Altijd toegang tot uw thuis-pc 2014-08-28T14:51:55

Windows 8 op zwart

Binnen half jaar meer apps voor Android dan iPhone

Altijd toegang tot uw thuis-pc

Altijd toegang tot uw thuis-pc

Vanaf uw vakantieadres even een kijkje nemen op de pc thuis? Desnoods met uw iPad of smartphone? Dat kan, met Virtual Network Computing.

Vanaf uw vakantieadres even een kijkje nemen op de pc thuis? Desnoods met uw iPad of smartphone? Dat kan, met Virtual Network Computing.

Steeds meer mensen met een computer kunnen op afstand bij hun bestanden thuis. Dit gebeurt vaak via een ftp server op de thuis server of nas. Zo’n nas laat zich ook vrij eenvoudig op afstand beheren. Met een browser kunt u er niet alleen bij binnen uw thuisnetwerk, maar – na het wijzigen van een paar instellingen – overal waar een internetverbinding is. En hoe zit dat met computers met Windows? Dat wordt iets lastiger, maar gelukkig is hier wel iets voor: Virtual Network Computing (VNC). Dit is een manier om het bureaublad van een computer via internet te delen. Dat houdt in dat muisbewegingen, -kliks en toetsaanslagen over het netwerk of internet naar een Windows-pc worden verstuurd en dat deze vervolgens live de resultaten (lees: beeld) hiervan terugstuurt. Ook is het vaak ook mogelijk om bestanden heen en weer te sturen of gebruik te maken van de printer die gekoppeld is aan de computer die wordt overgenomen.

Hoe werkt het?

Het werkt met twee programmaatjes: de server/host en de client/viewer. Het servergedeelte staat op de pc die op afstand moet worden overgenomen. Dat overnemen gebeurt met de viewer die bijvoorbeeld op een notebook is geïnstalleerd. Uiteraard gaat dat niet zomaar. De verbinding tussen de server en de viewer wordt in de meeste gevallen automatisch versleuteld tegen pottenkijkers. Daarnaast geeft de server alleen het roer alleen uit handen aan gebruikers die over het juiste wachtwoord beschikken. VNC heeft als groot voordeel dat u op afstand een andere computer kunt bedienen en daarbij ook het bureaublad, de programma’s, etc. krijgt te zien; alsof u direct achter deze computer zit.

Nadelen zijn er ook. Omdat er constant updates worden verstuurd van het scherm, belast VNC de (internet)verbinding behoorlijk. Ondanks allerlei slimme compressiemethoden is een stabiele en redelijk snelle internetverbinding een vereiste. Maar zelfs dan zult u toch af en toe vertraging ervaren. Onderhoud plegen aan een andere computer gaat via VNC prima, maar een brief tikken of een foto bewerken op afstand wordt al lastiger. En een videootje op deze manier bekijken is meestal helemaal niet aan de orde. Het originele VNC bestaat al een aantal jaren en werd speciaal ontwikkeld voor grote organisaties die vanaf een andere locatie hun netwerk onderhielden of op die manier gebruikers konden ondersteunen.

Niet veel mensen weten dat ook Windows, vanaf XP, standaard is voorzien van een VNC-module –‘Verbinding maken met extern bureaublad’ geheten – dat vrijwel op identieke wijze werkt. Met alle versies van Windows is het mogelijk om verbinding te maken met een extern bureaublad. Echter, de Home-edities van XP/Vista/7 beschikken niet over een servercomponent. Als u deze computers van buitenaf wilt benaderen dan zult u zelf een VNC-programma moeten installeren. We verwijzen u hiervoor naar het kader ‘VNC-alternatieven’.

Server instellen

In dit voorbeeld gaan we uit van een computer waarop Windows XP Professional draait die we van buitenaf willen benaderen met een notebook met Windows 7 Home Premium. We beginnen met het juist instellen van de Windows XP machine. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op Deze computer en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Verbindingen van buitenaf en zet een vinkje voor ‘Gebruikers mogen een externe verbindingen maken. Met de knop ’Externe gebruikers selecteren’ kunt u gebruikersaccounts kiezen. Het is belangrijk dat deze gebruikersaccount van een wachtwoord zijn voorzien. Wanneer u op OK klikt, wordt Extern bureaublad ingeschakeld en de Windows Firewall op de juiste manier geconfi gureerd. Daarnaast zijn er nog een paar zaken die u dient te controleren, zeker als u via internet verbinding wilt maken. U vindt deze in het kader Firewall- en andere instellingen.

Verbinding maken

Tijd om verbinding te maken met de pc die we op afstand willen besturen. De beste manier is om dit eerst te testen binnen uw eigen thuisnetwerk. Met elke Windows-versie gaat dit vrijwel hetzelfde.

1.       Ga via Start, Programma’s naar Bureau-accessoires en kies voor Verbinding met extern bureaublad. Geef vervolgens de naam of het lokale ip-adres van de computer die u wilt besturen. In dit geval is dat ‘Cronus’ of 192.168.1.90.

2.       Klik nu op de knop Verbinden. Als het goed is wordt het scherm zwart en krijgt u het aanmeldvenster van Windows XP te zien. Geef nu de Gebruikersnaam en het wachtwoord in van de account die u op de andere computer wilt gebruiken.

3.       Op het moment dat de verbinding tot stand komt, gaat het scherm op de computer die wordt overgenomen op zwart of verschijnt het Windows aanmeldscherm. Tegelijkertijd hebt u met de client/viewer de controle volledig in handen.

4.       Werkt het allemaal naar behoren? Verbreek dan de verbinding en probeer opnieuw verbinding te maken. Voer nu echter niet de naam in van de computer, maar het externe ip-adres / domeinnaam. Als dit niet werkt is de firewall in uw router niet goed ingesteld. Indien het wel naar behoren werkt, volgt de laatste test: vanaf een compleet andere locatie contact maken met uw thuisnetwerk en de pc waarover u de controle wilt hebben. Tot slot: klik wanneer u Verbinding met extern bureaublad opstart, ook eens op de knop Opties. Hiermee krijgt u allerlei extra zaken regelen. Zo wordt het mogelijk om geluid van de andere computer op deze computer af te spelen, kunt u toegang krijgen tot printers en andere apparaten en er bijvoorbeeld voor zorgen dat bij het maken van een verbinding automatisch een bepaald programma wordt gestart.

Mobiel toegang op afstand

Liever uw notebook thuis laten en ook geen zin om tijdens de vakantie naar een internetcafé te moeten gaan om toegang te krijgen tot uw pc thuis? De smartphones zijn tegenwoordig zo slim dat u ook hiermee op afstand bij uw computer kunt. Dat wil zeggen, mits u de juiste programmatuur op uw mobiel installeert en de beschikking hebt over een internetverbinding. De volgende programma’s maken het mogelijk: RDM+ (www.rdmplus.com)

RDM+ – oftewel Remote Desktop for Mobile – biedt de mogelijkheid om via iPhone, iPad, Blackberry, Windows Mobile, Palm en Java (zoals Symbian) toegang te krijgen tot uw computer. Het programma kan zeven dagen gratis worden geprobeerd.

NeoRouter
NeoRouter is een oplossing voor professionele gebruikers maar er is ook een gratis variant. Deze maakt het ook mogelijk om met behulp van een op Android-gebaseerd apparaat zoals een mobieltje of e-reader in te loggen op uw Windows-pc. Remote Desktop Mobile Apparaten die gebruikmaken van Windows Mobile beschikken standaard over een tool waarmee u op afstand bij uw Windows-pc kunt. U vindt dit hulpje onder Programs. Groot voordeel hiervan is dat u geen extra software hoeft te installeren op uw pc en alleen maar ‘Gebruikers mogen een externe verbinding maken’ hoeft in te schakelen. www.neorouter.com

iTap RDP
Wie met de iPad, iPhone of iPod touch bij zijn of haar Windows-computer wil aankloppen, moet zeker eens kijken naar iTap RDP. Deze tool is zeer eenvoudig in het gebruik en gebruikt 140bits-encryptie om ervoor te zorgen dat niemand kan meekijken. itap-mobile.com

SymRDP
Hebt u een mobiel met Symbian zoals de meeste toestellen van Nokia? Dan is SymRDP de oplossing die u moet hebben. Dat wil zeggen, mits uw toestel beschikt over een aanraakscherm want daar maakt SymRDP gebruik van bij het bedienen van uw pc. symrdp.com

Eerste hulp bij vertragingen (EHBV)

Een pc overnemen binnen uw eigen netwerk gaat prima, maar wanneer dit via internet gebeurt gaat dit niet altijd even soepeltjes. Onderstaande tips gelden voor vrijwel alle VNC-oplossingen.

Verlaag het aantal pixels van de computer die u wilt overnemen. Wanneer deze van 1280 x 1024 naar 800 x 600 wordt overgeschakeld, hoeft er immers veel minder informatie te worden verzonden.

Verlaag het aantal kleuren naar 16- of zelfs 8-bit en stel dit ook goed in op de VNC-server.

Stel op de server een egale achtergrond in en kies voor een thema met weinig toeters en bellen. Kijk ook naar de andere instellingen zoals venster slepen zonder inhoud, animaties uitschakelen, etc.

Experimenteer indien mogelijk met de verschillende compressie algoritmes.

Gebruik voor de versleuteling van de verbinding een methode die uw pc minder belast. 

Zorg ervoor dat de server/host via een netwerkkabel en niet via wifi in uw netwerk hangt.

Beperk het overige internetverkeer (zoals bijvoorbeeld downloaden via p2p) wanneer u op afstand verbinding wilt maken.

Nog steeds problemen? Probeer een andere VNC-oplossing of neem een internetabonnement met een hogere uploadsnelheid.

VNC-alternatieven

Naast de oplossing in Windows zijn er tal van andere (gratis) programma’s waarmee u een pc op afstand kunt overnemen, of met een pc een  Apple- of Linux-computer vanaf een andere locatie besturen. Dit zijn onze aanraders:


Gbridge 2.0
Een mooie gratis oplossing waarvoor weliswaar een Gmail-account nodig is maar waarvoor geen aanpassingen aan de firewall van het netwerk noodzakelijk zijn. gbridge.com

TeamViewer
Eén van de meest gebruikte programma’s waarvan ook een gratis versie voor thuisgebruikers. Zeer snel en degelijk. teamviewer.com

VNC
Hieronder vallen een aantal oplossingen die afgeleid zijn van het originele VNC zoals UltraVNC (ultravnc.com) en TightVNC (tightvnc.com). RealVNC (realvnc.com) biedt de meeste mogelijkheden maar dan wel tegen betaling.

LogMeIn
Biedt via de browser de mogelijkheid om verbinding te maken met andere computers, zelfs met een iPhone, iPad of Android-telefoon. www.logmein.com

Firewall- en andere instellingen
Een computer die van buitenaf contact probeert te maken met een pc in een thuisnetwerk met als doel deze over te nemen, vormt een potentieel gevaar. Het is niet zo vreemd dat zowel de router, firewall als de virusscanner vaak direct aan de bel trekken wanneer dit gebeurt. Wie zelf met VNC-software aan de slag gaat, zal dan ook vaak handmatig moeten aangeven dat er uitzonderingen moeten worden gemaakt. Welke dit zijn, hangt af van het type oplossing dat u kiest. Het ingebouwde ‘Verbinding maken met extern bureaublad’ stelt vaak zelf de firewall goed in. De volgende punten helpen u verder op weg:

  1. Zorg ervoor dat de pc die u op afstand wilt overnemen een vast ip-adres heeft. Dat kunt u aangeven in de Netwerkinstellingen van die computer. In dit voorbeeld hebben we deze pc het ip-adres 192.168.1.90 gegeven en heeft de router het (interne) ip-adres 192.168.1.1.
  2. Stel de firewall op de computer die u wilt benaderen juist in. Gebruikt u de Windows firewall, zorg dan dat ‘Alle binnenkomende verbindingen blokkeren’ (Vista / Windows 7) niet is ingeschakeld of dat er ‘Uitzonderingen’ zijn toegestaan (XP) en er een vinkje staat voor ‘Extern bureaublad’.
  3. Log in op de router en zorg ervoor dat ‘Port forwarding’ is ingeschakeld. Het verkeer dat via externe poort 3389 binnenkomt, moet middels tcp wordt doorgeleid naar poort 3389 naar het ip-adres van de over te nemen computer, in dit geval 192.168.1.90.
  4. Achterhaal het externe ip-adres van uw router. Surf hiervoor naar www.whatsmyip.org en koppel dit desnoods aan een domeinnaam, bijvoorbeeld bij dyndns.com. Maakt u binnen uw eigen netwerk verbinding, dan hoeft u alleen de netwerknaam of het lokale ip-adres van computer in te geven die u wilt overnemen (in dit voorbeeld ‘Cronus’ / 192.168.1.90). Wanneer u dit echt van buitenaf doet (lees: via internet), dan geeft u het externe ip-adres van uw modem of de domeinnaam in.

Dit Artikel komt uit Computer Idee nummer 23, jaargang 2010


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord