Buitenlandse videosites bekijken

© CIDimport

Buitenlandse videosites bekijken

Geplaatst: 10 november 2009 - 11:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:48

Redactie ID.nl

Internet was ooit een medium dat grenzen deed vervagen. Zoals de komst van de telefoon ooit de wereld in één klap een stuk kleiner maakte, zorgde internet op dit gebied voor de overtreffende trap.

Internet was ooit een medium dat grenzen deed vervagen. Zoals de komst van de telefoon ooit de wereld in één klap een stuk kleiner maakte, zorgde internet op dit gebied voor de overtreffende trap. Dit grensdoorbrekende karakter van dat wereldwijde web wordt echter steeds vaker aan banden gelegd, met name op het gebied van online video.

Buitenlandse videosites bekijken-15082296

© CIDimport

Digitale grenzen

In 2007 ontstond uit een samenwerkingsverband van verschillende grote Amerikaanse tv-netwerken een online tv-station waarop succesvolle recente films, series en programma's te bekijken zijn, live gestreamd. Fantastisch, maar alleen interessant voor Amerikanen. Want buiten de Amerikaanse landsgrenzen is de videocontent niet beschikbaar. Andersom is het al niet veel beter, want wie vanuit het buitenland tracht om bijvoorbeeld de videocontent van de NOS te bekijken vangt eveneens bot. Kinderachtig? Nee, het heeft allemaal te maken met contracten en rechten, maar daar hebben wij als consument natuurlijk niets mee te maken. Gelukkig hoeft u niet lijdzaam af te wachten tot Hollywood en 'Hillywood' tot overeenstemming komen, de grenzen zijn eenvoudig zelf te doorbreken met behulp van programma's.

Uw ip-adres is de sleutel

Belangrijk daarbij om te weten is dat alles in feite draait om uw ip-adres. Uw ip-adres is het adres waarmee u wordt geïdentificeerd en waarmee- in dit geval- een videoservice kan zien uit welk land u afkomstig bent. Wanneer u het dus voor elkaar krijgt om een Amerikaans in plaats van een Nederlands ip-adres te gebruiken, is het probleem verholpen. In theorie is dit handmatig te doen, maar veel handiger en effectiever is het om dit aan software over te laten.

HotSpot Shield

Digizon

Buitenlandse videosites bekijken-15082296

© CIDimport

De oplossingen in dit artikel hebben allemaal betrekking op online video. Maar wist u dat het ook mogelijk is om het signaal dat via de kabel bij u thuis binnen komt, op een andere locatie te bekijken? Dat kon al een tijdje met de SlingBox (www.slingmedia.com), maar nu ook met de Digizon (www.digizon.eu). Dit kastje, dat sinds begin mei 2009 in Nederland verkrijgbaar is, sluit u aan op de kabel, waarna het analoge tv-signaal wordt doorgestuurd via uw internetverbinding. Op de buitenlandse locatie gebruikt u vervolgens de bijbehorende software om het doorgestuurde signaal te bekijken.

De beste uitvindingen zijn vaak ontstaan uit bijwerkingen van een ander idee. Dat geldt zeker ook voor HotSpot Shield, een programma dat oorspronkelijk is bedoeld om u anoniem te laten surfen door u te laten verbinden met een VPN (Virtual Private Network), zodat niet te achterhalen valt waar u zich daadwerkelijk bevindt. Dit programma is dus bedacht met privacy in het achterhoofd, maar vormt tegelijkertijd de oplossing voor het hierboven beschreven videoprobleem. U downloadt het programma via www.hotspotshield.com. Hoewel het hier gaat over een programma dat u bijna met de ogen dicht kunt bedienen, moet u tijdens de installatie wel goed opletten. Naast HotSpot Shield wordt er tijdens het installeren namelijk een reeks andere programma's aangeboden die u niet nodig hebt, waaronder een werkbalk voor uw browser. Klik hier dus niet zomaar achteloos doorheen en accepteer alleen de voorwaarden van HotSpot Shield zelf. Hierna gaat alles bijna volledig op de automatische piloot.

VPN opent deuren...

Het programma verbindt u met een VPN, waarna u automatisch een Amerikaans ip-adres krijgt toegewezen. U kunt vervolgens probleemloos surfen naar www.hulu.com of naar bijvoorbeeld www.nbc.com om de video's te bekijken die u anders niet zou mogen zien. Helaas kunt u niet kiezen welk ip-adres u gebruikt, zodat dit programma niet geschikt is om Nederlandse videosites te bekijken die hun content afschermen voor ip-adressen buiten Nederland.

Tip: de datalimiet van HotSpot Shield

Veel videoservices, waaronder die van NBC, checken het ip-adres alleen bij het starten van de video. NBC streamt op zo'n hoge kwaliteit dat de weergave via HotSpot Shield nog wel eens wil haperen. Zodra de video gestart is kunt u het programma dan ook uitschakelen door met de rechtermuisknop te klikken op het pictogram op de taakbalk en te kiezen voor Disconnect/Off. De service blijft, na een korte onderbreking, gewoon werken tot u een nieuwe video start. Dat is handig om te weten, omdat HotSpot Shield een datalimiet heeft van 10 GB per maand, dus hoe minder u er gebruik van maakt, hoe beter.

Ook een Nederlandse proxy

HotSpot Shield is in feite het enige programma dat u nodig hebt om verbinding te maken met Amerikaanse videoservices. Er zijn ook veel andere programma's verkrijgbaar die u iets meer mogelijkheden geven met betrekking tot het kiezen van een proxy, zodat u zelf kunt bepalen uit welk land u een ip-adres wilt. Nederland is in dit opzicht helaas een betrekkelijk klein land en programma's die u eenvoudig toegang geven tot een Nederlands ip-adres blijken óf niet prettig te werken, óf ze zijn niet gratis. Het lukte ons uiteindelijk wel de Windows Media-streams van de NOS te bekijken via Dutch Proxy (www.dprox.nl), maar Flash-video bleek een brug te ver.

De oplossing: een eigen VPN

Ongetwijfeld kunt u bij betaalde proxy-servers terecht, maar over de snelheid en betrouwbaarheid van deze diensten kunnen we niets zeggen. Wilt u vanuit het buitenland onbeperkt kunnen kijken naar alle inhoud, zonder afhankelijk te zijn van een webdienst? Dan kunt u eenvoudig een eigen VPN opzetten met een computer die in Nederland staat. Nadeel hiervan is natuurlijk dat de pc in Nederland aan moet blijven staan en dat u, als u niet op vakantie bent maar in het buitenland woont, een vriend of familielid lief aan moet kijken.

Mini-workshop: eigen VPN met LogMeIn

Het bouwen van een eigen VPN kan nogal ingewikkeld zijn en het brengt nogal wat beveiligingsrisico's met zich mee. Gelukkig is er software die u kan helpen bij deze taak. Met Log- MeIn Hamachi hebt u de klus bin-nen een paar klikken voor elkaar. U downloadt het programma via www.logmein.com/products/hamachi. Tijdens de installatie kunt u kiezen voor een persoonlijke licentie (gratis) of een commerciële (waarvoor u ongeveer 5 euro per maand moet betalen. Na de installatie start u het programma op, waarna een aantal hulpvensters u op weg helpt. U moet een unieke naam kiezen die u identificeert binnen het netwerk van LogMeIn, en vervolgens krijgt u een uniek ip-adres toegewezen (dit adres zal overigens niet botsen met ip-adressen binnen het netwerk dat u eventueel al hebt draaien). U maakt met één druk op de knop een netwerk aan, en koppelt daaraan een wachtwoord. Het enige wat u vervolgens hoeft te doen, is op de andere locatie (bijvoorbeeld op vakantie) hetzelfde programma te installeren, en verbinding te maken met dit netwerk. Vervolgens surft u via uw eigen VPN en kunt u surfen alsof u in Nederland bent. Maakt u gebruik van de commerciële licentie, dan zijn snellere verbindingen mogelijk en kunt u snel zien of een netwerk online is of niet (handig wanneer u dit doet via de pc van vrienden of familie.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 15, jaargang 2009

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten