10 mobiele security apps

© CIDimport

10 mobiele security apps

Geplaatst: 24 mei 2012 - 11:14

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:42

Redactie ID.nl

Moet je een smartphone beveiligen tegen malware of niet? De kans dat u tegen een virus aanloopt, is nog steeds erg klein, al groeit het aantal bedreigingen wel. De meeste beveiligingsoplossingen bieden echter wel veel extra’s, met name gericht op antidiefstal. Alleen daarom al zijn ze zeker nuttig.

Moet je een smartphone beveiligen tegen malware of niet? De kans dat u tegen een virus aanloopt, is nog steeds erg klein, al groeit het aantal bedreigingen wel. De meeste beveiligingsoplossingen bieden echter wel veel extra’s, met name gericht op antidiefstal. Alleen daarom al zijn ze zeker nuttig.

10 mobiele security apps -16252419

© CIDimport

Veiligheid speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van besturingssystemen voor smartphones. Zo werken apps bijvoorbeeld sterk geïsoleerd van de rest van het systeem. Er bestaan daardoor maar weinig virussen voor mobiele systemen, te meer omdat de officiële marktplaatsen, zoals de App Store van Apple, Android Market, BlackBerry App World en Windows Marketplace, sterk worden gecontroleerd. Wel glipt er, zoals herhaaldelijk bij Android is gebeurd, nog wel eens wat malware door de controles. Android heeft ook de slechtste reputatie op het gebied van veiligheid, terwijl iOS, BlackBerry en Windows Phone 7 het meest geprezen worden. Symantec onderstreept in een in juni uitgebracht rapport dat iOS veiliger is dan Android, maar stelt ook dat zowel ontwikkelaars als gebruikers vaak concessies aan veiligheid doen ter wille van het gebruiksgemak.

Een gevaar bij Android is dat apps ook buiten de Market om geïnstalleerd kunnen worden (al staat die optie standaard uit). De rechten die apps tijdens de installatie vragen, zoals het versturen van sms-berichten, lezen veel mensen niet. Bij een kwaadwillende app kunt u daardoor bijvoorbeeld ongezien aan een dure sms-dienst vast komen te zitten. Dat gebeurde recent nog bij de app Melkboerderij, die opvallend genoeg via banners in andere apps werd verspreid. Tip: zet het installeren vanaf onbekende locaties uit via Instellingen, Onbekende bronnen. Of beter nog: zet een blokkade op betaalde sms-diensten via www.smsdienstenfilter.nl.

Hoewel je met wat voorzichtigheid best zonder antivirus kunt, hebben mobiele beveiligingsoplossingen zeker zin. Ze bieden namelijk vaak veel meer dan bescherming tegen malware, zoals sterke antidiefstalfuncties. Zo is het mogelijk een vermiste of gestolen telefoon te traceren, blokkeren of wissen op afstand. Andere extra’s zijn bijvoorbeeld het maken van een backup, het instellen van bel- en sms-filter om bepaalde nummers toe te staan (whitelist) of juist te blokkeren (blacklist) en Ouderlijk toezicht. De functionaliteit is bij sommige oplossingen afhankelijk van het platform. Bij Android zijn oplossingen het zinvolst voor versie 2.2 en hoger, omdat de beveiliging daarin lastiger te omzeilen is, wat echter ook een nadeel kan zijn voor wie een pakket wil verwijderen. Een minpunt is dat veel oplossingen geen duidelijkheid geven over de proefperiode en eventuele abonnementskosten. Soms is het scannen op virussen en ophalen van nieuwe definities gratis, zoals bij Lookout Mobile Security en Norton Mobile Security, en moet er voor antidiefstalfuncties een abonnement afgesloten worden, maar er zijn ook apps waar dat precies andersom is.

10 mobiele security apps -16252422

© CIDimport

BullGuard Mobile Security

Mobile Security van BullGuard is een compleet pakket met beheermogelijkheid via de browser van een willekeurige computer. Naast antivirus biedt het ook een online backup van contacten en agenda (al vindt u die bij Android natuurlijk ook in uw Google-account) en uitstekende antidiefstalfuncties, die gelukkig ook via een browser zijn te gebruiken. Zo kunt u op afstand de telefoon traceren op een kaart, blokkeren of wissen, maar ook de status aflezen, zoals gesprekken die met uw telefoon zijn gevoerd. Daarnaast biedt het Ouderlijk toezicht. U kunt als ouder een waarschuwing op het toestel zelf of per e-mail ontvangen bij bepaalde trefwoorden die u online kunt invoeren, maar ook verzonden tekstberichten en foto’s inzien. Een firewall en spamfilter zijn alleen in de uitvoeringen voor Symbian en Windows Mobile beschikbaar. Getuige de weinige downloads heeft BullGuard overigens nog weinig Android-gebruikers aan zich kunnen binden.

10 mobiele security apps -16252425

© CIDimport

ESET Mobile Security

ESET heeft haar Mobile Security behalve voor Symbian en Windows Mobile inmiddels ook voor Android uitgebracht, maar die is nog wel in bèta. Alle gedownloade apps, maar ook bestanden en mappen, worden hiermee gecontroleerd, ook op de geheugenkaart. Sterk is het uitgebreide bel- en sms-filter voor zowel inkomend als uitgaand verkeer. Inkomende gesprekken van partijen met onbekend nummer, wat vaak duidt op een callcenter, kunt u daarbij apart blokkeren. De antidiefstalfuncties zijn wat omslachtig: u moet het nummer van een vertrouwde vriend toevoegen. Hier wordt een alarm-sms naartoe gestuurd bij een verwisselde simkaart. Ook kunt u vanaf dat nummer opdrachten naar uw toestel sturen per sms, zoals eset wipe met daarachter uw wachtwoord om uw telefoon te wissen of eset find om een sms’je terug te krijgen met de gps-coördinaten van uw telefoon en een link naar een Google-kaartje. Het zou handiger zijn als dit via een browser kon, zoals bij veel andere apps wel lukt.

Voorkomen is beter…

De noodzaak voor antivirussoftware hangt voor een groot deel af van hoe u uw toestel gebruikt. Installeert u apps slechts via officiële marktplaatsen en controleert u deze vooraf door bijvoorbeeld recensies te lezen en na te gaan welke rechten u verleent bij installatie, dan loopt u nauwelijks gevaar. Haalt u apps echter ook binnen via andere kanalen of doet u bijvoorbeeld aan jailbrakes, rooting of alternatieve roms, dan loopt u meer gevaar. Denk ook na over de gevolgen van diefstal. Om gegevens te beschermen, helpt een toegangscode enorm. De meeste platforms passen encryptie toe, zodat uw gegevens veilig zijn zonder autorisatie. Staat er gevoelige informatie op het toestel, zorg dan dat u het op afstand kunt wissen. Hebt u toch een probleem: u kunt altijd weer terug naar de fabrieksinstellingen, desnoods via een harde reset.

10 mobiele security apps -16252428

© CIDimport

F-Secure Mobile Security

De oplossing van F-Secure vindt u opvallend genoeg niet in Android Market, maar is wel voor dit platform beschikbaar, en ook voor Symbian en Windows Mobile 6. Via f-secure.mobi kunt u een gratis probeerversie aanvragen. De bediening is niet zo intuïtief, maar compleet is het zeker, al is het jammer dat antidiefstalfuncties (traceren, blokkeren of wissen op afstand) ook hier alleen via opdrachten per sms werken, niet via een browser. U ontvangt ook een melding zodra de simkaart wordt gewisseld. Opvallend aan de blokkeerfunctie is dat u verplicht wordt een vergrendelpatroon of pincode in te stellen op uw Android-telefoon. In feite wordt het toestel namelijk ‘standaard’ vergrendeld, zoals dat ook gebeurt als u het korte tijd niet gebruikt. Daardoor wordt u regelmatig met deze beveiliging geconfronteerd. De wisfunctie gaat grondig te werk: het toestel gaat terug naar fabrieksinstellingen en ook de geheugenkaart wordt gewist. Verder biedt het uiteraard antivirus, een losse veilige browser (de standaard-browser blijft onbeschermd) en Ouderlijk toezicht voor het blokkeren van ongewenste websites (zoals porno, chat of dating).

10 mobiele security apps -16252432

© CIDimport

G Data MobileSecurity

De app van G Data richt zich vooral op antivirus. U kunt de app gratis installeren en uitproberen, maar zodra u updates van virusdefinities wilt ontvangen, moet u een abonnement afsluiten. Dat is overigens niet nodig wanneer u G Data al op de pc gebruikt: dan hoeft u geen extra licentieovereenkomst af te sluiten. Handig is dat u, ook met de gratis versie, voor belangrijke rechten kunt zien hoeveel apps (en welke apps) u gemachtigd hebt die functie te gebruiken. Denk aan rechten als het opzetten van een telefoongesprek, raadplegen van internet of versturen van een bericht. Die rechten kunt u niet wijzigen, maar u kunt wel apps verwijderen als u ze niet vertrouwt.

10 mobiele security apps -16252435

© CIDimport

Kaspersky Mobile Security

Voor het blokkeren of wissen op afstand moet u een sms-bericht naar uw toestel sturen. U kunt ook een bericht instellen dat op het scherm verschijnt zodra de smartphone wordt geblokkeerd. Bijvoorbeeld met uw adres, zodat een eerlijke vinder het terug kan sturen. Het traceren, blokkeren en wissen op afstand gaat helaas alleen per sms en niet via een browser. Om het te traceren, ontvangt u een sms met link naar Google Maps. Natuurlijk wordt het wisselen van de simkaart ook gedetecteerd. Gebeurt dat, dan ontvangt u een e-mailbericht met het nieuwe telefoonnummer. Verder bevat het een bel- en sms-filter met whitelist en blacklist en privacybescherming, wat vooral inhoudt dat u bepaalde contacten en telefoonnummers privé kunt houden door sms’jes en oproepen van die personen onzichtbaar te maken. Opvallend is dat Kaspersky de app op haar eigen site voor 24,95 euro aanprijst met licentie voor één jaar, terwijl de app in Android Market maar 6,95 euro kost met onbeperkte licentie.

Veel keuze voor Android

Android Market wordt overspoeld met antivirusoplossingen. Dat is niet heel vreemd: aan andere platforms valt bijna geen eer meer te behalen. Er zijn nog geen serieuze bedreigingen voor iOS, Windows Phone 7 en BlackBerry. Andere beveiligingsmaatregelen zijn natuurlijk wel zinvol, zoals het traceren of wissen op afstand, maar deze platforms bieden daar zelf ook al voorzieningen voor. Bij Windows Phone 7 lukt dat via uw Live-account, Apple biedt die mogelijkheid via iCloud. Andere platforms, zoals Symbian en Windows Mobile, spelen natuurlijk steeds minder een rol in de smartphonemarkt, al zijn er vermoedelijk nog wel Symbian-gebruikers die hun toestel willen beschermen.

10 mobiele security apps -16252439

© CIDimport

Lookout Mobile Security

Lookout Mobile Security is volgens het bedrijf de leidende beveiligingsoplossing voor Android en aan het aantal downloads te zien, kan dat goed kloppen: meer dan tien miljoen mensen hebben het al geïnstalleerd. Wat mee zal spelen is dat antivirus gratis is – u zit dus niet aan een abonnement vast. U kunt wel een abonnement afsluiten voor Premium-functies, die overigens op het gebied van antivirus niets toevoegen. Wel krijgt u daarmee uitgebreidere antidiefstalfuncties die u via de browser kunt uitvoeren. Traceren van uw toestel en een alarm activeren zijn gratis, maar met Premium kunt u een toestel ook nog blokkeren en wissen. U kunt bovendien uitgebreidere backups maken. De gratis versie maakt alleen een backup van uw contacten, de volledige versie ook van foto’s en belgeschiedenis. Ook kunt u veiliger browsen en, net als bij de oplossing van G Data, informatie opvragen over de machtigingen die u aan apps hebt gegeven.

10 mobiele security apps -16252443

© CIDimport

McAfee Mobile Security

McAfee Mobile Security, beschikbaar als gratis proefversie (zeven dagen), combineert in feite VirusScan Mobile voor antivirus, WaveSecure (ook apart beschikbaar) voor antidiefstalfuncties en SiteAdvisor voor browserbeveiliging bij gebruik van de standaard Android-browser. Na eenmalige registratie per sms kunt u een zescijferige pincode instellen en tot negen vrienden toevoegen die een sms-bericht ontvangen als er een andere simkaart in uw telefoon wordt gestopt. Met uw nummer en pincode kunt u via de browser inloggen om uw telefoon te traceren, vergrendelen en wissen, al kunt u opdrachten ook per sms geven. Bij wissen via de browser kunt u zelf kiezen wat u wilt wissen (contacten, sms, foto’s, video’s, geheugenkaart en oproeplogboeken). U kunt, ook achteraf via de browser, een backup maken van contacten, sms-berichten, oproeplogboeken en media. Dat geeft u ook de kans te zien wat een dief zoal heeft uitgespookt.

10 mobiele security apps -16252447

© CIDimport

Norton Mobile Security Lite

Norton volgt, met haar Lite-pakket, inmiddels de lijn van Lookout: gratis antivirus met gratis updates van definities en tegen betaling diverse extra’s. Het scannen op virussen gaat razendsnel en is binnen enkele seconden klaar. U kunt dit automatisch dagelijks, wekelijks of maandelijks laten plaatsvinden. Optioneel scant u de geheugenkaart, al vraagt dat meer tijd en is het niet strikt nodig, omdat malware op de geheugenkaart geen schade kan aanrichten. Het gebruik van antidiefstalfuncties per sms is gratis. Er is wel een abonnement nodig om deze functies ook via een browser te kunnen gebruiken. Naast het blokkeren, traceren of wissen kunt u via de browser ook een foto van de camera opvragen. Wellicht nuttig om een dief te identificeren. De volledige versie biedt nog twee extra’s: een bel- en sms-filter en bescherming tegen onveilige websites. Helaas moet u wel flink betalen voor de volledige versie.

10 mobiele security apps -16252450

© CIDimport

Trend Micro Mobile Security Personal Edition

Trend Micro biedt in dit pakket een gratis App Scanner die elke app die u installeert op virussen controleert. Bovendien kunt u dertig dagen gratis de Premium-functies uitproberen. U moet daarom wel, als u de app de eerste keer start, een account aanmaken. De Premium-functies zijn erg compleet. Ouderlijk toezicht is op zich wat vergezocht voor een smartphone, maar de liefhebber kan op drie niveaus (Teen, Pre-teen en Child) websites blokkeren die ongepast zijn voor kinderen. Het bel- en sms-filter biedt een white- en blacklist, maar u kunt ze niet combineren. Ook kunt u onbekende nummers (de app noemt ze hinderlijke oproepen) blokkeren. De antidiefstalfuncties helpen u om je toestel via Google Maps terug te vinden door via een browser in te loggen met uw account. Daar kunt u ook een alarmsignaal activeren en het toestel vergrendelen of wissen.

Hoe goed/slecht is gratis?

AV-Test (www.av-test.org) publiceerde onlangs een rapport waarin het ingaat op de prestaties van gratis antiviruspakketten in Android Market. De conclusie is zeer opvallend: gratis pakketten zijn niet of nauwelijks in staat om relevante virussen op te sporen. De omvangrijke testset bevatte 172 samples, waaronder tien malware-apps die het vaakst als malware zijn aangemerkt. Sommige oplossingen wisten niet één virus te achterhalen, waaronder het populaire Antivirus Free van Creative Apps. Van de gratis apps presteerde Zoner AntiVirus Free nog het beste, al detecteerde deze oplossing evengoed slechts 32 procent. De oplossingen van Kaspersky en F-Secure detecteerden minstens 50 procent, waaronder de tien belangrijkste. Helaas zijn niet alle hier besproken pakketten getest.

10 mobiele security apps -16252462

© CIDimport

Zoek mijn iPhone

Er zijn geen antiviruspakketten voor iOS, al laten we VirusBarrier dan even buiten beschouwing: die app scant alleen ‘gewone’ computervirussen voor bijvoorbeeld Windows die mogelijk op uw telefoon rondhangen. Het is daarbij ook nog eens beperkt tot een klein toegankelijk gebied, zoals e-mailbijlagen of Dropbox. Ook voor het traceren van uw toestel zet Apple de concurrenten min of meer buitenspel. Het kan standaard al via iCloud, dat u natuurlijk ook kunt gebruiken voor uitgebreide backups. Het vindbaar maken van een iPhone activeert u via Instellingen, iCloud. Voor het zoeken naar uw apparaten (iPhone, iPad, iPod touch of Mac) zelf kunt u een browser of de app Zoek mijn iPhone gebruiken, die zowel op de iPhone als iPad werkt. U kunt hiermee dus bijvoorbeeld vanaf uw iPad naar uw iPhone zoeken. De app geeft u vervolgens de mogelijkheid die iPhone te vergrendelen of te wissen. Bent u een apparaat kwijt, dan kunt u ook een alarmpje aanzetten.

Conclusie

Omdat virussen nog niet zo veel voorkomen, is het prettig dat de hier besproken beveiligingsoplossingen duidelijk een meerwaarde bieden, zeker als uw telefoon zoekgeraakt of gestolen is. Het is natuurlijk erg handig als u de telefoon via de browser kunt traceren of een alarm kunt activeren, niet in de laatste plaats als uw telefoon gewoon ergens onder een bank ligt. Bij diefstal bent u er zeker van dat een dief niet met uw gegevens aan de haal gaat. De oplossingen detecteren een verwisselde simkaart en zorgen ervoor dat het toestel wordt geblokkeerd. Blokkeren of wissen kunt u meestal ook zelf op afstand doen. Het is wel prettig als dat gewoon via een browser lukt, zodat u niet hoeft te vertrouwen op de uitwisseling van opdrachten per sms met uw dierbare toestel.

Een tabel met een uitgebreide vergelijking tussen de verschillende beveilingingsoplossingen vindt u hier.

Tekst: Gertjan Groen

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 5, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten