© CIDimport

APK voor uw harde schijf

Geplaatst: 1 augustus 2013 - 11:58

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:31

Redactie ID.nl

De gemiddelde levensduur van een harde schijf is vijf jaar. Dat betekent dat er schijven zijn die twaalf jaar meegaan, maar helaas zijn er ook exemplaren die al na een jaar de geest geven. Reden genoeg om regelmatig de conditie van uw harde schijf te checken.

APK voor uw harde schijf-16252149

© CIDimport

Even belangrijk als backups maken is de gezondheid van uw harde schijven controleren. Want een reservekopie wegschrijven naar een schijf die op haar laatste benen loopt, is zoiets als vertrouwen op een versleten reservewiel. Om inzicht te krijgen in de conditie van de harde schijf kunt u CrystalDiskInfo inzetten: een gratis tool die al lang meegaat en die regelmatig wordt geüpdatet om steeds meer nieuwe schijven en bijkomende talen te ondersteunen.

U vindt de software op crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html. Er is een desktopversie (met advertenties) en een draagbare editie zonder reclame. Even opletten dat u bij de installatie niet de Linkury Smartbar mee-installeert: aan overbodige browserbalken hebben we een broertje dood.

APK voor uw harde schijf-16252152

© CIDimport

S.M.A.R.T.

Wanneer het programma start, ziet u in één oogopslag hoe het gesteld is met de conditie van de harde schijf. Een groene of blauwe knop (naargelang het thema) betekent dat de schijf gezond is (afbeelding 1). Is de kleur geel, dan zijn er problemen. Rood betekent dat u als de wiedeweerga een reservekopie moet maken, omdat de schijf gedoemd is om te crashen. CrystalDiskInfo ondersteunt S.M.A.R.T.-technologie, wat staat voor ‘self-monitoring, analysis and reporting technology’. In mensentaal betekent dit dat de harde schijf haar eigen status in de gaten houdt en dit rapporteert aan het besturingssysteem. CrystalDiskInfo kan die S.M.A.R.T.-info lezen en interpreteren.

APK voor uw harde schijf-16252154

© CIDimport

Meerdere schijven

De desktopversie zal zich na de installatie nestelen in het systeemvak (afbeelding 2). Vandaar houdt u toezicht op de temperatuur van de harde schijf en kunt u het controlepaneel openen. Werkt het programma in het Engels, dan kunt u dat via het menu Taal veranderen in het Nederlands. In de linkerbovenhoek ziet u de conditie van twee of meer harde schijven. Bij iedere harde schijf verschijnt de gezondheidstoestand, de werktemperatuur en de schijfletters van de volumes die erop geïnstalleerd zijn – u kunt op één harde schijf immers verschillende partities installeren. Ga met de muisaanwijzer over de vakjes links bovenaan, en u ziet meteen hoeveel schijfruimte er op iedere partitie beschikbaar is. Dit programma ondersteunt ook externe harde schijven die via usb verbonden zijn.

APK voor uw harde schijf-16252157

© CIDimport

Schijfeigenschappen

Van iedere harde schijf krijgt u bovenaan een massa informatie. Naast de gezondheidstoestand en de temperatuur ziet u het volume, de soort schijf, de interface, het aantal keer dat de schijf is aangezet en het aantal bedrijfsuren dat dit stukje elektronica al meedraait (afbeelding 3). Het programma toont bovendien het serienummer van de harde schijf. Deze informatie kan belangrijk zijn wanneer de garantie ter sprake komt. Daaronder ziet u of de schijf de S.M.A.R.T.-technologie ondersteunt. Verder staan er nog een aantal karakteristieken, maar dat is voer voor specialisten.

APK voor uw harde schijf-16252160

© CIDimport

Foutmeldingen

Een waarschuwing van de gele hoofdknop moet u serieus nemen. De fouten die in het geel verschijnen, worden mettertijd alleen maar erger. Vanaf dan gaat het bergafwaars. In de achttien rubrieken leest u bij de gele knoppen waar de schoen precies wringt (afbeelding 4). Read error rate slaat bijvoorbeeld op het aantal keren dat de harde schijf problemen heeft gehad om gegevens te lezen van het schijfoppervlak. Reallocated sector count slaat op het aantal sectoren dat beschadigd is en waarvoor vervangsectoren werden aangesproken. Hoe u al deze Engelse foutmeldingen het best vertaalt? Als Snel een backup maken en de schijf vervangen!…

Tekst: Dirk Schoofs

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 7, jaargang 2013.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten