Top Tien Google-trucs

© CIDimport

Top Tien Google-trucs

Geplaatst: 7 september 2011 - 10:33

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:33

Redactie ID.nl

Geen computergebruiker die niet weet wat Google is. Deze zoekmachine is niet voor niets de meest gebruikte ter wereld. Maar haalt u wel het onderste uit de kan?

Geen computergebruiker die niet weet wat Google is. Deze zoekmachine is niet voor niets de meest gebruikte ter wereld. Maar haalt u wel het onderste uit de kan? Google kan meer dan u denkt. De Top Tien…

Top Tien Google-trucs-16475415

© CIDimport

10. Bureaubladachtergrond op maat

Ga naar www.google.nl. Klik linksboven op Afbeeldingen en daarna naast Afbeeldingen zoeken op Geavanceerd zoeken naar afbeeldingen. In het venster dat verschijnt, klikt u naast Exact formaat (helemaal links) op De grootte van mijn bureaublad gebruiken. Naast Inhoudstypes (helemaal links) klikt u op Foto-inhoud. Voer trefwoorden in. Houdt u van het voorjaar, typ achter Zoekresultaten bijvoorbeeld ‘tulpen’. De resultaten mogen er zijn. Merk op dat de meeste resultaten afkomstig zijn van websites die zich specifiek met bureaubladachtergronden bezighouden. Google Afbeeldingen maakt het heel makkelijk om al die sites te doorzoeken zonder ze een voor een uit te pluizen.

9. Creatieve e-mailadressen in Gmail

Stel, u bent zó gek van uw favoriete site – bijvoorbeeld Stadsmotor.nl – dat u de nieuwsbrieven van die website en alle communicatie daaromtrent met een apart Gmailadres beheert – zoals Stadsmotor.nl@gmail.com. Probleempje: die hoofdletter en punt die iedereen op de verkeerde plek zet of zelfs vergeet, bijvoorbeeld stads.motornl@gmail.com of Stadsmotornl@gmail.com. Hoewel? Geen probleem. Al zou men uw mail sturen naar S.t.A.d.S.m.O.t.O.r.N.l@gmail.com! Gmail trekt zich niets aan van hoofdletters en evenmin van punten zolang deze niet direct voor de ‘@’ staan. Bijna elke typfout in uw fraaie e-mailadres komt alsnog in uw mailbox.

8. Zoek videolengte met Google Video

Bijna geen enkele videosite laat u zoeken op lengte. Wat nou als u in verloren minuutjes bijvoorbeeld Spaans wilt leren, dus geen behoefte hebt aan ellenlange toestanden? Open in uw browser Google Video’s en Geavanceerd zoeken naar video’s. Achter Resultaten zoeken met het exacte zinsdeel voert u uw zoekwens in en achter Duur Kort (0-4 min).8. Zoek videolengte met Google Video.

Google voor Linux!

Als u zoekt naar Linux-gerelateerde onderwerpen, zoekt u in de zoekmachine www.google.com/linux.

7. Alternatieven met Google Zoeken

Uiteraard kunt u zoeken op (bijvoorbeeld) “ipad alternatief”, maar dat geeft alleen de iPad-alternatieven. U wilde echter iets beters dan een iPad. In dat geval toont “beter dan ipad” alleen de iPad-alternatieven die (vermeend) beter zijn dan de iPad. Het gebruik van “beter dan product” – waarbij voor ‘product’ ieder product kan worden ingevuld – geeft altijd betere alternatieven.

6. Onbekende talen

Hoewel de voertaal op het internet Engels is, stuit u toch nog altijd op de merkwaardigste andere talen. Vaak weet u niet eens welke u nu weer te pakken hebt. Niet dat het uitmaakt, want de vertaalmodules worden steeds beter. Door een stukje tekst van de onbekende website  te knippen en te plakken in Google onder Meer, Vertaling, hebt u niet alleen meteen een soort van vertaling te pakken, maar weet u bovendien in welke taal de website is gepubliceerd. In dit geval Zweeds.

5. Wie zoekt naar wat?

Google is in de meeste landen ter wereld de populairste zoekmachine. De module Insights for Search (beta, www.google.com/insights/search) geeft, zoals de naam al verraadt, inzicht in waar mensen rond de wereld zoal naar zoeken. Zo was in Tunesië in de week dat dictator Ben Ali werd verdreven Facebook ongeremd populair.

4. Google Trends weet alles

Wanneer werd Google populairder dan Microsoft? Google weet dat het best. In Google Trends (www.google.nl/trends) voert u de twee namen in, gescheiden door een komma, en een druk op de knop Search Trends laat zien dat Google Microsoft begin 2005 passeerde in de aandacht van het (via Google zoekende) publiek.

3. Ook zo’n hekel aan pdf’s?

Hebt u eindelijk de obscure infor-matie gevonden die u zocht, staat het in zo’n oervervelend pdf-bestand dat u eerst moet downloaden en daarna openen met dat lood-zware Adobe Reader (als u nog geen Foxit hebt gedownload). Dat kan sneller in Google Docs via de optie Snelle weergave. Via Bestand is de pdf vervolgens eenvoudig benaderbaar.

2. Rss-feeds in Google Reader

In Google Reader worden uw rss-feeds netjes onder elkaar getoond. Handig, maar het kan nog handiger, namelijk op dezelfde wijze als waarop u uw Gmail krijgt gepresenteerd. De standaardinstelling van Reader is Uitgebreid. Klik naast Uitgebreid rechtsboven op de optie Lijst. Een klik op een item vouwt het vervolgens uit. Gebruik nu de optie Zoeken in Alle Items en u krijgt alle feeds uit al uw abonnementen over het gewenste onderwerp.

1. Nieuwe functies in Google Documenten

Hebt u nog een duur office-pakket nodig? Misschien niet. Google Documenten heeft de optie Nieuwe functies, waaronder (jawel!) nieuwe functies. Op het moment van schrijven zijn er 82 nieuwe functies.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 8, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten