Nieuwe Smartphone? Oude data mee!

© CIDimport

Nieuwe Smartphone? Oude data mee!

Geplaatst: 3 mei 2012 - 11:45

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:52

Redactie ID.nl

Stapt u over op een andere telefoon, dan is het wel zo prettig als u alle belangrijke gegevens kunt overzetten. Denk bijvoorbeeld aan de lange lijst met contacten, maar ook uw agenda, sms’jes, e-mail en apps. In dit artikel wijzen we u op weg.

Nieuwe Smartphone? Oude data mee!-16253419

© CIDimport

De innovaties van Google, Apple en Microsoft maken het steeds aantrekkelijker om over te stappen van een gewoon mobieltje op een smartphone. Wellicht hebt u al een smartphone en overweegt u over te stappen naar een ‘concurrent’. Al is dat laatste natuurlijk niet zo aantrekkelijk als u al talloze apps hebt gekocht, of zelfs een heel ‘ecosysteem’ in huis hebt gehaald, zoals in het geval van Apple een iPhone, iPad en Apple TV. Wat uw intenties ook zijn, het is bijna altijd wel nodig bepaalde gegevens over te zetten, op zijn minst natuurlijk alle contacten.

Bij oude mobieltjes staan contacten ‘gewoon’ op de sim-kaart, in latere modellen werd dit naar het telefoongeheugen verplaatst waar ook bijvoorbeeld de agenda wordt opgeslagen. Bij smartphones bestaat lokale opslag nog steeds, maar is het waarschijnlijker dat gegevens in de ‘cloud’ staan, zoals een Google-account, en worden gesynchroniseerd. Wel tonen smartphones als u de contacten opent alle contacten in één lijst, ongeacht of ze op de sim-kaart, in het telefoongeheugen of in een account staan. Aan een labeltje is dan te zien waar een contact is opgeslagen. Let er op dat het wel aparte databases zijn. Als contacten op het toestel zelf staan zult u ze dus moeten ‘redden’ bij een overstap, door ze bijvoorbeeld samen te voegen met een Google-account of via import- en exportacties. Zie als voorbeeld het kader over het importeren en exporteren van contacten in Android.

Synchroniseren met de cloud

Veel mensen hebben een account in de cloud voor bijvoorbeeld e-mail, agenda en contacten, zoals Google, iCloud, Windows Live (Hotmail) en hosted Exchange. Vaak synchroniseren ze nog meer informatie, zoals taken, foto’s, documenten en bladwijzers, en bovendien is alles ook online toegankelijk via een browser. Belangrijker nog is dat u bijna onbeperkt apparaten in beide richtingen met deze ‘wolk’ kunt synchroniseren, zoals smartphones, tablets en computers.

Compatibiliteit van de verschillende accounts is een belangrijk aandachtspunt als u overstapt op een ander toestel. Zo ondersteunen Google en Windows Live bijvoorbeeld toegang via Exchange, en daar kunt u uitstekend gebruik van maken om e-mail, agenda en contacten met bijvoorbeeld een iPhone of Windows Phone te synchroniseren. Daarentegen bent u bij iCloud wat meer gebonden aan Apple-producten en kunt u ‘vreemde’ producten niet of beperkt verbinden. Wel kunt u bij alle genoemde accounts e-mail benaderen via gangbare standaarden zoals imap en smtp, als alternatief voor een Exchange-koppeling.

Een gewoon e-mailaccount van bijvoorbeeld uw internetprovider is ook prima onderweg te gebruiken op een mobieltje of smartphone. Bij Blackberry is het iets ingewikkelder, dit platform vereist een speciaal abonnement (Blackberry Internet Service) waar u uw bestaande e-mailaccount weer naar kunt doorverwijzen. Bij een overstap hoeft u op het nieuwe toestel slechts uw e-mailaccount in te stellen waarna de berichten weer worden gedownload. We gaan ervan uit dat uw e-mailaccount het imap-protocol benut. Kenmerkend voor imap is dat alle berichten en mapjes op de server staan en niet, zoals bij het oude pop3, door de client van de server worden gehaald.

Google en Windows Live via Exchange

Een Android-smartphone sluit naadloos aan op een Google-account, maar dat account werkt ook prima op andere toestellen, zoals een iPhone of Windows Phone, ideaal als u overstapt. Voor synchronisatie van e-mail, agenda en contacten kunt u het Google-account namelijk benaderen via Exchange. Na een haperende start, ongeveer een jaar geleden, geldt dat inmiddels ook voor Windows Live (en Hotmail). Bijna alle smartphones en tablets ondersteunen Exchange, waaronder de iPhone en iPad, apparaten met Android 2.0 of hoger, Windows Phone en Windows Mobile en recente Symbian-toestellen. U voegt uw account gewoon toe als Exchange-account waarbij u alleen uw gebruikersnaam (vaak het e-mailadres), wachtwoord en serveradres (bijvoorbeeld m.google.com) hoeft in te voeren. Daarna kiest u wat u wilt synchroniseren (e-mail, agenda en contactpersonen). U profiteert ook direct van ‘push’ e-mail: nieuwe berichten verschijnen direct bij ontvangst op uw toestel. Uitgebreidere instructies vindt u op www.google.com/mobile/sync.

Overstappen op een nieuwe Android-telefoon

Vanaf versie 2.0 bewaart Android automatisch een backup van gegevens op uw telefoon in uw Google-account. U kunt die gegevens weer terugzetten zodra u een nieuwe smartphone met Android in gebruik neemt, maar ook nadat u een bestaand toestel naar de fabrieksinstellingen terugzet. De backup omvat onder meer wachtwoorden van wifi-netwerken, apps die u hebt geïnstalleerd, achtergronden en bladwijzers. Het maken van de backup is standaard actief. Dit kunt u controleren via Instellingen, Privacy. Na het activeren kan het overigens wel tot een dag duren voordat de backup is gemaakt. Alleen bij de installatiewizard, die na het aanzetten van de ‘verse’ telefoon verschijnt, kunt u de backup terugzetten. U dient hiervoor in te loggen met hetzelfde Google-account. Het kan soms even duren, maar uiteindelijk worden gegevens teruggezet en apps weer opnieuw geïnstalleerd, voor zover ze compatibel zijn.

Uw apps keren in kale vorm terug, zonder instellingen en data, maar voor de meeste apps is dat geen probleem, zoals Facebook, Twitter, WhatsApp en Wordfeud. Wel kunt u bijvoorbeeld opgeslagen spelletjes kwijtraken. Als die gegevens belangrijk voor u zien kunt u een aparte backupvoorziening gebruiken, zoals Titanium Backup of MyBackup. Ze vereisen echter ‘roottoegang’ en het activeren daarvan is een omslachtig proces.

De backup van Google mist overigens zaken als sms-berichten en uw belhistorie. Daarvoor SMS Backup & Restore en Call Logs Backup & Restore van Ritesh Sahu van pas komen. Ze maken een backup op een geheugenkaart, die u later kunt terugzetten. Het alternatieve SMS Backup+ van Jan van Berken slaat een backup van de belhistorie, sms- en mms-berichten op in uw Gmail-account. Uw belhistorie en sms-berichten (maar niet uw mms-berichten) kunt u later terugzetten. Om ook bestanden (zoals muziek en foto’s) veilig te stellen kunt u de telefoon het beste op een computer aansluiten via usb. Sleep, na het aansluiten, de statusbalk naar beneden, druk op het usb-pictogram en kies voor USB-opslag inschakelen.

Computer

Het schrijven van e-mail en bijwerken van contacten gaat natuurlijk het handigste via een computer. Alle accounts bieden toegang via een browser, maar velen geven de voorkeur aan een programma als Outlook. Rechtstreeks synchroniseren van een mobieltje met Outlook (zoals bij het oude Windows Mobile met ActiveSync) is niet zo gebruikelijk meer. Er zijn nog wel tools voor, van fabrikanten zelf (zoals Samsung Kies) of van derden zoals CompanionLink. Handiger is het om Outlook met de cloud te synchroniseren. Helaas ‘praat’ Outlook niet rechtstreeks met Google en Windows Live, maar is een aparte tool nodig. CompanionLink kan synchroniseren met Windows Live of Google, maar ook programma’s als Google Calender Sync en Microsoft Office Outlook Hotmail Connector kunnen van pas komen. Het in dit artikel genoemde MemoToo heeft een handige plugin voor Outlook.

Een mooiere (maar niet gratis) oplossing is een account voor hosted Exchange (zie kader). U kunt zo’n account direct in Outlook instellen, eventueel op meerdere computers. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van Google en Windows Live. Die accounts zijn weliswaar via Exchange te benaderen maar alleen vanaf smartphones en tablets, u kunt ze niet rechtstreeks in Outlook gebruiken. Op een Mac is het wat eenvoudiger. U kunt Exchange gebruiken, maar ook een Google-account laat zich eenvoudig instellen in de gangbare toepassingen zoals Apple Mail en iCal.

Contacten importeren en exporteren in Android

Hebt u op uw Android-smartphone contacten op uw sim-kaart of in het telefoongeheugen staan dan kunt u deze het beste overzetten naar uw Gmail-account voordat u overstapt op een andere smartphone. Om contacten van het telefoongeheugen te exporteren, moet u via Menu, Weergaveopties eerst instellen dat alleen de contacten uit het telefoongeheugen getoond moeten worden, door de andere accounts (waaronder Google) uit te zetten. Kies vervolgens via Menu, Importeren/Exporteren de optie Exporteren naar sd-kaart. De contacten worden nu op de geheugenkaart opgeslagen. Kies daarna opnieuw voor Menu, Importeren/Exporteren en selecteer nu Importeren van sd-kaart. Geef vervolgens aan dat u de contacten wilt opslaan in Google. Hiermee komen ze in uw Google-account te staan. Op sommige toestellen, waaronder de Samsung Galaxy S II,  vindt u in het menu de optie Samenvoegen met Google waarmee u hetzelfde bereikt. Als u een nieuw contact maakt in Android kunt u overigens kiezen of het op de telefoon of in Google moet worden opgeslagen. Via Menu, Instellingen kunt u aangeven dat contacten altijd standaard in Google opgeslagen moeten worden.

De overstap

De daadwerkelijke overstap gaat het soepelst als u bij hetzelfde platform blijft. Bij Android worden instellingen en apps teruggezet als u op uw nieuwe toestel inlogt met uw bestaande Google-account (zie kader). Ook e-mail, agenda en contacten worden weer gesynchroniseerd met dit account. Bij iOS kunt u uw oude en vervolgens uw nieuwe iPhone met iTunes synchroniseren. Ook iCloud is een optie (zie kader ‘Uw Apple-producten synchroon met iCloud’), als de oude iPhone met iCloud is gesynchroniseerd, kunt u alle informatie ‘binnenhalen’ door ook op de nieuwe iPhone iCloud in te stellen. Dat kan al zodra u deze activeert. Bij Windows Phone gebruikt u bij de aanmelding weer hetzelfde Windows Live-account.

De overstap van bijvoorbeeld een gewoon mobieltje op een smartphone is een wat grotere uitdaging, net als de overstap op een smartphone met een ander platform. Wat zeker uitkomst kan bieden zijn diensten op basis van SyncML, zoals Plaxo, Soocial, Funambol en MemoToo. Het is een synchronisatiemethode die al jaren in toestellen wordt ingebouwd, waardoor ook een oude Nokia of Sony Ericsson dit vermoedelijk ondersteunt. Vooral MemoToo manifesteert zich als duizendpoot als het gaat om synchronisatie. Wel kunnen de mogelijkheden wat overweldigend zijn, mede door de wat onorthodox opgezette website. Onderstaande stappen verhelderen het gebruik van deze praktische dienst.

 

‘Zakelijke’ Exchange ook voor privégebruik

Exchange is een zakelijke oplossing van Microsoft voor bedrijven die werknemers toegang tot e-mail, agenda, taken en contactpersonen willen geven. Het is tegenwoordig ook voor privégebruik interessant. Dankzij ‘hosted’ Exchange is geen zware server nodig. Voor ongeveer een tientje per maand kunt u een account afnemen, dat u rechtstreeks in Outlook kunt gebruiken (desgewenst op meerdere computers) voor e-mail, agenda, taken en contactpersonen. Net als een account bij Google en Windows Live is het op talloze apparaten in te stellen. Aardig is dat u e-mail op eigen domeinnaam hebt, handiger dan Gmail en Windows Live waar alle mooie namen al vergeven zijn. Gegevens zijn ook via de browser te benaderen in het ‘Outlook-achtige’ Outlook Web Access, ideaal in een internetcafé of op een vreemde computer. Aanbieders van de dienst zijn onder meer Cyso en XS4ALL maar ook Microsoft zelf, dat onder de noemer Office 365 een heel pakket aan online diensten aanbiedt.

 

Stappenplan Memoto

1. Maak een account bij MemoToo op www.memotoo.com. U kunt een gratis account kiezen, maar in dat geval wordt maar een beperkt aantal items overgezet, zoals tot 50 contacten en 50 items in de agenda. Met Premium zijn er geen limieten. Dit kost 3 euro voor een maand of 12 euro voor een jaar.

2. Stel uw toestel in voor het gebruik van MemoToo. U kunt via de site uw toestel opzoeken. Er worden heldere instructies gegeven met afbeeldingen. U ziet ook direct welke gegevens u wel en niet met het bewuste toestel kunt synchroniseren, met vaak verschillende opties. Soms volstaan de standaard voorzieningen (zoals SyncML) maar in een enkel geval is het nodig een app te installeren.

3. MemoToo kunt u ook uitstekend in combinatie met Outlook gebruiken. Hiervoor is een plugin beschikbaar. Daarmee synchroniseert u onder meer de agenda, contacten, taken en notities met de database van MemoToo. Ook veel andere programma’s worden ondersteund, zoals Mac OS X, Thunderbird en Evolution.

4. Via de site kunt u MemoToo ook toegang geven tot de agenda en taken van Google. Zo blijft dus, met MemoToo als ‘bemiddelaar’, ook bijvoorbeeld Outlook met Google synchroon. Het kan echter soms wel een uurtje duren voordat een afspraak die u in de Google-agenda maakt ook in Outlook staat. Andersom gaat dit sneller.

5. U kunt via de site van MemoToo alle gegevens online benaderen, handig om te controleren of alles correct is overgezet. U kunt uw nieuwe toestel natuurlijk ook weer instellen voor synchronisatie met MemoToo om deze te ‘vullen’. In het vervolg hoeft u het niet meer te gebruiken, maar het kan zeker uitkomst bieden door zijn brede ondersteuning van apparaten en diensten.

Uw Apple-producten synchroon met iCloud

Apple zet met iOS 5 vol in op de gratis dienst iCloud, opvolger voor het betaalde MobileMe. Op een iPhone of iPad is wel iOS 5 nodig om hier gebruik van te maken. U krijgt een gratis e-mailadres (@me.com) en kunt onder meer agenda’s, contacten, herinneringen, bladwijzers, notities, documenten en foto’s synchroniseren. Dat kan ook op uw computer, al is op een Mac wel OS X Lion nodig om hier optimaal van te profiteren. Voor Windows heeft Apple een controlepaneel uitgebracht om e-mail, contacten, agenda’s en taken met Outlook te kunnen synchroniseren, bladwijzers met een browser naar wens en foto’s met een map op uw computer. Maakt u een foto met de camera, dan staat deze direct op uw computer. Voor iCloud is ook een prachtige webinterface (www.icloud.com). Een nieuwe iPhone of iPad kunt u direct vullen via iCloud. De reservekopie kunt u ook op iCloud maken, zodat ook daarvoor geen iTunes meer nodig is. Een nadeel van iCloud in vergelijking met bijvoorbeeld een Google-account is dat het minder flexibel op niet-Apple producten inzetbaar is.

Inzicht in uw Google-account

Benieuwd welke gegevens er in uw Google-account staan? Als u inlogt bij Dashboard (www.google.com/dashboard) krijgt u een overzicht van alle gegevens die zijn opgeslagen in uw account. Hier ziet u welke Android-telefoons met dit account worden gebruikt, en van welke gegevens een backup op de server is gemaakt.

TIP: Een app voor uw e-mail

U hoeft niet altijd e-mail op uw apparaat zelf in te stellen. Het gebruik van een app kan een praktisch alternatief zijn. Zo zijn er prima apps voor Gmail op de iPhone en Windows Live/Hotmail op Android, om een paar voorbeelden te geven. Daarnaast kunt u natuurlijk ook gewoon de browser van uw mobiele telefoon of smartphone gebruiken. De Android-app kan ook contacten en agenda synchroniseren met de telefoon.

Tekst: Gertjan Groen

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 4, jaargang 2012.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten