Videomailen: Zeg het met beeld

© CIDimport

Videomailen: Zeg het met beeld

Geplaatst: 26 december 2012 - 08:49

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:01

Redactie ID.nl

Een mailtje bestaat in de regel gewoon uit tekst. Dat moet leuker kunnen, toch? Zeker: stuur voor de verandering eens een videoboodschap!  

Videomailen: Zeg het met beeld-16393104

© CIDimport

De meeste laptops en desktops hebben tegenwoordig een ingebouwde webcam, waardoor een opname tegenwoordig zo is gemaakt. Toch is het nog helemaal niet zo eenvoudig om een videobericht in een mail te versturen. Videobestanden zijn groot, waardoor een bericht een behoorlijke belasting vormt voor het netwerk. Videomails kunnen er daardoor heel verschillend uitzien. Sommige programma’s voegen de boodschap als attachment toe, terwijl er ook diensten of programma’s zijn waarbij het filmpje ingebed wordt in het mailbericht. Bovendien kan de opnametijd sterk verschillen. Gelukkig zijn de mogelijkheden legio: met onderstaande zeven manieren kan iedereen een videomail versturen.

Videomailen: Zeg het met beeld-16393105

© CIDimport

1. Facebook

Iedereen heeft tegenwoordig Facebook en het zal u niet verbazen dat u met Facebook ook een videoboodschap kunt versturen. Dat is erg eenvoudig: ga naar Berichten en selecteer Nieuw bericht rechtsboven in het scherm. Klik op het videopictogram linksonder in het venster Nieuw bericht en de opname van het videomailtje kan beginnen. U krijgt zo'n twintig minuten aan opnametijd. U kunt zowel een mail sturenn naar andere Facebookgebruikers als naar e-mailadressen. Een nadeel is wel dat de e-mail-ontvanger het videobestand als attachment krijgt. Het ziet er dus (op het eerste gezicht) niet heel mooi uit.

Videomailen: Zeg het met beeld-16393106

© CIDimport

2. YouTube

YouTube is natuurlijk vooral een platform om filmpjes in de openbaarheid te delen, maar u kunt er ook een mail besloten mee versturen. Ga naar uw persoonlijke account en kies de optie Uploaden. Kies een bestand van uw computer of maak een filmpje met de camera en ga voor de optie Publiceren. Vul de verschillende gegevens in, zoals de titel, een beschrijving van de video en een label.

Belangrijk zijn vooral de privacy-instellingen. U kunt kiezen voor privé, verborgen en openbaar. Een privé-mail kan niet via een link verstuurd worden en is zodoende niet geschikt voor videomail. Een verborgen videomail kan alleen geopend worden door mensen met de link naar de video. Sla de wijzigingen op en bekijk de video vervolgens op de webpagina. Onder de video, naast de like- en dislikeknoppen, is er ook de optie Delen. Kies deze mogelijkheid en ga vervolgens voor de optie E-mail. De YouTube Service verzendt nu een mooi filmpje dat ook daadwerkelijk in de mail te bekijken is. Wel jammer dat de mail niet vanaf uw eigen mailadres te verzenden is. De ontvanger ziet dus dat de YouTube Service namens u een mail verstuurt.

Videomailen: Zeg het met beeld-16393107

© CIDimport

3. Windows Live Messenger

Als Google en Facebook videomails mogelijk maken, kan Microsoft natuurlijk niet achterblijven. Het mag dan ook niet verbazen dat het ook mogelijk is met Windows Live Messenger 2011 (voorheen Hotmail) videomails te versturen.

De optie zit echter wel een beetje verstopt. Allereerst dient u Windows Live Messenger te installeren en in te loggen met uw Live- of Hotmailaccount. Wanneer u dat gedaan hebt, moet u de menubalk laten weergeven die standaard uitgevinkt staat. Klik op uw gebruikersnaam op de rechterhelft van het scherm en kies Menubalk weergeven. Klik in de menubalk vervolgens op de optie Videobericht verzenden  en kies een van de contactpersonen uit uw Messengerlijst. Er verschijnt nu een opnamescherm en de mogelijkheid deze naar het contact te verzenden. De ontvanger krijgt vervolgens in zijn Messenger-account een link naar Microsoft Skydrive waar hij het filmpje kan bekijken. Het systeem verschilt niet erg van de concurrenten, maar de mogelijkheden zijn wel beperkter. U kunt namelijk maar dertig seconden bericht opnemen.

Videomailen: Zeg het met beeld-16393108

© CIDimport

4. Videoplatformen: Vidmail

Er zijn ook allerlei speciale webdiensten die de uitwisseling van videobestanden mogelijk maken, zoals Telefacilities en ViMezz. Vaak moet er wel voor dergelijke diensten worden betaald en de aanbieders richten zich vooral op de zakelijke markt. Er zijn echter ook gratis varianten beschikbaar. Goede voorbeelden zijn Vidmail (www.vidmail.nl/) en Mailvu (mailvu.com/).

De maildiensten zijn erg makkelijk te gebruiken. Ga bijvoorbeeld naar de website van Vidmail en kies de optie Start Nu. U krijgt nu een opnamescherm. Geef toestemming Adobe Flash te gebruiken (dat moet u wel geïnstalleerd hebben), maak een filmpje en verstuur deze met De opname versturen (gek genoeg aangegeven met een pictogram van een diskette). Vidmail zal u bij het versturen ook vragen uw eigen mailadres achter te laten. Het werkt in die zin op vergelijkbare wijze als bijvoorbeeld WeTransfer. Het mooie van een systeem als Vidmail is dat het erg gebruikvriendelijk is. Wel ziet de ontvanger erg duidelijk dat de mail met Vidmail is opgenomen en net als bij YouTube zal de ontvanger in eerste instantie zien dat Vidmail een mail heeft gestuurd (en dus niet u, de eigenlijke verzender).

Videomailen: Zeg het met beeld-16393109

© CIDimport

5. E-cards: Usendu en Jalapenyo

Er zijn ook videomaildiensten die zich speciaal richten op het verzenden van kaartjes voor feestelijke gelegenheden. Bekend zijn natuurlijk de e-cards van Hallmark, maar er zijn ook heel wat mogelijkheden om er een embedded videomail van te maken. Een heel aardig initiatief in die zin is Usendu (www.usendu.com/). Gebruikers kunnen er een mailsjabloon kiezen, een boodschap inspreken of uploaden en deze versturen. Leuk voor een verjaardag of voor de Kerst. Nadeel van Usendu is wel dat de kaart geld kost, drie dollar per sjabloon. Een vergelijkbare maildienst is Jalapenyo (jalapenyo.com/). Ook bij deze – gratis – dienst kunt u een sjabloon kiezen en een videoboodschap bijvoegen. Het aanbod is wel minder spectaculair dan bij Usendu.

6. Videoblog

Een variant van videomailen die wel wat extra aandacht verdient is videobloggen. Een videoblog is niet zozeer een maildienst als wel een soort sociaal netwerk waarbij video de boventoon voert. Gebruikers houden er bijvoorbeeld een videodagboek bij en posten er filmpjes die door iedereen te bekijken zijn. U kunt er echter ook privé-videomailen. Om van de maildienst gebruik te kunnen maken, dient u een eigen account aan te maken. Is dat eenmaal gebeurt, dan kunt u vanuit dit account filmpjes uploaden en via de mail naar bekenden en vrienden versturen. De ontvanger krijgt een linkje naar uw eigen website en zo wordt wederom het probleem van het verzenden van grote bestanden omzeild.

Videomailen: Zeg het met beeld-16393110

© CIDimport

7. Videomail-addon: Movavi

Mocht u het niet prettig vinden om gebruik te maken van een online platform, dan kunt u altijd nog gebruikmaken van software, zoals Skymol of Movavi. Dergelijke software functioneert als een addon op uw op de computer geïnstalleerde mailprogramma. U moet dus wel gebruikmaken van bijvoorbeeld Microsoft Outlook of Mozilla Thunderbird. Een nadeel van het gebruik van een addon is dat installatie (vergeleken met de online maildiensten) best ingewikkeld kan zijn, maar daar staat dan weer tegenover dat u er best leuke filmpjes aan over kunt houden.

Neem nu Movavi. Na installatie werkt het programma net zoals de online maildiensten en kunt u kiezen uit een aantal sjablonen waarmee u uw mail kunt versieren. Kies Video om een videobestand in te laden of Capture om er zelf één op te nemen. Kies vervolgens Start (rechts onderin het scherm) en de videoboodschap wordt gemaakt. Niet schrikken: wanneer de taak is afgerond, hoort u een ongebruikelijk orgelgeluid. Wanneer u op verzenden drukt, wordt er een mailbericht verstuurd – met als bijlage een bestand met uw videoboodschap.

Tekst: Bram Semeijn

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 17, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten