Pandemie inspireert hackers: 5 nieuwe cybergevaren door Corona

© CIDimport

Pandemie inspireert hackers: 5 nieuwe cybergevaren door Corona

Geplaatst: 30 april 2021 - 06:00

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:26

Redactie ID.nl

Er is één groep die goed gedijt bij de coronapandemie: hackers. Uit nieuwe onderzoeksbevindingen van Bitdefender blijkt dat de consument voortdurend onder vuur staat van cybercriminelen die willen profiteren van de angst en maatschappelijke onzekerheid als gevolg van de pandemie.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender.

Cyberaanvallen krijgen geavanceerder karakter
Cybercriminelen grijpen elke kans aan om misbruik te maken van uitzonderlijke gebeurtenissen. Nu blijkt dat het einde van de coronacrisis nog lang niet in zicht is, krijgen cyberaanvallen een steeds geavanceerder karakter. Er is sprake van slimme mechanismen voor het aanleveren van malware, innovatievere social engineering-trucs en nieuwe exploits.

Aantal ransomware-aanvallen steeg met 485 procent
Het totale aantal ransomware-aanvallen steeg in 2020 met 485 procent ten opzichte van 2019. De aanvallen verschoven zich van willekeurige doelwitten naar meer gerichte campagnes via gecompromitteerde Managed Security Service Providers (MSSP’s). IBM stelt dat bij één op de vier cyberaanvallen ransomware wordt ingezet. Bij zes op de tien aanvallen ging het om een strategie met afpersing op twee fronten. Dit betekent dat hackers data gijzelen én dreigen deze publiek te maken als er niet betaalt wordt. Dit is een groot gevaar voor zowel de consument als het bedrijfsleven.

Pandemie inspireert hackers: 5 nieuwe cybergevaren door Corona-15083455

© CIDimport

Phishingcampagnes worden gerichter en persoonlijker
Toen we massaal overstapten op videobellen en naar informatie rond het coronavirus zochten, maakten cybercriminelen daar dankbaar misbruik van. Dat deden ze onder meer door imitatie-downloadsites voor Zoom te hosten en door apps met malware te verspreiden om gebruikers te bespioneren en persoonlijke informatie afhandig te maken. Ook gingen er fake invites rond voor meetings, die werden ingezet als phishing.

Phishingcampagnes worden steeds persoonlijker en zijn nauwelijks meer van echt te onderscheiden. Daar komt bij dat we nu heel gevoelig zijn voor urgente boodschappen, zeker rondom de volksgezondheid. Ook zien we een toename van phishingcampagnes die zich richten op essentiële infrastructuursystemen in o.a. de gezondheidszorg.

Mobiele malware: alert-apps met een banking trojan
Ook bleek door de coronacrisis dat veel mobiele apps hun beveiliging nog niet op orde hadden. Dat is nu gelukkig grotendeels opgelost. Al blijft mobiele malware een gevaar. Vaak gaat het om fake alert-apps die een banking trojan bevatten. Het is enorm lastig om die software van je telefoon te verwijderen en vaak heb je daar een expert voor nodig.

Slimme apparatuur trekt aandacht cybercriminelen
We zijn het afgelopen jaar massaal gebruik gaan maken van ‘slimme’ apparatuur, denk bijvoorbeeld aan smart tv’s. Cybercriminelen zijn op naar nieuwe manieren om controle over deze apparaten te krijgen. We denken vaak niet aan de beveiliging hiervan.

Pandemie inspireert hackers: 5 nieuwe cybergevaren door Corona-15083456

© CIDimport

  
Digitale paspoorten inspiratie voor cybercriminelen
De komende tijd gaan we met nog meer en nieuwe dreigingen te maken krijgen, denk bijvoorbeeld aan de digitale paspoorten waarmee we straks weer naar festivals kunnen. We kunnen eigenlijk al garanderen dat deze vervalst gaan worden. Nu hebzucht ook een rol gaat spelen: mensen willen zo graag weer naar evenementen, is deze dreiging des te gevaarlijker. Zijn we nog wel alert genoeg?

Er is één ding waar we goed op moeten letten: de toegang die wordt gevraagd door de apps waar digitale paspoorten op draaien. Heeft een app waarop jouw digitale paspoort staat écht toegang nodig tot je camera? Nee. Er zou dan al een alarmbel moeten gaan rinkelen.

Innovatieve technologie die nieuwe dreiging voorspelt
Ondanks dat we op het gebied van cybersecurity al veel hebben geleerd door de pandemie en we over het algemeen voorzichtiger zijn geworden, is het heel belangrijk om alert te blijven en op al je apparaten de juiste cyber beveiligingssoftware te installeren. Het blijft raadzaam om te kiezen voor een totaalpakket, zoals TOTAL SECURITY van Bitdefender. Dan beschik je over de meest innovatieve technologieën die ook nieuwe cyberdreigingen voorspellen en voorkomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten