© CIDimport

Tien gratis online toptools

Geplaatst: 15 november 2010 - 13:41

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:31

Redactie ID.nl

U bent onderweg of op vakantie en wil snel nog wat documenten bewerken, foto’s uploaden, uw favoriete muziek beluisteren of uw website updaten.

U bent onderweg of op vakantie en wil snel nog wat documenten bewerken, foto’s uploaden, uw favoriete muziek beluisteren of uw website updaten. Dat kan en u hoeft er niet eens software voor geïnstalleerd te hebben.

 

De trend bestaat al enige tijd: software in de vorm van een webdienst waarvoor u alleen een internetverbinding en een browser nodig hebt. De software zelf draait in the cloud - zijnde het internet - op een of andere server. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen: u hoeft zelf (nagenoeg) niets te installeren, u beschikt altijd over de meest recente programmaversie en u kunt er op elke internetpc mee aan de slag. Nadelen - al of niet potentieel - zijn er ook: vaak gaat het iets trager dan een lokaal geïnstalleerde toepassing en de soepele werking hangt uiteindelijk af van de betrouwbaarheid van de provider en de internetverbinding. Hoe dan ook, de hele evolutie rond ‘cloudware' biedt leuke en boeiende perspectieven. We hebben alvast een tiental prima én gratis webservices voor u verzameld. Genoeg om u bezig te houden, ook - of vooral? - op vakantie...

Tien gratis online toptools-16324975

© CIDimport

1. Fotobewerking

Elders in dit nummer hebt u al kennis kunnen maken met een uitstekende fotobewerkings- en schildertool: Sumo Paint. Een andere leuke dienst is Splashup (www.splashup.com), dat qua uiterlijk en functionaliteit op Sumo Paint lijkt en eveneens een rasechte Flashapplicatie is. In de gereedschapskist treft u een twintigtal hulpprogramma's aan - met klassiekers als Pencil, Brush, Paintbucket, Eyedropper en Text - en verder kunt u putten uit zo'n vijftien effecten, inclusief de mogelijkheid om met schuifbalken contrast, helderheid en kleurverzadiging aan te passen. De tool biedt ook laagondersteuning en u kunt een handvol effecten op deze lagen toepassen.

Tien gratis online toptools-16324977

© CIDimport

2. Presentatie (dia’s)

 De dienst 280slides (280slides.com) mag dan niet het meest oogverblindende presentatiepakket zijn, het is wel geheel gratis. U kunt er meteen mee aan de slag, maar het opslaan van bestanden lukt alleen na (gratis) registratie. U kunt van nul beginnen, met keuze uit negen thema's, of een bestaande PowerPoint-presentatie uploaden. De mogelijkheden zijn vrij beperkt: tekst, afbeeldingen en videoclips invoegen (eventueel uit YouTube of Vimeo) lukt wel, maar overgangen of animaties zoekt u vergeefs. U kunt het resultaat online bekijken en lokaal opslaan (ppt[x]-, odp- en pdf-formaat).

Tien gratis online toptools-16324978

© CIDimport

3. Presentatie (map)

Ook Prezi (www.prezi.com) is een presentatiepakket, maar de werkwijze van deze service is allesbehalve traditioneel. Alle objecten, tekst, afbeeldingen en videoclips, plaatst u hier namelijk
in één grote map - een soort canvas. Dat oogt wat chaotisch, maar u kunt met de muis navigeren en op de gewenste objecten in- en uitzoomen. Het vergt enige gewenning, maar na een tijdje gaat dat toch vrij soepel. De presentatie kunt u online bekijken, maar er is ook een offline speler beschikbaar. De gratis versie plaatst een logo in uw presentatie, beperkt de online opslag tot 100 MB en maakt uw creaties automatisch publiek toegankelijk.

Tien gratis online toptools-16324980

© CIDimport

4. Startpagina

Netvibes omschrijft zichzelf als uw ‘persoonlijk dashboard', maar is eigenlijk een startpagina die u naar uw eigen hand kunt zetten (www.netvibes.com). U kunt hier namelijk kiezen uit talloze rss-feeds of widgets, die u vervolgens kwijt kunt op één of meer tabbladen van uw startpagina. U hoeft hiervoor slechts te klikken op Inhoud toevoegen en de gewenste categorie te openen (nieuws, zakelijk, sport, tv, films & muziek, tools & technologie, reizen, etc.). Elk toegevoegde module kunt u overigens ook met anderen delen of extern installeren, zoals op uw blog, Facebook- of Twitter-pagina.

Tien gratis online toptools-16324982

© CIDimport

5. Webcreatie

Met Edicy (www.edicy.com/nl) creëert en onderhoudt u makkelijk een eigen - reclamevrije - website en u krijgt er gratis een eigen subdomein bij. U hoeft maar uit een paar tientallen layouts te kiezen en op de voorziene plaatsen de gewenste componenten toe te voegen. Dat kunnen afbeeldingen, teksten, tabellen en kolommen zijn, maar ook video, een fotogalerij, een webformulier, een Google Mapskaartje, etc. Edicy maakt het tevens erg makkelijk een meertalige site op te zetten. U kunt uw creatie ook koppelen aan een eigen domein, al kost u dat wel 115 euro per jaar.

Tien gratis online toptools-16324984

© CIDimport

6. Spreadsheet

Online complexe berekeningen maken is mogelijk met EditGrid (www.editgrid.com). Het programma is weliswaar niet zo krachtig als Excel of Calc, maar met enkele honderden functies komt het aardig in de buurt. De tool kan ook uit de voeten met diagrammen: wij telden 34 types, verdeeld over twaalf verschillende categorieën (zoals Bubble, Pie, Ring, Bar). Er is ook veel aandacht voor het ‘delen' van informatie: spreadsheets kunt u publiceren of voor specifieke gebruikers toegankelijk maken. Met verschillende gebruikers simultaan aan eenzelfde spreadsheet werken is eveneens mogelijk, en u hebt een chatmodule binnen handbereik.

Tien gratis online toptools-16324986

© CIDimport

7. Tekstverwerking

Adobe is volop bezig met het ontwikkelen van een online kantoorsuite en tekstverwerkingsmodule Buzzword zet hierbij de toon (www.adobe.com/acom/buzzword). Het is een fraaie, gebruiksvriendelijke ‘what you see is what you get'-tool. Laat u echter niet misleiden door de wat minimalistische interface. De belangrijkste onderdelen vindt u wel degelijk terug in de menu's: u kunt kop- en voetteksten, afbeeldingen, tabellen en lijsten toevoegen, er is (Nederlandstalige) spellingcontrole en ook de basisopties voor het formatteren van tekst ontbreken niet (uitlijnen, spatiëren, inspringen). U kunt kanten-klare doc(x)-teksten importeren en bewerkte documenten laten zich opslaan als doc(x), odt, pdf en zelfs epub. Ook kunt u met Buzzword uw documenten delen met specifieke gebruikers en zij kunnen ook commentaar achterlaten. Dankzij versioning is het bovendien mogelijk naar een eerder opgeslagen versie terug te keren.

Tien gratis online toptools-16324987

© CIDimport

8. Mindmapping

Mindmeister (www.mindmeister.com) is een online mindmapping-tool waarmee u realtime gezamenlijke brainstormsessies kunt houden. Aan de gratis variant kleeft wel een beperking van drie mindmaps. Het programma werkt aangenaam snel, voorziet in diverse sneltoetsen (zoals insert/Delete voor het toevoegen of verwijderen van ‘knooppunten', of +/- voor het in- en uitzoomen) en u kunt objecten verslepen. Vanzelfsprekend kunt u anderen uitnodigen uw mindmap te bekijken (al dan niet via een directe url) of mee te helpen vormgeven. U kunt de mindmap in verschillende formaten exporteren, zoals rtf, pdf, gif, png en jpg.

Tien gratis online toptools-16324989

© CIDimport

9. Opslagruimte

Bent u op zoek zoek naar een royale hoeveelheid online opslagruimte, dan is SkyDrive, onderdeel van Windows Live, een goede keuze (www.skydrive.com). U krijgt maar liefst 25 GB cadeau, weliswaar met een beperking van 50 MB per bestand. Bestanden laten zich één voor één downloaden, maar via een afzonderlijk te downloaden tool kan het ook in batch. Nog makkelijker gaat het trouwens met de externe tool SDExplorer (cloudstorageexplorer.com) waarmee uw online data vanuit de Verkenner bereikbaar zijn. Gegevens met anderen delen kan ook en u beslist zelf wie welke toegangsrechten krijgt tot welke mappen.

Tien gratis online toptools-16324991

© CIDimport

10. Backup

De naam BuddyBackup verraadt al veel over de opzet van deze dienst (www.buddybackup.com): u kunt er - op de achtergrond en geheel automatisch - bestanden mee backuppen. Maar daarvoor hebt u wel ‘buddies' nodig. Uw - versleutelde! - backups komen namelijk niet terecht op de servers van BuddyBackup zelf, maar op de harde schijf van medegebruikers die daartoe de nodige schijfruimte ter beschikking hebben gesteld en die uw aanvraag hebben geaccepteerd. Hoe meer ruimte u zelf voorziet, hoe meer ruimte u bij uw contactpersonen kwijt kunt, en u bepaalt uiteraard zelf welke bestanden of mappen u wilt backuppen. Het systeem blijkt behoorlijk vlot te werken, maar een nadeel is wel dat uw contact(en) online moet(en) zijn om backups te kunnen maken of bestanden te herstellen. Niettemin, een aardige ‘peer-to-peer'-dienst.

 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 13, jaargang 2010

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten