Review Samsung Galaxy S II - Een smartphone die klopt

© Samsung

Review Samsung Galaxy S II - Een smartphone die klopt

Geplaatst: 13 mei 2011 - 08:30

Aangepast: 21 september 2023 - 05:04

Redactie ID.nl

Het is ongeveer een jaar na de lancering van de Samsung Galaxy S, het paradepaardje van Samsung in 2010. In 2011 is het echter zo hard gegaan met de smartphones, dat Samsung het tijd vond voor een nieuw paradepaardje, de Samsung Galaxy S II. Vol verwachting klopt ons hart. En, gelukkig voor ons, was dat niet het enige dat klopte.

Review Samsung Galaxy S II  - Een smartphone die klopt-16252562

© Samsung

Processor

In het hart van de Samsung Galaxy S II klopt namelijk een pracht van een 1.2Ghz ARM Cortex A9 Dual Core processor. En die is merkbaar razendsnel. Dit merk je vooral bij het openen van applicaties. Binnen mum van tijd staat de app klaar voor gebruik op je scherm. Gebruikt de gewenste app internet, dan ben je dus alleen afhankelijk van je internetprovider voor de snelheid. Daarmee is de Samsung Galaxy S II sneller dan de LG Optimus 2X Speed, die al een 1Ghz Tegra 2 processor had.

Camera

Review Samsung Galaxy S II  - Een smartphone die klopt-16252566

© CIDimport

Behalve de snelheid vallen nog een aantal andere zaken op aan de Samsung Galaxy S II. Samsung heeft merkbaar geluisterd naar commentaar van gebruikers van de vorige versie. De 8 megapixel camera heeft een led-flits en kan nu ook in 1080p video opnemen. En dat doet de S II in het geheel niet slecht! Kleine opmerking wel: het duurt een tijd voordat een filmpje in 1080p geüpload is naar YouTube. Aan de voorkant van de Samsung Galaxy S II zit overigens nog een 2 megapixel camera om jezelf op de foto te zetten of te videobellen.

Verder is de achterkant van de S II anders. Het heeft nu een uitneembaar paneel, zodat simkaart en micro sd-kaart (tot 32 GB) een stuk gemakkelijker kunnen worden geplaatst. Bovendien heeft het paneel extra grip gekregen door een speciaal patroon. Bij de eerste Galaxy S moest de hele achterkant van de telefoon gewurmd worden en hij glipte nogal snel uit je handen. Zeker met zweethandjes in de zomer niet erg handig. 

Batterij

Hoewel het moeilijk is om een batterij te testen, zeker nu hij nog maar net uit de doos komt en nog niet optimaal presteert, kunnen we er wel iets over zeggen. In plaats van een 1500mAh (Samsung Galaxy S) zit er in de Samsung Galaxy S II een 1650mAh batterij en dat zou al voor wat verschil moeten zorgen. Met de komst van Android 2.3 zit er ook een erg handige spaarstand op de telefoon en tevens is het batterij-verbruiksoverzicht behoorlijk uitgebreid. Er wordt per applicatie aangegeven wat het percentage batterijverbruik is. Daarmee kun je dus bepalen of het niet handiger is om bepaalde applicaties wat vaker uit te zetten. Op moment van schrijven staat de telefoon al ruim 18 uur aan op batterij, met nog 48% over. Er worden een aantal applicaties, waaronder Twitter, regelmatig gesynchroniseerd, er is een gesprek van drie kwartier gevoerd en er is wat gespeeld met internet, instellingen en camera. De vooruitzichten qua batterijtijd zijn in onze opinie dus uitstekend. 

Scherm

Review Samsung Galaxy S II  - Een smartphone die klopt-16252571

© CIDimport

Nu hebben we het over het scherm van de Galaxy S II nog niet eens gehad, terwijl dat in eerste instantie natuurlijk het meest opvalt. Het is een 4.3 inch scherm, net wat groter dan de vorige versie dus. Het scherm reageert uitstekend op aanrakingen (capacitief). Er is gebruikt gemaakt van de zogenoemde super-amoled plus technologie, wat het scherm nog helderder en contrastrijker maakt dan gewoon amoled. Verder is er gebruik gemaakt van Gorilla Glass, zodat het ook krasbestendig is. In de praktijk blijkt 4.3 inch maar amper groter te zijn, maar veel groter moet het echt niet worden. Als je kleine handen hebt ligt het model niet erg lekker in de hand. Maar handig is het wel met browsen! 

Details

Kleine details die opvallen aan de Galaxy S II: de micro usb-ingang zit nu onderaan het toestel. Er werd veel over geklaagd bij de Samsung Galaxy S, omdat die ingang daar aan de bovenkant zit. Dat maakt het voor veel automobilisten met een carkit buitengewoon onpraktisch, omdat een aansluiting meestal onderaan zit. Maar bij de S II dus braaf onderaan in het midden. De audio-jack zit gewoon bovenaan. Verder lijkt het toestel niet veel minder dik (is het wel), maar het voelt een stuk dunner aan. Het toestel is ook lichter en ook dat maakt natuurlijk verschil. In je broekzak voel je hem daardoor amper zitten. Ter info: gewicht 116 gram en afmetingen h12,50 x b6,60 x d0,90 centimeter

Op afstand

Samsung heeft met deze nieuwe telefoon ook een website gelanceerd, die qua functies erg lijkt op die van HTC. Ga je naar www.samsungdive.com dan kun je jouw Samsung Galaxy S II registreren en op afstand beheren. Ben je hem kwijt, dan kun je hem terugvinden met behulp van die website. Daarvoor moet je in je telefoon wel een vinkje zetten bij Instellingen -> Over het toestel -> Externe functies. 

Apps

Samsung introduceert in navolging van vele andere fabrikanten nu ook eigen Hubs. De Reader Hub geeft toegang tot 2,2 miljoen e-books, 2.000 kranten in 49 talen en 2.300 populaire tijdschriften in 22 talen. Dat gebeurt via een aantal services, van Zinio, Kobo en PressDisplay. Je moet wel accounts aanmaken bij die services en dus voor veel inhoud gewoon betalen. Dat geldt ook voor de Music Hub, die gebruik maakt van de betaalde dienst 7Digital. De Game Hub biedt gratis spelletjes en betaalde spelletjes en de Social Hub biedt een makkelijke manier om e-mail, sociale netwerksites en berichten te integreren en synchroniseren. Een goede balans tussen gratis en betaald wat ons betreft. 

Conclusie

Het is écht moeilijk om minpunten te vinden aan deze telefoon. Het enige wat we kunnen bedenken is dat het scherm voor veel handjes net iets te groot is om de telefoon lekker vast te kunnen houden. Verder zien we alleen maar pluspunten. 

PS: Je kunt er ook uitstekend mee bellen en sms'en...;-).

Adviesprijs € 599,–

Info www.samsung.com

Onze mening Vijf van de vijf sterren!

10

Ons oordeel

Samsung Galaxy SII

Pluspunten

Snel

Zeer mooi scherm

Uitstekende camera

Minpunten

Grootte scherm is wennen

Conclusie

...
Lees meer

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten