Overname Tele2 door T-Mobile definitief 2018-12-19T09:28:44

Jaar van de opvouwtelefoon

Neem een frisse duik met de Ricoh WG-60-camera

Overname Tele2 door T-Mobile definitief

Maar is dat wel zo'n goed idee?

Overname Tele2 door T-Mobile definitief

T-Mobile mag de mobiele provider Tele2 definitief overnemen. De Europese Commissie heeft na onderzoek besloten dat de vorig jaar aangekondigde overname zonder voorwaarden plaats mag vinden.

Het onderzoek van de Europese Commissie was ingesteld, omdat men vreesde dat de overname van Tele2 door T-Mobile zou leiden tot hogere kosten voor bellen, sms en mobiel internet. De Commissie stelt echter vast dat prijsstijgingen onwaarschijnlijk zijn, ondanks dat het aantal providers met een eigen netwerk van vier naar drie daalt. De overname van Tele2 kan hierdoor dus gewoon doorgaan.

Geen prijsstijgingen

Er zijn meerdere redenen waarom de Commissie verwacht geen prijsstijgingen verwacht. Beide providers hebben een relatief klein marktaandeel, vergeleken met de andere twee providers met een eigen netwerk: KPN en VodafoneZiggo. T-Mobile belooft bovendien de onbeperkte data-abonnementen van 25 euro per maand van Tele2 de komende jaren te blijven aanbieden.

Voor de providers, zoals Ben en Simpel, die gebruik maken van het netwerk van T-Mobile zou er ook niks veranderen.

Gejubel

Natuurlijk wordt het besluit van de Europese Commissie met gejubel ontvangen door de providers. De bedrijven denken samen meer slagkracht te krijgen op de markt van gecombineerde abonnementen, met vast internet, televisie en mobiel internet. Met de mobiel internet-frequenties die Tele2 gebruikt, kan T-Mobile bovendien zijn netwerk verbeteren.

De providers bakken bovendien zoete broodjes over investeringen in een 5G-netwerk en het aanleggen van glasvezel voor vast internet.

Zorgelijk

Dat de Commissie heeft besloten dat de overname zonder voorwaarden mag plaatsvinden is echter zeer zorgelijk voor de consument. Het aantal providers met een eigen netwerk daalt weer van vier naar drie. Tele2 was de nieuwste aanbieder met een eigen netwerk na de veiling van 4G-frequenties door de overheid. Bij deze veiling werd er juist rekening mee gehouden dat er een nieuwe provider met een eigen netwerk bij moest komen.

Die vierde provider was nodig om meer concurrentie op de mobiele markt te krijgen. De prijzen waren namelijk flink gestegen, met name nadat het toenmalige kabinet strenge netneutraliteitsregels instelde. Deze netneutraliteitsregels kwamen als reactie op het plan van KPN in 2011 om een chatheffing in te stellen: de provider wilde geld vragen voor WhatsApp-berichtjes om zo de dalende sms-inkomsten te compenseren. Nadat Tele2 de markt had betreden, daalde de tarieven weer behoorlijk, dankzij de extra concurrentie.

Netneutraliteit

Dat juist T-Mobile  nu op het overnamepad is, is ironisch te noemen. Juist deze provider heeft lak aan de netneutraliteitsregels, die door Europese regelgeving iets verwaterd zijn. T-Mobile opereert in een grijs gebied door het streamen van muziek en video niet ten koste te laten gaan van data. Dat klinkt gunstig, maar het heeft een donkere kant: het plaatst de provider in een arbitraire rol om te bepalen welke diensten wel of niet ten koste van je gekochte data gaan. Wat vooral voor internet-startups ongunstig is. Maar het gaat ook ten koste van veiligheid, wie een VPN gebruikt om het dataverkeer te beschermen kan fluiten naar de streaming-voordelen.

Nu de mobiele providermarkt weer terug is naar drie spelers, is het niet ondenkbaar dat providers terugvallen op rare streken, zoals het opzoeken van de grens van de regelgeving en het prompt verhogen van tarieven als de plannen geen doorgang kunnen vinden. 
Op korte termijn valt te verwachten dat de providers gezamenlijk meer inzetten op gecombineerde abonnementen voor vast internet, mobiel internet en digitale televisie. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord