De beste browser-plugins voor IE en Firefox 2013-11-04T16:59:46

Verse download: FotoMix

Over 15 jaar geen vaste telefoonlijnen meer

De beste browser-plugins voor IE en Firefox

De beste browser-plugins voor IE en Firefox

Met een beetje moeite voegt u handige plugins toe aan de nieuwste generatie browsers. Hiermee vergroot u het gebruiksgemak en beleeft u meer plezier aan het surfen.

Met een beetje moeite voegt u handige plugins toe aan de nieuwste generatie browsers. Hiermee vergroot u het gebruiksgemak en beleeft u meer plezier aan het surfen. Lees hier alles over de beste browserplugins.

Sociale netwerken: TwitterFox

Door de toenemende populariteit van Twitter, is de plugin TwitterFox een interessante optie. Twitter is een sociale netwerksite waar gebruikers in korte berichtjes de vraag What are you doing beantwoorden. Doordat gebruikers maximaal 140 tekens mogen gebruiken, noemt men het ook wel microbloggen. Met Twitter-Fox 'twittert' u rechtstreeks vanuit Firefox, zonder dat u www.twitter.com hoeft te bezoeken. Nadat u TwitterFox hebt geïnstalleerd, herstart u Firefox. Er staat nu rechtsonderin de statusbalk een grote 'T'. Als u daarop klikt, vult u de accountgegevens van uw Twitterprofiel in. U leest nu eenvoudig berichten van andere gebruikers, terwijl u zelf ook berichten kunt plaatsen.

Browser: Firefox
Info: www.twitterfox.net

Sociale netwerken: Facebook toolbar

De Facebook Toolbar is voor regelmatige gebruikers van deze sociale netwerksite onmisbaar. Zo bekijkt u rechtstreeks vanuit de toolbar welke vrienden er uit uw Facebookprofiel online zijn en voegt u gemakkelijk nieuwe vrienden toe. Daarnaast is de Share-knop bijzonder handig. Hiermee deelt u binnen een mum van tijd informatie met vrienden. Ook voor andere sociale netwerksites zoals MySpace, LinkedIn en Flickr bestaan dergelijke plugins. Kijk hiervoor op https://addons.mozilla.org/nl.
Browser: Firefox
Info: http://developers.facebook.com/toolbar

Sociale netwerken: Hyves WebSlices

Met de komst van Internet Explorer 8, kunt u gebruik maken van zogeheten WebSlices. Hiermee neemt u een abonnement op een klein gedeelte van een webpagina. Internet Explorer 8 houdt u vervolgens op de hoogte als er updates zijn. Via de grootste sociale netwerksite van Nederland neemt u eenvoudig een abonnement op diverse Hyves WebSlices. Wilt u altijd snel uw krabbels zien? Of wilt u direct weten waar uw vrienden mee bezig zijn? Met de WebSlices van Hyves kan het allemaal. Op praktisch alle onderdelen binnen Hyves, neemt u eenvoudig een WebSlices abonnement. Surf naar www.hyves.nl/webslices en bepaal van welk onderdeel u graag op de hoogte blijft. Klik vervolgens op het groene pictogram dat in beeld verschijnt en voeg WebSlices toe aan de Werkbalk Favorieten. Bent u geïnteresseerd in meer WebSlices? Bekijk op www.ieaddons.com/nl/webslices welke websites deze techniek ondersteunen.
Browser: Internet Explorer 8
Info: www.hyves.nl/webslices

Opruimtools: Adblock Plus

Ergert u zich aan banners en andere reclame op websites? Dan is de Firefox-extensie Adblock Plus voor u de perfecte oplossing. Deze tool houdt namelijk naar eigen zeggen 99 procent van alle reclames op internet tegen. Een groot voordeel is dat hierdoor websites sneller laden in Firefox en bovendien gaan vervelende advertenties aan uw neus voorbij. Na de installatie van Adblock Plus herstart u Firefox. Vervolgens selecteert u een filterlijst. U hoeft zich nu niet meer te ergeren aan allerlei reclameuitingen.
Browser: Firefox
Info: www.adblockplus.org

Opruimtools: IE7Pro

Veruit de meeste mensen met een internetaansluiting gebruiken nog altijd Internet Explorer. Helaas zijn er vergeleken met Firefox niet zoveel plugins te vinden voor deze populaire browser. Gelukkig is IE7Pro een verrassende uitzondering. Deze plugin bevat zeer veel opties om het surfen aangenamer te maken. Zo sluit u bijvoorbeeld een tab met dubbelklikken. Tevens is het mogelijk om automatisch de laatste surfsessie te herstellen. Verder bevat IE7Pro een advertentiefilter, een spellingscontrole en nog veel meer. Kortom, een aanrader!
Browser: Internet Explorer 7 & 8
Info: www.ie7pro.com

Multimedia: FoxyTunes

Muziekliefhebbers opgelet! Foxy Tunes is namelijk een onmisbare plugin voor iedereen die muziek een warm hart toedraagt. Als u FoxyTunes installeert, verschijnen er rechtsonderin diverse knoppen in de statusbalk waarmee u uw muziekcollectie direct vanuit de browser bedient. De voordelen hiervan zijn dat u geen extra programma hoeft te openen en dat FoxyTunes volledig op de achtergrond blijft. Het enige wat u hoeft te doen is de juiste mediaplayer selecteren, alvorens u tijdens het surfen een lekker muziekje opzet. Handig is dat u direct vanuit de browser informatie over de artiest opzoekt, zoals teksten, afbeeldingen en video's.
Browser: Firefox en Internet Explorer 7
Info: www.foxytunes.com

Multimedia: TorrentBar

Als u veel bestanden downloadt via bittorrent, dan is TorrentBar de ideale plugin voor u. Deze zoekmachine doorzoekt namelijk verschillende bittorrent-website s, die u in TorrentBar selecteert. Hiermee bespaart u veel tijd, omdat u niet naar elke afzonderlijke bittorrent-website surft. TorrentBar bevat onder andere de bekende torrentwebsites: Iso- Hunt, Mininova, The Pirate Bay, BtJunkie en Bite- Nova. Het werkt eenvoudig: u typt een zoekterm, selecteert een bittorrentwebsite en Firefox laat een overzicht zien met zoekresultaten.
Browser: Firefox
Info: www.torrentbar.torrent.pl

Multimedia: FireFTP

Er bestaan veel ftp-clients, waarmee u bestanden uitwisselt via een ftpserver. Hiervoor dient u dan vaak extra software te installeren, maar niet als u Firefox gebruikt. In dat geval installeert u gewoon FireFTP, waarmee u in de browser bestanden naar een ftp-server stuurt. Na de installatie van deze plugin, herstart u zoals gebruikelijk Firefox. In de browser gaat u vervolgens naar Extra en FireFTP. Via Create an account vult u uw servergegevens in en daarna maakt u verbinding. De eerste keer dat u FireFTP gebruikt, wordt ook een webpagina geopend met het verzoek om een vrijwillige donatie te doen.
Browser: Firefox
Info: www.fireftp.mozdev.org

Informatie: Buienradar

Stel, u kijkt uit het raam en ziet dat er donkere wolken aankomen. Eigenlijk moet u weg op de fiets, maar u twijfelt of u droog op de bestemming aankomt. De Firefox-plugin van Buienradar biedt dan uitkomst. Met één muisklik neemt u alle twijfel weg en weet u of u nog snel voor die onweersbui vertrekt of dat u toch de auto neemt. Nadat u de Buienradarplugin hebt geïnstalleerd, verschijnt rechts onderin de statusbalk een pictogram van een wolk. Als u daarop klikt, ziet u meteen de weersverwachting voor de komende twee uur.
Browser: Firefox
Info: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/2998

Informatie: Accelerators

Sinds Internet Explorer 8 bestaat zijn er handige uitbreidingen voor deze browser, zoals accelerators. Dit zijn dynamische toepassingen binnen een webpagina, waarmee u via handige diensten direct informatie raad pleegt. Dit realiseert u door een stukje tekst op een webpagina te selecteren en vervolgens op het 'acceleratorpijltje' te klikken. In het menu selecteert u tenslotte de toepassing die voor u van toepassing is. Standaard bevat Internet Explorer 8 al enkele accelerators, maar die verzameling kunt u eenvoudig uitbreiden via de website www.ieaddons.com/nl/accelerators. Handig zijn bijvoorbeeld de accelerators Encyclo.nl, Map on Live-Maps en Wisselkoers Calculator.
Browser: Internet Explorer 8
Info: www.ieaddons.com/nl/accelerators

Interface: Colorful Tabs

Deze Firefox-plugin is de meest eenvoudige extensie die we hier bespreken. Maar zij is wel erg handig. Het enige dat ColorfulTabs doet is namelijk alle tabbladen een verschillende kleur geven. Dat is erg handig als u altijd veel tabbladen hebt openstaan. Via deze plugin vindt u de juiste webpagina sneller terug, omdat u alleen maar de juiste kleur hoeft te onthouden. Handig is ook de mogelijk een kleur aan een bepaalde website toe te kennen.
Browser: Firefox
Info: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/1368

Interface: MushroomKingdom

Een van de populairste computergames ooit is Super Mario Bros. Nog altijd heeft dit spel wereldwijd ontzettend veel fans. Met deze plugin is Mario tijdens een surfsessie altijd in de buurt. Zo zijn de knoppen in de menubalk van Firefox vervangen door afbeeldingen uit het computerspelletje. Als u een pagina terug wilt, klikt u op het hoofd van Mario en als u een pagina vooruit wilt, klikt u op het hoofd van Luigi. Maar dat is lang niet alles. De hele browser is namelijk versierd met afbeeldingen uit de game. Dit maakt surfen wel erg vermakelijk. Let op dat het na installatie van deze plugin lastig is om de oude interface van Firefox terug te krijgen. Hiervoor dient u namelijk de browser eerst in de veilige modus op te starten, voordat u de oude instellingen herstelt.
Browser: Firefox
Info: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/9858

Interface: GooglePreview

Als u uw zoekresultaten in Google wilt visualiseren dan gebruikt u GooglePreview. Hiermee verschijnt er namelijk een kleine voorafbeelding van een website. Zo ziet u in een oogopslag met wat voor website u te maken hebt. Daardoor is de kans dat u ongewenste websites opent aanmerkelijk kleiner. Schakelen naar de normale Google-weergave gaat eenvoudig. Klik rechtsonder in de statusbalk op het GooglePreview-pictogram. Gebruik deze plugin overigens alleen als u een snelle internetverbinding hebt. Doordat uw browser veel afbeeldingen moet laden, verschijnen de zoekresultaten later op het scherm bij een langzame internetverbinding
Browser: Firefox
Info: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/189

Veiligheid: WOT

Snuffelt u regelmatig rond op onbekende webwinkels? Tijdens uw zoektocht naar bijzondere producten is de plugin WOT geen overbodige luxe. De letters staan voor 'Web of Trust', wat concreet betekent dat WOT controleert of u veilige websites bezoekt. Maar liefst 21 miljoen websites heeft WOT in kaart gebracht en dat aantal groeit nog steeds. WOT bepaalt de betrouwbaarheid van websites aan de hand van beoordelingen door andere gebruikers. U kunt zelf ook een steentje hieraan bijdragen. Als u de plugin hebt geïnstalleerd moet u Firefox herstarten, waarna u een gebruikersovereenkomst accepteert. Vervolgens kiest u het gebruikersprofiel dat het beste past bij uw wensen. In het volgende scherm dat verschijnt, moet u zich registreren. Naast de adresbalk ziet u vervolgens een WOT-knop. Hieraan ziet u tijdens het surfen of de website betrouwbaar is. WOT controleert ook de zoekresultaten van Google.
Browser: Firefox
Info: www.mywot.com

Veiligheid: Interclue

Het World Wide Web bestaat uit ontelbare hyperlinks die verschillende webpagina's aan elkaar koppelen. Als u op zo'n hyperlink klikt, weet u niet altijd of u op een veilige webpagina terecht komt. Gebruik daarom Interclue, die van elke hyperlink een preview laat zien. Het werkt als volgt. U gaat met uw muis op een hyperlink staan en klikt vervolgens op het symbool dat verschijnt. Interclue laat een preview zien in een apart kader. Bovendien waarschuwt Interclue u als de hyperlink leidt naar een dode link, malware of een phising-website.
Browser: Firefox
Info: www.interclue.com

Dit artikel komt uit Computer Idee 11, jaargang 2009.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord