Spotify: Het einde van de muziekpiraterij?

© CIDimport

Spotify: Het einde van de muziekpiraterij?

Geplaatst: 15 februari 2011 - 13:15

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:55

Redactie ID.nl

Staakt uw muziekdownloads.

Spotify: Het einde van de muziekpiraterij?-16255903

© CIDimport

Staakt uw muziekdownloads. Met de nieuwe dienst Spotify streamt u gratis een wereld aan muziek. Maar is dat echt zo mooi als het klinkt? Valt ‘illegaal’ downloaden nog te stoppen? De muziekindustrie vecht bijna vijftien jaar tegen dreigingen die opeenvolgend Napster, Kazaa, LimeWire en The Pirate Bay heten. Artiesten en platenmaatschappijen zagen hun inkomsten verschrompelen; voor veel internetters is het binnenhalen van muziek bijna routine geworden. De Tweede Kamer overweegt nu een verbod. Mooi hoor, zeggen critici, maar een wet kan vast geen cultuuromslag bewerkstelligen. Nee, dan Spotify. Die nieuwe internationale muziekdienst biedt Nederland gratis muziek aan, streamend naar een speciaal programma op uw computer. Tik de naam van een artiest in, klik een album aan en Spotify draait waar u om gevraagd hebt. Denk aan Apple’s iTunes Music Store, maar dan met een flinke stapel gratis proefmonsters. Artiesten krijgen voor iedere keer dat u luistert een bedragje uitgekeerd. Zij kunnen weer verdienen, consumenten krijgen de gratis muziek waar ze aan gewend zijn. Trendwatchers zien er de toekomst in. Veel jongeren, redeneren ze, geven niet meer zo om het bezitten van muziek, ze willen er vooral toegang tot hebben. Natuurlijk zitten bij zo’n deal wat addertjes onder het gras. Spotify legt niet-betalende klanten bijvoorbeeld standaard een maximum luisterduur van twintig uur per maand op. Is die tijd voorbij, dan zal u moeten wachten tot de maand daarna. Ook krijgt u wat reclame voorgeschoteld. In het programma rouleren reclamebanners en om het kwartier maakt uw muziek automatisch plaats voor een stuk of twee radiocommercials.

 

Spotify: Het einde van de muziekpiraterij?-16255908

© CIDimport

 

Valt ‘illegaal' downloaden nog te stoppen? De muziekindustrie vecht bijna vijftien jaar tegen dreigingen die opeenvolgend Napster, Kazaa, LimeWire en The Pirate Bay heten. Artiesten en platenmaatschappijen zagen hun inkomsten verschrompelen; voor veel internetters is het binnenhalen van muziek bijna routine geworden. De Tweede Kamer overweegt nu een verbod. Mooi hoor, zeggen critici, maar een wet kan vast geen cultuuromslag bewerkstelligen. Nee, dan Spotify. Die nieuwe internationale muziekdienst biedt Nederland sinds een paar weken gratis muziek aan, streamend naar een speciaal programma op uw computer. Tik de naam van een artiest in, klik een album aan en Spotify draait waar u om gevraagd hebt. Denk aan Apple's iTunes Music Store, maar dan met een flinke stapel gratis proefmonsters.

Bedragje

Artiesten krijgen voor iedere keer dat u luistert een bedragje uitgekeerd. Zij kunnen weer verdienen, consumenten krijgen de gratis muziek waar ze aan gewend zijn. Trendwatchers zien er de toekomst in. Veel jongeren, redeneren ze, geven niet meer zo om het bezitten van muziek, ze willen er vooral toegang tot hebben. Natuurlijk zitten bij zo'n deal wat addertjes onder het gras. Spotify legt niet-betalende klanten bijvoorbeeld standaard een maximum luisterduur van twintig uur per maand op. Is die tijd voorbij, dan zal u moeten wachten tot de maand daarna. Ook krijgt u wat reclame voorgeschoteld. In het programma rouleren reclamebanners en om het kwartier maakt uw muziek automatisch plaats voor een stuk of twee radiocommercials.

Abonnement

Raakt u de adverteerders beu? Voor vijf euro per maand koopt u ze af en luistert u de hele maand zonder beperkingen. Met het abonnement van tien euro per maand verschaft u uzelf premium-toegang. U ontloopt dan reclame en limieten, u kunt Spotify ook op uw smartphone gebruiken en u mag bovendien meer dan drieduizend nummers offline bewaren. Echt downloaden is dat niet. De tracks blijven afhankelijk van het programma; u kunt ze niet gebruiken als mp3 en ze dus ook niet op een cd branden. Downloaden naar Spotify's programma voor mobieltjes kan weer wel. Handig - dat bespaart weer wat muziekaankopen. Luistert u liever gratis, dan bent u met de reclames ook niet erg verkeerd af. De radiocommercials luisteren prettig weg, de banners zijn niet erg hinderlijk. Bovendien werkt het programma constant vlot genoeg om niet onder te doen voor iTunes of Windows Media Speler. Klik een nummer aan en het begint direct te spelen. Spotify's catalogus is niet zo groot als die van de iTunesdownloadwinkel, maar komt er aardig dicht bij in de buurt. Spotify biedt drie goede redenen om af te zien van ‘illegaal' downloaden: het is ethisch, biedt een grote catalogus en geeft veel meer gebruiksgemak en veiligheid. Maar vooruit: daar staat wel weer reclame of een abonnementsprijs tegenover. Gaan die abonnementen de muziekindustrie redden? Heeft muziek op afroep de toekomst? U beslist.

 

Luisteren voor nop is niks nieuws

Gratis muziek streamen, dat kon ook al bij websites als Grooveshark.com en Last.fm. Die laatste blijft nuttig: het ‘online radiostation' kijkt naar de muziek die u al hebt en tipt u over artiesten die u misschien ook leuk vindt. Grooveshark lijkt met zijn muziekbibliotheek meer op Spotify, maar sluit nauwelijks deals met artiesten en platenmaatschappijen. Of, zuur verwoord: het is een online piratenschip.

Dit artikel is afkomstig uit Computer Idee nummer 14 jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten