Alle programma's op een usb-stick 2014-09-09T18:04:51

Linux in plaats van Windows? De handigste programma's!

Eigenaar sexsite The Hun verdient 2.000 euro per dag

Alle programma's op een usb-stick

Alle programma's op een usb-stick

Waarom zou u software op uw pc installeren als het ook op een usb-stick past? Handig, want u gebruikt het op iedere computer en u hebt altijd nuttige applicaties bij de hand.

 

Waarom zou u software op uw pc installeren als het ook op een usb-stick past? Handig, want u gebruikt het op iedere computer en u hebt altijd nuttige applicaties bij de hand. Er bestaan zelfs complete pakketten, waarmee u in één keer beschikt over een breed scala aan programma's.

 

Alles op usb stick

Veel voordelen

Draagbare programma's schieten als paddenstoelen uit de grond. Voornamelijk ontwikkelaars van gratis open source software, zorgen er in het algemeen voor dat er ook een mobiele variant van het product uitkomt. Deze zijn populair bij computeraars, omdat het gebruik ervan een aantal voordelen biedt. U bespaart namelijk veel harde schijfruimte en het register van het besturingssysteem raakt niet onnodig vervuild. Bovendien neemt u mobiele software gemakkelijk overal mee naar toe en laat u geen sporen achter op openbare plaatsen, zoals publieke pc's. U gebruikt deze software ook gemakkelijk op beveiligde computers. Zo is het in veel werkomgevingen niet mogelijk om software te installeren. Via een usb-stick met draagbare software omzeilt u deze hindernis vlekkeloos. Nuttig zijn vooral de softwarepakketten, waarbij u via een enkele installatie beschikt over verschillende applicaties. Deze pakketten zijn zo compleet dat het niet meer nodig is om software op uw pc te installeren. Foto's bewerken, chatten, spelletjes spelen, downloaden, dvd's branden, tekstverwerken, internetten, films kijken, het kan allemaal eenvoudig vanaf uw usb-stick of een andere datadrager. Computer Idee zet de aanbieders van verschillende draagbare softwarepakketten op een rijtje.

Lupo PenSuite

Op de website www.lupopensuite.com hebt u de keuze uit drie verschillende draagbare softwarepakketten. Kiest u voor de meest uitgebreide, dan beschikt u over ruim honderdtachtig applicaties. U downloadt het exe-bestand op uw computer, waarna u het installeert op een usb-stick. Zorg ervoor dat u tijdens de installatieprocedure de optie Download language pack during the extraction process (online mode) selecteert en kies hierbij voor Dutch. Geef bij Destination Folder een map aan op de usb-stick. Het kan enige tijd duren voordat alle software is geïnstalleerd. Hierna klikt u simpelweg op Start.exe, waarna er rechtsonder op het Bureaublad een keuzemenu verschijnt. Vanuit hier opent u eenvoudig programma's, die in verschillende categorieën zijn verdeeld. Ook uw opgeslagen bestanden vindt u in het keuzemenu terug, bijvoorbeeld bij MyDocs, MyPictures of MyMusic.

Updates zoeken

Als u naar updates voor programma's wilt zoeken of software van de stick wilt verwijderen, regelt u dat via de Suite Manager. Hiervoor klikt u op de knop Manage Apps, waarna u de juiste programma's selecteert. Vervolgens klikt u op een van de knoppen Update of Remove. Met Lupo PenSuite beschikt u over ontzettend veel mogelijkheden. Zo bevat het naast Firefox een tweede browser, namelijk de meest recente versie van Opera. Handig in deze browser: via de tabbladen bekijkt u een miniatuurweergave van de betreffende website, u bepaalt zelf de interface en u synchroniseert de browsergegevens. Met Pidgin kunt u chatten over verschillende messengerprotocollen, zoals: MSN, Yahoo, Google Talk en AIM. Handig is ook Free Download Manager, waarmee u de downloadsnelheid verhoogt en gedownloade bestanden beheert. U luistert eventueel via RadioSure naar duizenden radiostations (waaronder Nederlandse zenders!) of speelt ter ontspanning een spelletje. Lupo PenSuite bevat helaas geen officepakket. Als alternatief vindt u in het keuzemenu hyperlinks naar de online kantoorapplicaties Zoho en Google Docs. Alle programma's nemen gezamenlijk slechts 300 MB in, waardoor ook usb-sticks met een beperkte opslagcapaciteit geschikt zijn. Voor de gemiddelde computergebruiker is het uitgebreide softwarepakket wellicht te veel van het goede. Wat hebt u immers aan drie messengers, twee browsers en twee pdf-lezers? Wel is het voordeel hiervan dat u eerst kunt uitproberen welke programma's het beste bevallen. Hebt u liever een softwarepakket met minder applicaties? Download dan de 'Lite'- (100 MB) of 'Zero'- (2 MB) versie vanaf de website. Laatstgenoemde bevat uitsluitend het keuzemenu, waaraan u zelf applicaties toevoegt.

PortableApps

Het is misschien wel de bekendste verzamelplaats van draagbare software, waardoor de website www.portableapps.com uiteraard niet mag ontbreken. Naast het feit dat u hier tientallen 'stand-alone'-programma's vindt, downloadt u net zo makkelijk een compleet softwarepakket met daarin verschillende applicaties. Net als bij Lupo PenSuite kunt u kiezen uit drie mogelijkheden: Platform Only (2 MB), Suite Light (150 MB) en Suite Standard (400 MB). Het meest uitgebreide pakket bevat elf nuttige applicaties. U vindt ze terug in een duidelijk keuzemenu, waaronder het zeer populaire OpenOffice.org. Hiermee maakt u onder andere tekstdocumenten, presentaties, databases, tekeningen, spreadsheets en berekeningen. Dit kantoorpakket kan met de meeste bestandsformaten van MS Office overweg, waardoor u gemakkelijk documenten uitwisselt. Met Sumatra PDF opent u razendsnel pdf-bestanden en met KeePass Password Safe onthoudt u gemakkelijk wachtwoorden van diverse accounts. Ook aan veiligheid is gedacht. Het antivirusprogramma ClamWin scant uw computer op schadelijke bestanden. De overige applicaties die zich in Suite Standard bevinden zijn Firefox, CoolPlayer, Mines-Perfect, Sunbird, Thunderbird, Pidgin en Sudoku.

Gebruiksgemak

Het keuzemenu van PortableApps heeft enkele gebruiksvriendelijke functies. Zo maakt u gemakkelijk een backup van het hele draagbare softwarepakket, inclusief persoonlijke instellingen en documenten. Het kleine formaat van usb-sticks is een voordeel, maar betekent tegelijkertijd ook een risico op verlies of diefstal. Een geruststellende gedachte is dan dat u nog ergens een backup hebt staan. In tegenstelling tot Lupo PenSuite is PortableApps niet erg uitgebreid. Gelukkig voegt u via het keuzemenu nieuwe applicaties toe. Klik hiervoor achtereenvolgens op Opties (hier stelt u ook de Nederlandse taal in) en Download meer programma's. Eenmaal gedownload, installeert u ze via datzelfde menu. Ga dan naar Opties, Installeer een nieuw programma en zoek tenslotte het installatiebestand op.

WinPenPack

Maar liefst vijf verschillende draagbare softwarepakketten vindt u op www.winpenpack.com. Als u over een usb-stick met een grote opslagcapaciteit beschikt, is de zogeheten 2GB-versie (1,6 GB!) een aanrader. Deze bevat verschillende programma's op het gebied van multimedia, kantoor, fotobewerking, beveiliging, internet en systeemgereedschappen. Ook de slankere Essentials-versie (850 MB) mag er wezen met tientallen nuttige applicaties. Download daarvoor het zip-bestand vanaf de website en pak dat uit op een usbstick. Via WinPenPack.exe opent u het hoofdscherm. In het keuzemenu vindt u alle applicaties terug in verschillende categorieën. De standaardtaal is Italiaans, maar dat wijzigt u bij Options eenvoudig in bijvoorbeeld Engels. WinPenPack heeft voor iedere computergebruiker genoeg te bieden. Zo haalt u met Gimp een bijzonder krachtig fotobewerkingsprogramma in huis dat qua mogelijkheden zelfs kan concurreren met Photoshop Elements.

Als u cd's wilt rippen naar mp3-bestanden gebruikt u het programma CDex, waarmee u net gekochte cd's direct op een iPod of mp3-speler plaatst. Wilt u uw usbstick beveiligen? Dat kan met de tool NeoCrypt. Via StartupManager bepaalt u welke processen er tegelijk met het besturingssysteem opstarten en met Disk Cleaner haalt u de bezem door de harde schijf van uw pc. Met Sunbird creëert u een persoonlijke kalender en u bewerkt video's met VirtualDub. Natuurlijk mogen ook de draagbare topapplicaties niet ontbreken in dit zeer complete pakket, zoals Firefox, OpenOffice.org en 7-Zip. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om via het menu nieuwe applicaties toe te voegen. Dit zal dan ook niet snel nodig zijn, omdat de 2 GB-versie al zeer volledig is. Verder vindt u op de website van WinPenPack nog game-, school- en web-versies die vooral specifieke programma's voor een bepaalde doelgroep bevatten.

LiberKey

Op de website www.liberkey.com vindt u de draagbare softwarepakketten Ultimate, Standard en Basic. Bij de Ultimate-versie hebben de makers het voor elkaar gekregen om 168 applicaties in een 208 MB download te proppen. Nadat u alles hebt gedownload en geïnstalleerd, navigeert u door de programma's via een keuzemenu. U krijgt vanzelf een melding als er voor bepaalde applicaties updates zijn. Wanneer u deze wilt installeren, maakt u eerst een gratis account aan op de website. Alle programma's zijn over tien categorieën verdeeld. Als er in uw ogen nog iets ontbreekt, dan installeert u nieuwe tools via LiberKey Tools en Add Applications. U hoeft niet bang te zijn dat uw usbstick crasht, want er is een optie aan boord om een backup te maken. Natuurlijk bevat ook Liberkey enkele juweeltjes. Neem bijvoorbeeld de tool SharePod, waarmee u kinderlijk eenvoudig video's en muziek beheert op uw iPod. Met AmoK brandt u cd's en dvd's op een efficiënte manier en middels Defraggler optimaliseert u de harde schijf van uw pc voor betere prestaties. Hebt u per ongeluk bestanden gewist? Met behulp van Recuva is de kans groot dat u ze terughaalt Verder vindt u in het meest uitgebreide pakket nog synchronisatie-, compressie-, fotobewerkings-, en beveiligingssoftware. Een nadeel is dat er een complete kantoorapplicatie ontbreekt.

Overige aanbieders

Naast de besproken aanbieders, zijn er nog meer websites waar u draagbare softwarepakketten kunt downloaden. Zo vindt u op www.ssuitesoft.com/freedownloads.htm SSuite Office BladeRunner. Dit is een verzameling van handige kantoorhulpjes, verpakt in een zipbestand van iets minder dan 16 MB. Verwacht overigens geen zware applicaties als OpenOffice.org. Het bevat eigenlijk handige hulpjes voor op kantoor, zoals: een adresboek, printsoftware voor enveloppen en een kladblok. Verder komt u fotobewerkingssoftware en een tetrisspelletje tegen. Bent u erg kieskeurig met het uitkiezen van een draagbaar softwarepakket? Kijk dan eens op www.pensuite.wininizio.it/eng/index.php. U kunt hier kiezen uit twaalf verschillende versies, die allemaal zijn voorzien van een overzichtelijk menu. Er zijn drie algemene pakketten en negen met een specifiek thema, waaronder multimedia, games, netwerk en beveiliging.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 24, jaargang 2009.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord