Zo downloadt u de beste apps

© CIDimport

Zo downloadt u de beste apps

Geplaatst: 5 oktober 2011 - 11:50

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:20

Redactie ID.nl

2011 zou hét jaar van de tablet moeten worden en het is dan ook niet helemaal onverwacht dat de markt verblijd wordt met een scala aan leuke en opmerkelijk betaalbare tablets, veelal draaiend op Android als besturingssysteem. Maar let voor aankoop heel goed op, het is niet alles goud wat er blinkt!

Zo downloadt u de beste apps-16473989

© CIDimport

Veel Android-tablets werken met een van oorsprong voor smartphones bedoeld besturingssys-teem. Nu hoeft dat geen probleem te zijn als de benodigde hardware ook is opgewaardeerd naar wat steviger specificaties, zoals we bijvoorbeeld bij de iPad zien. Veel fabrikanten blijken echter te beknibbelen op hardware. Momenteel koopt u voor een paar honderd euro een met Android uitgeruste tablet, maar zo’n apparaat kan snel tot teleurstellingen leiden. Grootste probleem is vaak het ontbreken van Android Market, de ‘app store’ voor dit soort tabletten. Google heeft – als maker van Android – namelijk wel het besturingssysteem vrij-gegeven en opensource gemaakt, maar niet de essentiële Market. Alleen Google bepaalt op welke apparaten Market geïnstalleerd mag worden en op welke niet.

Om Market mee te mogen leveren met een Android-apparaat moet er namelijk aan een aantal eisen voldaan worden. Zo moet er een telefoonfunctie in het apparaat aanwezig zijn en bijvoorbeeld ook een camera; allemaal zaken die juist op de goedkope tablets ontbreken. Dat betekent: géén Market en géén toegang tot de enorme database aan androidsoftware, waardoor de gemiddelde Android-tablet er wat karig vanaf komt. Pas vanaf Android 3.0 – dat er net is – gaan de zaken veranderen. De nieuwste versie van Googles besturingssysteem is namelijk geoptimaliseerd voor tablets. Nadeel is dat de hardware-eisen ook fors naar boven zijn bijgesteld en dat Android 3.0-tablets flink duurder zullen zijn dan tablets geschikt voor de ‘telefoonversies’ Android 1.x en 2.x.

 

 

Alternatieven voor Market

De problemen die ontstaan door het ontbreken van Android Market op de huidige generatie Android-tablets zijn enigszins oplosbaar door ge-bruik te maken van een alternatieve softwarewinkel. Zo is er bijvoorbeeld het van Duitse bodem afkomstige AndroidPIT. Hier zijn gratis en betaalde applicaties te vinden; u kunt een tegoed kopen via bijvoorbeeld een creditcard of PayPal en daarmee betaalde apps afrekenen. Bij het schrijven van dit artikel waren er 3579 programma’s beschikbaar verdeeld over een aantal categorieën. Dat aantal kan bij lange na niet tippen aan de meer dan 150.000 applicaties in de echte Market, maar u kunt er in ieder geval wat handige programma’s vinden waardoor ook een goedkope tablet bruikbaar wordt. Beschikt u over een tablet waarop geen AndroidPIT aanwezig is, dan kunt u deze applicatie met de browser op de tablet downloaden vanaf www.androidpit.com. Aardig is dat u vanaf de website zelf ook applicaties kunt kopen en installeren. Althans, het bestelde programma verschijnt dan in de marktapplicatie van AndroidPit; voordeel van bestellen via de pc is natuurlijk het grotere en meer overzichtelijke beeldscherm.

Market SlideME

Een ander redelijk gevuld alternatief voor de Market is SlideME (slideme.org). Ook hier vindt u betaalde en gratis programma’s voor uw tablet. Net als bij AndroidPit biedt de website een voorproefje én een duidelijke omschrijving van de verschillende apps in het assortiment. Interessant is bijvoorbeeld de ruime sortering woordenboeken, ideale programma’s voor op een tablet onderweg. Niet gratis overigens, maar u haalt voor redelijk prettig prijsjes (meestal onder de 20 en vaak zelfs rond slechts 10 euro) woordenboeken in diverse talen van bekende merken als Collins in huis. Betalen kan ook hier via creditcard of PayPal. U dient op de tablet de Slide Me-winkel te installeren, na aanmelden aldaar is de software vanaf de tablet direct te betalen en natuurlijk te installeren.

Met de browser

Ook www.onlyandroid.com biedt een scala aan gratis en betaalde software maar u hoeft er geen speciale winkelsoftware voor te installeren. Voordat u echt aan de slag kunt met OnlyAndroid moet u (op de pc) een account aanmaken bij deze dienst. Kost niets en omdat er ook gelijk om het type telefoon of tablet gevraagd wordt, weet u zeker dat alleen de software getoond wordt die ook werkt op uw apparaat. Is uw account eenmaal aangemaakt, dan is de pc niet meer nodig. Op de tablet brengt u met de Android-browser een bezoekje aan de site waar u een vereenvoudigde en makkelijk te navigeren mobiele pagina te zien krijgt. Applicaties zijn netjes in categorieën onderverdeeld, waarbij met name de groep ‘Free’ natuurlijk interessant is. Verder is de ‘Deal of the day’ iets om beslist in de gaten te houden, want dagelijks wordt hier interessante software voor een zeer sterk gereduceerde prijs aangeboden.

Doorverwijzers

Als u via Google gaat zoeken naar alternatieven voor Market, lijkt er een waar walhalla aan aanbieders te zijn. Helaas gaat het in negen van de tien gevallen om simpele ‘doorverwijzers’. Daar bedoelen we mee dat u na het klikken op een downloadknop van een dergelijke site wordt doorgesluisd naar de Android Market-applicatie. En tja, díe is dus niet op uw tablet aanwezig en u kunt dan ook niets met de geboden link. Enig voordeel van dergelijke sites is er voor gebruikers van een mobiele Android-telefoon mét Market. Want hoewel Market erg gewild is, is de dienst niet erg gebruiksvriendelijk. Met de ‘doorverwijzers’ kunt u dan op het scherm van notebook of pc een goede omschrijving lezen. Na een klik op de downloadlink verschijnt vervolgens een zogeheten QR-code in beeld. De meeste telefoons kunnen hiervan een foto maken en de in de code verstopte downloadlink direct openen in de Market-applicatie. Bekende doorverwijzers zijn onder meer  androidtapp.com,www.appvee.com en www.androlib.com.

Opensource

Android is van oorsprong een zogeheten opensource-besturingssyssteem gebaseerd op Linux. Het is dan ook niet helemaal verwonderlijk dat er natuurlijk ook een puur in opensource gespecialiseerde applicatiewinkel beschikbaar is. Het betreft hier F-Droid, de applicatie is te downloaden vanaf f-droid.org/repository. Na installatie krijgt u toegang tot de nog altijd groeiende opensource-softwareverzameling, ook wel ‘repository’ geheten. Veel van de software die u in deze weggeefwinkel aantreft is bedoeld voor echte diehards, maar desondanks zijn er ongetwijfeld ook voor u misschien best wat aardige programmaatjes te scoren. Omdat alle besproken alternatieven voor Market andere software aanbieden, is het verstandig om de bij de virtuele winkels behorende software maar allemaal te installeren. Inderdaad: het is minder handig dan het veel gevulder origineel, maar op deze manier kunt u uw tablet toch nog productief inzetten.

Onmisbare applicatie

Een aantal fabrikanten van commerciële software biedt de mogelijkheid essentiële applicaties op uw tablet te krijgen buiten Android Market om. Zo beschikt Android van huis uit namelijk niet over de mogelijkheid Office-documenten (denk aan Word-, PowerPoint-, Excel- maar ook pdf-bestanden) te openen en/of bewerken. Om dat wel te kunnen doen is externe software noodzakelijk en een van de softwarepakketten die alweer flink wat jaren meedraait (ooit begonnen op het aloude Palm platform) is Documents To Go (www.dataviz.com/products/documentstogo/android/index.html). Wilt u alleen de mogelijkheid tot het bekijken van Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden, dan volstaat de gratis viewer-versie. Om deze bestanden ook te kunnen bewerken én pdf-bestanden te kunnen openen dient u voor de betaalversie te gaan. De prijs van 14,99 dollar is zéér billijk te noemen en eigenlijk is dit dan ook de eerste applicatie die u op welke Android-tablet dan ook moet installeren. Vanaf dat moment is het namelijk mogelijk om pdf’s te kunnen lezen waardoor zelfs een goedkope tablet in ieder geval als simpele e-booklezer ingezet kan worden. Verder heeft Android standaard mailsoftware aan boord, dus als u eens een Word-documentje toegestuurd krijgt, is daar onderweg ook nog wat mee te doen op de tablet.

Een soortgelijke applicatie is Office Suite Professional, te vinden op android.mobisystems.com. Er is zowel een uitgebreide versie – waarbij documenten bewerkt kunnen worden – als een viewer. In dit geval is de viewer niet gratis, maar voor het bescheiden bedrag van 4,99 euro krijgt u er dan wel een pdf-viewer bij. Alleen daarom is deze goedkope versie z’n geld al in goud waard, want hiermee kunt u onderweg bijvoorbeeld e-boeken of tijdschriften in dit welbekende formaat bekijken. Natuurlijk levert de bescheiden resolutie van een goedkope tablet dan wat problemen op, maar in- en uitzoomen is geen enkel probleem. Verder vinden we op android.mobisystems.com nog een uitgebreide collectie aan woordenboeken van en naar diverse talen. Zelfs Nederlandse vertaalwoordenboeken zijn in een grote hoeveelheid beschikbaar! Tot slot kunt u hier ook nog wat meer algemene naslagwerken voor op de tablet kopen. Het is niet allemaal even goedkoop met prijzen die oplopen tot soms tientallen euro’s, maar voor de serieuze tabletgebruiker absoluut de moeite waard.

Webapps

Er is nóg een andere mogelijkheid om de tekortkomingen van goed-kope tablets op het gebied van
software te omzeilen, en dat zijn webapps. Daarmee bedoelen we software die elders op een server draait en waar u dus gewoon via een browser mee werkt. De ‘ultieme vorm’ van een webapp is bijvoorbeeld iets als Google Docs, waarbij een complete Office-omgeving in de browser gebruikt kan worden. Bij gebruik van goedkope Android-tablets is het interessant om eens te kijken op www.apple.com/webapps. Inderdaad, bedoeld voor de iPad en iPhone, maar een behoorlijk deel van de ‘applicaties’ werkt ook in de Android-browser. Enig nadeel is het feit dat u over een internetverbinding moet beschikken om de apps te draaien. Dat kan in de papieren lopen als u via mobiel internet over de landsgrenzen trekt, maar levert natuurlijk geen probleem op als u thuis op de bank via wifi in de weer bent. Problematisch wordt het pas als u eens echt zonder internetverbinding komt te zitten, want de applicaties zijn immers niet te installeren en alleen ‘live’ via de browser te gebruiken. De conclusie? Zelfs zonder Market kunt u met een goedkope tablet beslist leuke dingen doen op het gebied van software-installatie. 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 11, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten