden getoond door bij Video Size Fullscreen te selecteren. Op het tabblad Saver Exit Options geeft u aan welke handeling nodig is om de screensaver te laten stoppen.

Het onderdeel Build biedt op het tabblad Saver Information mogelijkheden om extra informatie toe te voegen. Na een druk op de knop Build onder in het venster kiest u in het verschijnende venster voor Installation Package for distribution als u de screensaver wilt delen met anderen. Gebruikt u hem alleen zelf, dan kiest u hier Standard Screensaver.

Testen

Als het programma klaar is, vraagt het of u de screensaver wil testen. Doe dat. Voor u uw schepping de wijde wereld in stuurt, kunt u die voor nog meer zekerheid eerst op nog wat andere pc's proberen. Liefst met verschillende besturingssystemen, zoals XP, Vista en Windows 7. Video blijft nu eenmaal een lastig verhaal en een ontbrekende codec kan ervoor zorgen dat er bij iemand anders niets te zien is. Mocht dat zo zijn, dan gaat u even terug naar de stap 'Monteren maar', waar u dat kunt proberen te verhelpen met het eerder genoemde programma Super.

Het resultaat

Omdat we voor dit artikel toch al deze stappen moesten doorlopen, hebben we dat zoals gezegd maar meteen gedaan met videomateriaal dat past bij de tijd van het jaar. Het knallende resultaat mag er zijn - we blijven bescheiden. Klik hier om de screensaver gratis te downloaden vanaf onze website.
GELUKKIG NIEUWJAAR!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten