Windows 8: Wegwijs in 8 stappen 2013-11-04T15:39:24

Radiomaximus: Wereldradio à la carte!

Google gaat toolbar-installaties tegen

Windows 8: Wegwijs in 8 stappen

Windows 8: Wegwijs in 8 stappen

Met de nieuwste versie van Windows hoopt Microsoft twee vliegen in een klap te slaan: het optimaal bedienen van zowel de aloude computeraar als de tabletgebruiker. Het resultaat? Wie overstapt van Windows XP of 7, is heel even volledig de weg kwijt. Deze workshop fungeert als loodsboot!

Windows 8 logoBijna dertig jaar nadat de eerste versie van Windows uitkwam, verandert Windows 8 de interface van onze computers behoorlijk drastisch. Vanaf nu spreken we ook niet meer van programma’s, maar van apps. De grens tussen ‘gewone’ computers en tablets en smartphones vervaagt. In deze workshop laten we zien hoe u inlogt, enkele instellingen aanpast en programma’s (apps) installeert.

 

 

1. Inloggen

Wanneer u Windows 8 start, moet u inloggen. Dat doet u met uw Microsoft-account, het e-mailadres dat u al gebruikt voor bijvoorbeeld Windows Live Messenger of andere Microsoft-diensten. Het grote voordeel hiervan is dat uw instellingen en het uiterlijk van uw account overal hetzelfde zullen zijn, handig voor wie meerdere toestellen gebruikt. Hebt u nog geen Microsoft-account, dan kunt u er via het aanmeldscherm een aanmaken. Wie dat liever niet doet, kan kiezen voor een lokale account. Die is nog het best te vergelijken met de gebruikersnamen die we al kennen sinds Windows XP. Hier vult u gewoon een naam in en desgewenst een wachtwoord. Houd er wel rekening mee dat sommige programma’s (apps) in Windows 8 wel een Microsoft-account vereisen en dat u dus op termijn alsnog zo’n account zult moeten aanmaken.

 

 

2. Instellingen

Nadat u bent ingelogd, krijgt u geen bureaublad te zien, maar de nieuwe Windows 8-interface. Dat betekent afscheid nemen van de startknop, maar het wil niet zeggen dat de functies achter die knop verdwenen zijn. Gaat met de muis naar de rechterbovenhoek of rechterbenedenhoek van het scherm. Meteen krijgt u rechts een vijftal icoontjes te zien: Zoeken, Delen, Start, Toestellen en Instellingen. Klik op Instellingen voor een snel overzicht van de helderheid, de toetsenbordinstellingen, meldingen en internetverbindingen. Rechts onderaan kunt u bij Pc-instelling wijzigen alle instellingen van Windows 8 bekijken en aanpassen.

 

 

3. Inloggen zonder wachtwoord

Werken zonder wachtwoord kan niet als u bent ingelogd met uw Microsoft-account. Wilt u toch dat u of anderen zonder wachtwoord op de pc kunnen, dan maakt u een lokale account aan. Dat kan als u de computer voor het eerst start, of door achteraf een lokale account aan te maken. Ga naar Instellingen (zie stap 2), klik daar op Gebruikers en kies voor Overschakelen naar een lokaal account. U vult dan eerst uw huidige wachtwoord in en vervolgens kunt u een nieuwe gebruikersnaam opgeven waarbij u het wachtwoordveld leeg laat.

 

 

4. Personaliseren

Omdat u in Windows 8 inlogt met uw Windows Live-adres, neemt de pc meteen ook de profielfoto over die u onder andere op Messenger gebruikt. Maar ook dat kunt u eenvoudig veranderen. In het startscherm van Windows 8 klikt u rechtsboven op uw gebruikersnaam en krijgt u de mogelijkheid om de profielfoto te wijzigen. Hier komt u meteen in de pc-instellingen, waar u uw foto kunt aanpassen door te bladeren in uw afbeeldingen of door een webcamfoto te maken. Daarna hoeft u nergens op OK te drukken; gewoon teruggaan naar het startscherm is voldoende. Houd er wel rekening mee dat hiermee ook de profielfoto van uw online account gewijzigd is, en dat u er dus ook zo uitziet op Messenger of voor uw Outlook-contactpersonen.

 

 

5. Het bureaublad vinden

De grootste verandering is dat u in Windows 8 niet langer een bureaublad hebt. Of toch? Geen paniek; de pc start dan wel op in de Windows 8-interface, maar er is een desktop-app die u meteen naar de vertrouwde omgeving brengt. Tover hem tevoorschijn via de zoekfunctie, of gebruik de rechtermuisknop om alle apps te tonen. Klik op Bureaublad, en u bevindt zich weer in een bekende omgeving, zij het zonder startknop.

 

 

6. Programma’s installeren

Windows 8 haalt de mosterd bij de smartphone. Waar u vroeger iets installeerde vanaf een cd, dvd of via een download van een website, haalt u nu uw toepassingen in de Windows Store. Die Store vindt u op het startscherm van Windows 8. Klik er op en u komt op een scherm met apps die op dit moment populair zijn. Scroll naar links of naar rechts om door aparte categorieën (sociaal, entertainment, muziek & video, ...) te bladeren. Doorgaans kunt u per categorie nog eens doorklikken naar de best beoordeelde, de beste gratis apps en de nieuwste aanwinsten.

Om een app te installeren, klikt u er op. Hierna komt u in een nieuw scherm, waar u meer uitlegt krijgt over de app. Linksboven kunt u op Installeren klikken. Tegelijk krijgt u ook te zien hoeveel ruimte de app inneemt en welke toestemmingen deze heeft. Zo mag het spelletje Fruit Ninja bijvoorbeeld uw netwerk en internetverbinding gebruiken. Zoekt u een specifieke app? Ga dan met de muis naar de rechterbovenhoek om de zijbalk, de zogenoemde Charms Bar, op te roepen. Klik hier op het vergrootglas, en u kunt meteen zoeken in de Windows Store – of zelfs op heel uw pc.

 

 

7. Programma’s sluiten

Geen kruisje meer rechts bovenaan elk programma; voortaan vult elke app volledig het scherm. Ook als u van programma wisselt, blijft het andere draaien op de achtergrond. Om een programma te sluiten, gaat u met de muis naar de bovenkant van het scherm tot de cursor in een hand verandert. Nu kunt u met de linkermuisknop klikken en het programma naar beneden slepen om het te sluiten. Wie wil weten welke programma’s openstaan, kan altijd met Alt+Tab door de openstaande apps bladeren.

 

 

8. Oude software installeren

In Windows 8 installeert u software via de Windows Store, maar hoe krijgt u dan oudere software op de pc? Vanuit de bureaubladinterface kunt u alles doen wat u van eerdere Windows-versies gewend bent. Software op een usb-stick, op een dvd of gedownload via een website kunt u hier gewoon installeren. Daarna ziet u zelfs een icoontje verschijnen op het bureaublad, net als vroeger.

Wilt u de geïnstalleerde toepassing ook op het startscherm van Windows 8? Ga dan naar Alle apps. Die vindt u door op het startscherm op de rechtermuisknop te klikken. U krijgt dan alle geïnstalleerde software te zien. Klik met de rechtermuisknop op de gewenste toepassing, en u krijgt een menu waarin u kunt kiezen om het item vast te pinnen (of los te maken) van het startscherm of de taakbalk (in desktopmodus). Ook mogelijkheden om de app te verwijderen, te openen in een nieuw venster, te openen als administrator of de bestandslocatie te openen, vindt u hier terug.

 

Tekst Pieterjan Van Leemputten

 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 25, jaargang 2012.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord