© CIDimport

27 onmisbare apps

Geplaatst: 9 januari 2013 - 12:58

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:56

Redactie ID.nl

Veel mensen gebruiken hun smartphone of tablet vooral om er spelletjes mee te spelen, te WhatsAppen of af en toe een foto mee te maken. Maar met de juiste apps tovert u uw telefoon of tablet om in een superefficiënte productiviteitsmachine waarmee u alles – van het huishoudboekje tot aan adressenbeheer en aantekeningen maken – mobiel in de hand houdt. 

27 onmisbare apps-16393009

© CIDimport

Geld

Op zoek naar een makkelijke manier om met uw smartphone te betalen, of uw budget te beheren? Deze apps helpen u uw geldzaken op orde te houden.

PayPal

Met PayPal betaalt u snel, gemakkelijk en veilig uw online aankopen. U maakt een PayPal-rekening aan, zet er wat geld op en u kunt aan de slag. Dankzij deze applicatie kunt u zien hoeveel geld er nog op uw rekening staat en of alle betalingen al doorgevoerd zijn. U kunt ook direct geld overmaken naar andere PayPal-gebruikers. Het handige is dat u geen financiële gegevens van die gebruikers nodig hebt: een PayPal-mailadres is genoeg. Staat er niet voldoende geld op uw PayPal-account? Met deze app haalt u heel gemakkelijk geld van uw eigen bank en stort u dit op uw PayPal-rekening.

Android, iPhone, iPad, Windows Phone 7

Gratis

Barcode Scanner

Staat u in de elektronicawinkel en wilt u weten wat die nieuwe Android-telefoon kost? Scan de code met deze app en achterhaal de prijs! En daar blijft het niet bij. U kunt met die gegevens namelijk ook allerlei reviews raadplegen. De scanner is lekker snel en haalt binnen enkele seconden al de benodigde gegevens op. Daarnaast leest de app ook moeiteloos QR-codes en kunt u zelf zulke codes maken.

Android

Gratis

Car Costs Complete

Wilt u wel eens weten wat u nu op maandbasis precies aan uw auto kwijt bent? Deze app rekent het voor u uit. De applicatie stelt u in staat om niet alleen uw brandstofkosten, maar ook bijvoorbeeld de kosten van de verzekering en het onderhoud bij te houden. Ook kunt u bijhouden hoeveel kilometers u in een week, een maand of met een volle tank hebt afgelegd. Daarnaast krijgen ook andere (kleinere) kosten een plekje in de app. Denk aan de autowasstraat of die nieuwe boxen die u hebt aangeschaft. Zo kunt u gemakkelijk per week, maand of jaar zien wat u aan je auto kwijt bent. De app maakt er diagrammen en grafiekjes van, zodat duidelijk wordt hoe verschillende onkosten zich tot elkaar verhouden.

Android, iPhone

Betaald

AFAS Personal

AFAS Personal staat al jaren bekend om zijn online huishoudboekje, waarmee makkelijk alle inkomsten en uitgaven in bijgehouden kunnen worden. Er bestaat al een tijdje een app-versie van, maar die heeft sinds kort een leuke update gekregen. Vanaf nu is het ook mogelijk om papieren kassabonnetje met uw smartphone te fotograferen, en de dienst verbindt die dan aan de bijhorende transactie. Zo houdt u een nog betere controle over uw huishoudbudget!

iPhone, iPad

Gratis

 

Backup en opslag

Van uw belangrijke bestanden kunt u maar beter een reservekopie hebben. Dankzij de cloud en de volgende apps hebt u er van overal toegang toe.

Cloud Connect Pro

Gebruikt u Dropbox, Google Docs, MobileMe of een andere service? Als u meerdere clouddiensten gebruikt, hebt u meestal ook verschillende applicaties om uw documenten te beheren. Cloud Connect Pro zorgt ervoor dat al die documenten in één app verzameld worden. De interface doet wat denken aan de Finder van Mac OS X. U kunt uw muziek en films streamen en simpele tekstdocumenten bewerken, terwijl u andere documenten bekijkt. Muziek voegt u simpelweg toe aan een playlist, die ook in de achtergrond afspeelt dankzij multitasking. Al uw documenten kunt u e-mailen, een andere naam geven en kopiëren, zodat het werken met Cloud Connect Pro voelt alsof u op uw eigen computer of server aan het werk bent. Het is ook makkelijk om van elk bestand een lokale kopie op de iPhone of iPad te hebben staan. Andere mogelijkheden zijn vpn-verbindingen aanmaken en werken van afstand. Mogelijkheden genoeg dus!

iPhone, iPad

Betaald

Dropbox

Hoeveel opslagruimte heeft uw telefoon? 8, 16 of misschien wel 32 GB? In het begin lijkt dit vaak genoeg, maar na een paar maanden staat uw toestel vol met video’s, applicaties, foto’s en mp3-bestanden. Dan is het tijd om de opslagruimte van uw telefoon en tablet drastisch uit te breiden. Dat kan met Dropbox. U zet een deel van uw bestanden in de cloud en kunt die niet alleen op uw computer, maar ook onderweg bekijken. De gratis versie biedt 2 GB opslagruimte. Wilt u meer, dan moet u betalen.

Android, iPhone, iPad

Gratis

Box

Of u nu op uw werk bent, op school of thuis: overal moet u toegang hebben tot uw documenten, mp3’tjes en Excel-bestanden. Box is een handige oplossing om bestanden online op te slaan. U kunt het zien als een soort online harde schijf. Overal waar u naartoe gaat, kunt u de bestanden op deze harde schijf bereiken met een gebruikersnaam en een wachtwoord. Bij Box krijgt u 1 GB gratis opslagruimte, maar het is mogelijk om uw pakket te vergroten naar 10 GB of 15 GB.

Android, iPhone, iPad

Gratis

SugarSync

Net als Dropbox en Box is SugarSync een online harde schijf die synchroniseert met alle toestellen waarop u de applicatie hebt geïnstalleerd. Hebt u bijvoorbeeld op kantoor een document getypt, dan kunt u dat via uw smartphone op de trein nog eens nalezen, mits u het in SugarSync hebt geplaatst. De toepassing werkt eveneens via de cloud, en hier krijgt u maar liefst 5 GB gratis opslagruimte.

Android, iPhone

Gratis

Documenten

PDF-bestanden op uw smartphone bekijken of een tekstverwerker nodig voor uw documenten? Er zijn heel wat apps om u uit de nood te helpen.

CamScanner Free

Tijdens een brainstormsessie met collega’s is er een prachtige mindmap op het whiteboard ontstaan, maar hoe zorg je ervoor dat iedereen die mee naar huis kan nemen? Maak een foto met CamScanner, bewerk de foto om de kwaliteit te verhogen en maak een pdf-bestand. Dat kunt u vervolgens naar uw collega’s sturen. Op die manier kunt u van alles een pdf-bestand maken! De enige voorwaarde is dat u het gewenste object kunt fotograferen. CamScanner ondersteunt bovendien cloud-toepassingen als Dropbox, Box.net en Google Documenten.

Android, iPhone, iPad

Gratis

Google Documenten

Van alle Google-diensten gaat er niets boven Google Documenten. Daarmee kunt u met meerdere mensen tegelijkertijd in één document werken. Daarnaast worden documenten iedere paar seconden opgeslagen, zodat gegevens nooit verloren gaan. De documenten staan veilig in de cloud en zijn vanaf verschillende apparaten bereikbaar. De Android-applicatie is prachtig vormgegeven en werkt lekker snel. Daarnaast komt de app met een widget, waarmee u binnen een paar seconden een document maakt of een foto naar Google Docs stuurt. Handig!

Android, Windows Phone 7

Gratis

Documents to Go

Met de veelgeprezen app Documents to Go kunt u eenvoudig Office-bestanden bekijken op uw Android-telefoon of iPhone. Het programma ondersteunt Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden, maar ook documenten ‘in the cloud’ van diensten als Google Docs, Dropbox, Box.net, iDisk en SugarSync. Het blijft echter niet bij het bekijken van dergelijke bestanden, want u kunt ze ook nog bewerken. Als kers op de taart levert ontwikkelaar DataViz client-applicaties mee voor Windows om bestanden via wifi te synchroniseren. Ook bevat de applicatie een e-mailclient. Bent u ondanks al deze aanbevelingen toch nog sceptisch, dan kunt u eerst kennismaken met de gratis variant.

Android, iPhone, iPad

Betaald

Notities

Nog steeds een notitieboekje op zak? Dat hoeft niet, want met een smartphone kunt u ook van alles bijhouden!

tinyVox Pro

Stel, u wordt midden in de nacht wakker met een geniale ingeving. Dan kunt u natuurlijk naar pen en papier zoeken, maar dat kost te veel tijd en moeite. TinyVox is een betere oplossing: deze applicatie maakt van uw smartphone een veelzijdige memorecorder. De audiobestanden kunnen bovendien via e-mail, Facebook, Twitter en Tumblr gedeeld worden. Voor e-mail wordt dat een bijlage die maximaal 22 minuten mag duren, maar bij elk ander doel worden de bestanden opgeslagen op de TinyVox.com-website en zijn ze onbeperkt in grootte. Bovendien kunt u ook opnames in een hogere kwaliteit maken.

Android, iPhone, iPad

Betaald

Evernote

Met Evernote hebt u alle aantekeningen, foto’s, spraaknotities en takenlijstjes altijd bij u. Evernote is speciaal gemaakt om dat ene goed idee op te slaan. Stel, u loopt in de stad langs een inspirerend billboard of u wordt wakker met een oplossing voor het broeikaseffect, dan slaat u dat briljante idee met deze app snel op. Vroeger, voordat Evernote op de markt kwam, probeerden mensen goede ideeën te onthouden. Helaas waait een idee vaak net zo snel weg als dat het ontstaat. Probeer het vluchtige karakter van ideeën voor te zijn en gebruik Evernote om geniale ingevingen te bewaren.

iPhone, iPad, Android, Windows Phone 7

Gratis

Springpad (AA 204)

Van hetzelfde ideeën-bewaar-kaliber is Springpad. De app maakt handig gebruik van de grootte van uw scherm en is zeer overzichtelijk. U kunt verschillende categorieën aanmaken waarin u uw notities stopt. Maak bijvoorbeeld een categorie ‘vrienden’ of ‘werk’ aan. Alles wat u op uw tablet opslaat, kunt u ook op de pc of op uw Android-telefoon vinden, want dat wordt allemaal met elkaar gesynchroniseerd. Of gebruik Springpad om to do-lijstjes te maken en deze overal te raadplegen.

iPhone, iPad, Android

Gratis

Taken en agenda

Bent u een vergeetachtig iemand? Deze apps zorgen ervoor dat u geen enkele afspraak meer mist en op het einde van de dag al uw taken hebt afgewerkt.

Yes! – Tasks

Yes! is een mooie, minimalistische applicatie voor de iPhone. Toeters en bellen ontbreken, maar de applicatie doet precies wat het belooft. Tik op het plusje om een nieuwe lijst te maken, geef de lijst een naam, en tik vervolgens op het plusje om taken aan de lijst toe te voegen. Hebt u een taak ingevoerd, dan tikt u op ‘Next’ om de volgende in te voeren. Lekker makkelijk, dus. Wilt u een taak verschuiven, dan houdt u ‘m even vast, sleept ‘m naar de goede positie en laat u los. Klaar! U kunt eenvoudig al uw taken bekijken, of alleen de taken die u op dit moment moet afronden. Wist u per ongeluk een taak, dan schudt u uw iPhone om hem te herstellen. Lijstjes kunt u exporteren per e-mail, al moeten andere mensen deze applicatie ook geïnstalleerd hebben om iets met de informatie te kunnen doen.

iPhone, iPad

Betaald

Wunderlist

Een van de mooist vormgegeven takenlijsten is Wunderlist. Wunderlist is gratis voor alle apparaten, dus u kunt deze app ook kosteloos gebruiken op uw Android-telefoon of -tablet. Gooi een aantal taken in Wunderlist en ze worden automatisch opgeslagen in de cloud. Daarnaast verschijnen de taken in andere ‘Wunderlijstjes’. Bouw filters in om taken te ordenen, geef taken een vervaldatum (handig voor deadlines) of markeer belangrijke taken zodat u ze niet vergeet. Met de ingebouwde Mail2Task-functie is het mogelijk om taken naar Wunderlist te sturen vanuit uw e-mailinbox.

Android, iPhone, iPad

Gratis

Jorte Calendar

Biedt de agenda op uw telefoon niet genoeg functionaliteit? Maak kennis met Jorte. Deze agenda-applicatie toont afspraken, vergaderingen, verjaardagen en deadlines. Wanneer u Jorte opent, ziet u niet alleen een kalender met allerlei dagen, maar ook een overzicht van belangrijke gebeurtenissen en een takenlijst. Taken en agendapunten kunnen snel geïmporteerd en geëxporteerd worden als csv-bestand. Daarnaast synchroniseert Jorte met Google Agenda, zodat u ook vanaf uw desktopcomputer taken en agendapunten kunt toevoegen of verwijderen.

Android

Gratis

Messaging en e-mail

Een smartphone draait in de eerste plaats om communicatie, en dus kan een Instant Messenger-app niet ontbreken.

Skype

Belt u graag en gaat u (dientengevolge) regelmatig over uw bundel? Dan is Skype misschien iets voor u. Met deze overbekende applicatie belt u namelijk gratis met andere mensen die Skype gebruiken. Dat gaat via wifi of het mobiele netwerk (bijvoorbeeld 3G). Ook kunt u met Skype naar vaste telefoons en mobieltjes zonder Skype bellen. Daar zijn echter wel kosten aan verbonden, maar die vallen mee. Skype is daarnaast eigenlijk ook vooral bekend om zijn videochatmogelijkheden (ook met meerdere mensen tegelijk). Skype maakt gebruik van de telefoonnummers die in uw telefoon staan. Als u wilt skypen, hoeft u de gedownloade app niet eens op te starten; u kunt gewoon naar uw telefoonboek gaan en beginnen.

iPhone, iPad, Android, Windows Phone 7

Gratis

eBuddy Messenger

Deze applicatie is ideaal voor mensen die niet genoeg kunnen krijgen van communicatie. Mensen die chatten via Facebook, Hyves, MSN, MySpace, Google Talk, enzovoort hoeven niet langer al die verschillende netwerken in aparte apps in de gaten te houden. eBuddy Messenger verzamelt namelijk al die gesprekken uit al die netwerken in één app. En omdat eBuddy altijd op de achtergrond draait, bent u eigenlijk altijd op de hoogte van de laatste berichtjes die aan u zijn gericht.

iPhone, iPad, Android, Windows Phone 7

Gratis

Touch

In contact blijven met familie en vrienden kan tegenwoordig op tal van manieren. Een van die manieren is Touch, het vroegere PingChat! U kunt hiermee gratis berichtjes, foto’s, filmpjes en gesproken boodschappen versturen. Ook is het mogelijk om met meerdere mensen te communiceren, middels een groepsgesprek. Een handige extra is dat u kunt zien of anderen uw bericht gelezen hebben: zolang het bericht niet is geopend, staat er een uitroepteken achter.

iPod, iPad, Android

Gratis

Nimbuzz Messenger

Dit is ook weer zo’n applicatie waar de haren van mobiele providers recht van overeind gaan staan, want ook met Nimbuzz kunt u gratis bellen en chatten. En bellen naar het buitenland is met Nimbuzz een stuk goedkoper dan met uw ‘gewone’ provider. Een ander groot voordeel van de app is dat u vrienden uit diverse accounts in één lijst kunt verzamelen. Onder meer contacten uit MSN, Facebook, Hyves en Google Talk kunt u in Nimbuzz binnenhalen.

Android, iPhone, iPad

Gratis

Google Voice

Deze applicatie lijkt alles in zich te hebben om een succes te worden. U kunt er gratis mee sms’en en goedkoop met naar het buitenland bellen. Maar de dienst heeft nog meer voordelen. Zo krijgt u een Google Voice-nummer dat gekoppeld is aan al uw bestaande nummers. Als mensen dat nummer bellen, kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat al uw telefoons (privé, op het werk, enzovoort) gaan rinkelen. Of u stelt Google Voice zo in dat juist geen enkele telefoon gaat rinkelen. U laat dan bijvoorbeeld alles naar voicemail gaan. U hoeft niet bang te zijn dat u later honderd voicemailberichten af moet luisteren, want Google Voice kan de voicemailberichten voor u uittypen en naar u mailen. Zo kunt u wanneer het u uitkomt op uw gemak naar kijken. Het slechte nieuws is dat de mobiele versie van Google Voice op dit moment nog niet in Europa beschikbaar is.

Android, iPhone, iPad

Gratis

Adresboek

Al uw contacten zijn verzameld op uw smartphone, maar misschien kunnen ze iets beter georganiseerd worden. Een handvol apps helpt u daarbij.

Groups

Groups breidt het contactbeheer op uw iPhone uit met categorieën en tijdbesparende functies voor e-mail- en sms-groepen. Bij het opstarten van de app worden al uw contactpersonen geïmporteerd en in een ‘uncategorized’-map geplaatst, die u daarna in een zelfgemaakte groep of een van de al bestaande groepen kunt steken. De applicatie kan ook ‘smart groups’ aanmaken. In dit geval worden uw contactpersonen ingedeeld in categorieën die aangeven of er een e-mailadres, telefoonnummer of foto aanwezig is, of dat het om een bedrijf gaat. Groups bevat handige functionaliteiten. U kunt snel e-mails of sms-berichten naar een hele groep sturen door de ‘Select all’-knop te gebruiken.

iPhone, iPad

Gratis

CardCloud

Papieren visitekaartjes zijn uit. Wie bewaart anno 2012 nog zulke kaartjes? Meestal slingeren ze ergens op het bureau en eindigen ze in de afvalbak. Met CardCloud voorkom u dat uw visitekaartje bij het oud papier belandt. Met deze app maakt u uw eigen digitale visitekaartje. Vervolgens kunt u het kaartje naar andere mensen met de CardCloud-applicatie sturen of naar een willekeurig e-mailadres. Wat handig is aan CardCloud is dat u heel makkelijk bepaalde gegevens aan kunt passen. Zo hoeft u niet meer honderden visitekaartjes weg te gooien als u een nieuw telefoonnummer krijgt of als u promotie maakt. Wel zo milieuvriendelijk.

iPhone, iPad, Android

Gratis

Reishulpjes

Uw smartphone of tablet doet vooral dienst als u onderweg bent, ook in het buitenland.

TripIt – Travel Organizer

TripIt – Travel Organizer is een reisapplicatie, bedoeld om de vakantieplanning te digitaliseren en vereenvoudigen. De applicatie haalt bevestigingen uit uw e-mail en bouwt op deze manier een reisschema op. Stuur hotel-, vluchtgegevens en andere bevestigingen door naar plans@tripit.com of gebruik de krachtige automatische importfunctionaliteit om uw reisschema op te stellen. De importfunctionaliteit werkt samen met Gmail- en Google Apps-accounts en stelt geen eisen aan het gebruik van speciale sites om te reserveren; alle bevestigingen zouden herkend moeten worden door TripIt. De applicatie steekt eenvoudig in elkaar, maar is wel degelijk krachtig. Er bestaat zowel een betaalde versie als een gratis versie; bij die laatste moet u er wel de advertenties voor lief bijnemen.

Android, iPhone, iPad Windows Phone 7

Gratis

CamDictionary

CamDictionary is een mobiel vertaalmachientje, dat met een werkende internetverbinding woorden in 53 talen kan herkennen en vertalen. De applicatie herkent automatisch de gebruikte taal en kan de woorden zelfs voor u uitspreken. Na een kleine test lijkt de app het soms nog wel moeilijk te hebben met de automatische herkenning. Wel leuk is dat u uw favoriete woorden kunt bewaren en dat de app de woorden voor u kan uitspreken. De gratis versie is wel beperkt in gebruik, maar wie veel vertaalwerk nodig heeft, kan ook altijd naar de betaalde versie overstappen

iPhone, Android

Gratis

Onavo

Onavo reduceert uw dataverkeer en komt vooral van pas in het buitenland. Daar wilt u immers uw verbruik zo laag mogelijk houden, om te vermijden dat u zich blauw betaalt. Onavo beweert internetverkeer te kunnen comprimeren, waardoor u aanzienlijk minder data verstookt dan zonder de applicatie. Het doet dat voor ál uw internetverkeer, dus ook voor Maps, Twitter, Facebook, Mail, Angry Birds, enzovoort.

iPhone, iPad, Android

Gratis

Tekst: Tom Wouters

 

Dit artikel komt uit Computer Idee 19, jaargang 2012

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten