Eindelijk backuppen, ook voor luiaards

© CIDimport

Eindelijk backuppen, ook voor luiaards

Geplaatst: 4 april 2012 - 09:55

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:03

Redactie ID.nl

Behoort u tot de grote groep die nooit backups maakt? Dan is het de hoogste tijd om daarmee te beginnen. U wilt toch geen waardevolle foto’s verliezen of Windows opnieuw installeren? En een kopie van uw persoonlijke bestanden of volledige systeem is zo gemaakt!

Eindelijk backuppen, ook voor luiaards-16254367

© CIDimport

Als u persoonlijke bestanden op uw computer bewaart, zijn backups vroeg of laat goud waard. Foto’s, video’s, muziek en documenten kunt u om allerlei redenen kwijtraken, bijvoorbeeld na een crash van de harde schijf of een hardnekkig virus. Het overkomt iedereen wel een keer. Dan is de opluchting groot als u op dat moment nog ergens een kopie hebt liggen. Backups kosten amper tijd en moeite, omdat u gemakkelijk een tijdschema instelt. Alles wordt op vaste tijden automatisch bijgewerkt, dus u hebt er geen omkijken naar. Een excuus om het niet te doen, is er simpelweg niet! Naast uw persoonlijke bestanden backupt u ook het volledige systeem. Bij problemen herstelt u hiermee vlot uw Windows-pc inclusief alle software. Het voorkomt dat u uren bezig bent om het besturingssysteem en alle programma’s opnieuw te installeren. Verderop leest u daar meer over.

Gratis tooltje

Het aantal commerciële programma’s om backups te maken, is amper te tellen. Softwaremakers snappen heel goed dat computergebruikers een betrouwbaar hulpmiddel zoeken. Gelukkig bestaat er ook meer dan voldoende goede freeware. Neem bijvoorbeeld het tooltje Sync-Back (www.2brightsparks.com/download-syncback.html). Dit Nederlandstalige programma is een eenvoudig hulpje om persoonlijke bestanden veilig op te bergen. U wijst bijvoorbeeld een map met foto’s aan op uw pc, waarna Sync-Back ergens anders een kopie bewaart. Hiervoor gebruikt u bij voorkeur externe opslagmedia, zoals een harde schijf, usb-stick of netwerkstation. Let op dat u de Nederlandstalige versie kiest op de downloadpagina (Dutch).

Profiel

Wanneer u SyncBack voor de eerste keer gebruikt, creëert u een profiel. Hierin geeft u aan welke gegevens u wilt veiligstellen en om wat voor soort kopie het gaat. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden. U maakt een keuze tussen Back-up en Synchronisatie. Met de eerste optie kopieert u bestanden van uw computer naar een externe datadrager. U kunt ook kiezen voor Synchronisatie. In dat geval zorgt SyncBack ervoor dat twee geselecteerde mappen altijd gelijk blijven. Wanneer u bijvoorbeeld een bestand uit map A wist, is het bestand ook meteen niet meer in map B te vinden (en andersom). Synchronisatie verloopt in twee richtingen. Dat is voornamelijk een meerwaarde als u op verschillende pc’s graag met dezelfde bestanden werkt. Wilt u alleen persoonlijke bestanden veilig opbergen, dan kunt u het beste kiezen voor Back-up. U selecteert bij Bron een map op uw harde schijf, waarin bijvoorbeeld uw foto’s en documenten staan opgeslagen. Bij Doel kiest u bij voorkeur een map op een usbstick of externe harde schijf. Sync-Back is ook geschikt om backups naar netwerkbronnen zoals een nas te schrijven.

Backuppen maar!

Zodra u de bron- en doelmap hebt geselecteerd, neemt u nauwkeurig de instellingen door. Bepaal bijvoorbeeld of u onderliggende mappen ook wilt bewaren. Onder de knop Expert vindt u allerlei geavanceerde instellingen. Laat opties ongewijzigd, als u niet zeker weet wat het betekent. Via Toepassen en OK opent u het actievenster. Eventueel start u een simulatie. Het programma voert hiermee fictief de backup uit, zodat u precies ziet welke bestanden SyncBack kopieert. Controleer of alles goed gaat. Bent u zeker van uw zaak? Bevestig met Uitvoeren. Het is ook mogelijk om de taak automatisch te starten volgens een planning, bijvoorbeeld iedere middag om 15.00 uur. Geplande taken werken overigens alleen als u het wachtwoord van uw Windows-account opgeeft.

NAS = Veiliger

Wilt u backuptaken echt serieus aanpakken? Koop in dat geval een nas met minimaal twee schijven. Een nas is een opslagapparaat met eigen besturingssysteem binnen het netwerk. Zo’n apparaat is prima geschikt om persoonlijke bestanden op te parkeren. Hebt u een type met minstens twee schijven, dan past u raid-technologie toe. Met de instelling raid 1 slaat u alle bestanden automatisch dubbel op. Dus ook als er een schijf kapot gaat, staat er nog een kopie op de andere schijf. Omdat u met deze technologie gegevens dubbel bewaart, gaat dat wel ten koste van de opslagcapaciteit. Fabrikanten voegen meestal een eigen backup-programma toe. Daarnaast maakt u een nas simpel bereikbaar als netwerklocatie in Windows Verkenner. U gebruikt dus net zo gemakkelijk SyncBack om automatische backups in te stellen.

Windows 7

In alle versies van Windows 7 vindt u een backup-functie. Helaas is het met de versies Starter en Home Premium niet mogelijk om persoonlijke bestanden naar een netwerklocatie over te hevelen. Gebruik deze functie daarom alleen voor het opslaan van bestanden op een usb-stick of externe harde schijf. Klik in het Configuratiescherm op Een back-up van uw computer maken. Via Backup instellen selecteert u de opslaglocatie en de juiste mappen. Handig is dat u ook bibliotheken kunt aanwijzen, zodat u gemakkelijk versnipperde documenten, muziek, afbeeldingen en video’s bewaart. Uiteraard kunt u ook normale mappen op uw computer selecteren. Gebruik de optie Schema wijzigen om deze taak automatisch op vaste tijden en dagen uit te voeren.

 

Online opslag

Als u erg bang bent om persoonlijke bestanden te verliezen, kunt u online opslag overwegen. Uw gegevens bewaart u in een beveiligd datacenter. Backups bevinden zich buiten uw woning, zodat u bij brand of diefstal bijvoorbeeld geen dierbare foto’s of zelfgemaakte muziek verliest. Een extra voordeel is dat u overal via internet bij uw bestanden kunt komen. De aanbieders Dropbox, SugarSync en Strato Hidrive Free mag u gratis proberen. Deze online opslagdiensten integreert u gemakkelijk als netwerklocatie binnen Windows Verkenner. 

Systeemkopie

Met Windows 7 maakt u gemakkelijk een systeemkopie. Stel dat er plotseling een harde schijf van uw pc stuk gaat of dat Windows niet meer wil starten. U bent daar mooi klaar mee, want het kost uren om alles opnieuw te installeren. Een systeemkopie bevat het besturingssysteem inclusief alle geïnstalleerde software. Als er iets misgaat, herstelt u de computer binnen korte tijd naar de oorspronkelijke staat. Ook partities met persoonlijke bestanden bewaart u met deze methode, maar hiervoor zijn losse backups beter geschikt. Kies een goed moment om een systeemkopie te maken, bijvoorbeeld wanneer u pas geleden een pc of notebook hebt aangeschaft. Uw computer is dan nog niet zo vervuild, zodat u na herstelwerkzaamheden weer een schoon systeem gebruikt. Ga in het Configuratiescherm achtereenvolgens naar Een back-up van uw computer maken en Een  systeemkopie maken. Gebruik een externe harde schijf of meerdere lege dvd’s om deze backup te bewaren. Brand daarnaast altijd een systeemherstelschijf. Hiermee start u na een crash in veel gevallen de computer op. Vervolgens selecteert u de systeemkopie, waarna u Windows en alle software herstelt.

Dit artikel is afkomstig uit Computer Idee nummer 2, jaargang 2012.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten