Op vakantie naar het buitenland? Zo surf je veilig op het internet

© CIDimport

Op vakantie naar het buitenland? Zo surf je veilig op het internet

Geplaatst: 22 juni 2022 - 10:47

Aangepast: 13 december 2022 - 22:25

Partnerredactie

Gratis WiFi in hotels, cafés, op luchthavens en zelfs onderweg. Tegenwoordig hoef je ook op vakantie nergens meer zonder internet te zitten. Maar het gebruik van openbare WiFi-netwerken brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo maakt het gebruik van publiek toegankelijke netwerken je een makkelijk doelwit voor hackers. Gelukkig kun je jouw laptop, tablet en smartphone eenvoudig beschermen tegen online dreigingen, zodat je overal vandaan veilig gebruik kunt maken van het internet.

Waar moet je voor oppassen bij gebruik van internet in het buitenland? 

Wanneer je inlogt op een website of in een app worden je inloggegevens vanaf je digitale apparaat via het internet naar een server verzonden. Doe je dit via een draadloze verbinding, zoals een openbaar WiFi-netwerk, dan zendt jouw laptop, tablet of smartphone een signaal naar de router van dat netwerk. Hackers kunnen steeds makkelijker zonder al te veel technische kennis en met de juiste software toegang verkrijgen tot zo’n netwerk om jouw internetgedrag te volgen en toegang te krijgen tot je gegevens en accounts. 

Hackers kunnen onder andere:

- Volgen of je gebruik maakt van bijvoorbeeld internetbankieren en gegevens bemachtigen waarmee ze geld naar zichzelf kunnen overmaken;

- Inloggegevens van je accounts achterhalen waarmee ze aankopen kunnen doen of jouw contacten kunnen benaderen om hen op te lichten;

- Je bestanden versleutelen met ransomware om vervolgens geld van jou te eisen voor toegang tot je eigen bestanden;

- Je gegevens verzamelen met gebruik van spyware en deze informatie door te verkopen aan anderen. 

Hoe weet je of je veilig online kunt surfen?  

Een van de belangrijkste voorwaarden om veilig te surfen is dus zorgen dat je geen gebruik maakt van onveilige WiFi-netwerken. Maar hoe weet je nou of een netwerk veilig is? Om dat te checken zijn er een aantal belangrijke kenmerken:

- Moet er worden ingelogd of niet?

Een veilig netwerk kun je alleen gebruiken met een (sterk) wachtwoord. Hoe minder beveiliging, hoe meer mensen het netwerk eenvoudig kunnen gebruiken om toegang te verkrijgen tot andermans digitale apparaten die met datzelfde netwerk verbonden zijn. Via zo’n openbaar WiFi-netwerk worden je gegevens namelijk niet versleuteld, waardoor je data en wachtwoorden eenvoudig te onderscheppen zijn.

- Is het wachtwoord voor het netwerk veilig en uniek?

In hotels kun je vaak inloggen met je kamernummer en in cafés wordt een wachtwoord vaak ergens groot en openbaar gedeeld. Handig voor jou, maar ook voor hackers. Zij krijgen namelijk net zo eenvoudig toegang tot dat netwerk als jij en kunnen zo het netwerk gebruiken om in jouw digitale apparaten binnen te dringen.

- Klopt de naam van het netwerk?

Let altijd op de manier waarop de naam van een netwerk wordt geschreven. Een hacker kan namelijk eenvoudig een netwerk opzetten dat lijkt op het daadwerkelijke netwerk op een locatie. Vaak ontbreekt er dan bijvoorbeeld een spatie in de naam of is er een leesteken toegevoegd. Een verschil waar je snel overheen leest en voor je het weet log je in op het WiFi-netwerk van de hacker in plaats van de locatie waar je bent.

 

© PXimport

Wat kun je doen om veilig gebruik te maken van internet in het buitenland?

Naast het kennen van de risico’s en het herkennen van onveilige openbare netwerken, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om nóg veiliger te internetten in het buitenland. Zo kun je gebruik maken van je eigen mobiele data, een VPN of een Password Manager.

1. Mobiele data
Reis je binnen de Europese Unie? Dan kun je sinds juni 2017 overal zonder extra kosten gebruik maken van je eigen mobiele abonnement. Surfen op je smartphone kan dus zoals altijd via je reguliere abonnement. Wil je internetten op je laptop of tablet? Maak dan van je smartphone eenvoudig een beveiligd WiFi-netwerk, ook wel een hotspot genoemd, en verbind je andere apparaten daarmee. Zo surf je overal binnen de Europese Unie altijd veilig via het mobiele abonnement dat je ook in Nederland gebruikt.

2. VPN
Heb je niet de optie om je mobiele abonnement te gebruiken, omdat je bijvoorbeeld een beperkt abonnement hebt of omdat je reist buiten de Europese Unie? Dan kom je al snel uit bij openbare gratis netwerken. Gelukkig kun je ook daar veilig gebruik van maken door middel van een VPN (Virtual Private Network). Installeer eenvoudig software zoals bijvoorbeeld Bitdefender Premium VPN op je digitale apparaat en zorg er zo voor dat jouw internetverkeer alsnog wordt versleuteld en beveiligd.

3. Password Manager
Een WiFi-netwerk is niet de enige manier waarop hackers toegang verkrijgen tot andermans data. Dit gebeurt ook vaak door het kraken van (te simpele) wachtwoorden van gebruikers. Het is niet voor niks dat je tegenwoordig bij het aanmaken van een wachtwoord steeds lastigere eisen krijgt. Minimaal tien karakters en gebruik van leestekens, hoofdletters, kleine letters, getallen… Hoe moeilijker je wachtwoorden, hoe kleiner de kans dat ze gekraakt worden door hackers. Maak daarom voor elk account een uniek én moeilijk te kraken wachtwoord aan. Een Password Manager helpt je daarbij. Met bijvoorbeeld Bitdefender Password Manager bewaar en gebruik je al je online wachtwoorden veilig vanaf elk apparaat. 

 

© PXimport

Meer tips voor veilig internet in het buitenland

Wil je er echt álles aan doen om veilig te internetten in het buitenland? Dan zijn er naast de eerdergenoemde tips nog extra beveiligingen te bedenken. Denk er bij het surfen vanuit het buitenland onder andere aan:

1. Dat je alleen beveiligde websites bezoekt, te herkennen aan https in plaats van http in de adresbalk;

2. Dat je de functie om automatisch te verbinden met openbare netwerken uitzet op al je digitale apparaten;

3. Dat je digitale apparaten zijn voorzien van goede antivirussoftware, zoals Bitdefender Antivirus Plus;

4. Dat je laptop en/of computer voorzien zijn van een firewall om je internetverkeer te filteren nog vóór het je netwerk of pc binnenkomt;

5. Dat je na gebruik altijd uitlogt uit je accounts om te voorkomen dat een hacker bij toegang tot je apparaat automatisch ook in je accounts kan;

6. Dat apps en software altijd up-to-date zijn door aangeboden updates direct te installeren. 

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten