De beste tips voor anoniem downloaden

© CIDimport

De beste tips voor anoniem downloaden

Geplaatst: 15 oktober 2010 - 11:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:39

Redactie ID.nl

Downloaden voor eigen gebruik mag in Nederland, maar de vraag is: voor hoelang nog?

Downloaden voor eigen gebruik mag in Nederland, maar de vraag is: voor hoelang nog? Het kan nooit kwaad om preventieve maatregelen te nemen, voor het geval er - en misschien wel met terugwerkende kracht - wordt ingegrepen. Neem het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat opsporende instanties uw dataverkeer niet kunnen onderscheppen. Met onze tips laat u geen sporen na als u downloadt via usenet en Bittorrent.

De beste tips voor anoniem downloaden-16325150

© CIDimport

Tip 1: Downloaden via SSL

Veel usenetproviders bieden tegenwoordig de mogelijkheid om te downloaden met een SSL-encryptie. Door deze beveiliging kan niemand zien welke content u binnenhaalt. Als u een bestand downloadt via uw nieuwsserver, is het voor partijen die het materiaal onderscheppen onmogelijk om de data te herkennen. De bestanden zijn namelijk versleuteld. Naast uw usenetprovider moet ook het downloadprogramma SSL-versleuteling ondersteunen. Gelukkig is dat bij de nieuwste versies van populaire downloadprogramma's het geval, zoals: Newsleecher, Grabit, SABnzbd+ en Newsbin Pro. Op de website van de nieuwsserver vindt u welke accountgegevens u in het downloadprogramma moet veranderen om SSL-versleuteling toe te passen. Zo wijzigt u meestal het poortnummer in 563 in plaats van het gebruikelijke 119. Ook dient u een andere servernaam aan te geven. Bij de populaire nieuwsserver Eweka is dat bijvoorbeeld sslreader.eweka.nl. Ten slotte moet u ook ergens in het downloadprogramma aangeven dat het om een SSL-versleuteling gaat. Bij Newsleecher regelt u dat bijvoorbeeld door de optie Encrypted Server Connection (SSL) aan te vinken. Bijkomend voordeel van SSL is dat mogelijk uw downloadsnelheid toeneemt, indien uw internetprovider nu usenetverkeer knijpt: deze kan usenetverkeer door de versleuteling niet meer herkennen. Houd er overigens rekening mee dat het gebruik van deze mogelijkheid extra rekenkracht vraagt van de systeembronnen. Hierdoor worden oudere pc's mogelijk trager, waardoor downloaden via SSL juist langzamer gaat. De computer heeft in dat geval niet genoeg rekenkracht om de bestanden te ontsleutelen.

Tip 2: Versleuteling Bittorrent

Als u bestanden downloadt via een Bittorrent-cliënt, dan deelt u automatisch bestanden met andere gebruikers. Het Bittorrent-principe bestaat er namelijk uit dat u zelf content moet uploaden, alvorens u muziek en films binnenhaalt op uw computer. Besef goed dat het verspreiden (dus uploaden) van auteursrechtelijk materiaal in Nederland is verboden. Als u niet wilt dat onbekenden kunnen meekijken met wat u uploadt, dan bieden de meeste Bittorrent- programma's een goede oplossing. U versleutelt namelijk gewoon uw data. Net als bij SSL-versleuteling bent u er dan tegelijk van verzekerd dat internetproviders uw verbinding voor Bittorrent-verkeer niet knijpen omdat ze het namelijk niet meer kunnen identificeren. Via het bekende downloadprogramma μTorrent stelt u de versleuteling eenvoudig in. Ga naar Opties, Voorkeuren en Bittorrent. Schakel vervolgens de protocolversleuteling in en klik ten slotte op Toepassen.

Tip 3: ItsHidden

Vrij nieuw is de dienst ItsHidden, dat een gratis en een betaalde variant kent. U legt contact tussen uw computer en de website, waarna er een 'virtuele tunnel' wordt gecreëerd. Hier kan niemand bij komen door een 128-bit encryptie. Alleen uzelf en ItsHidden weten om welke bestanden het gaat, voor ieder ander zijn de data onleesbaar. De dienst haalt als het ware de bestanden van de servers op en stuurt ze via een versleutelde VPNverbinding (Virtual Private Netwerk) naar uw computer. Als u besluit om ItsHidden te gebruiken, maakt u op de website eerst een account aan. Open vervolgens op uw computer de wizard Nieuwe verbinding (XP) die u vindt onder Netwerkverbindingen. Klik op Volgende en kies in dit scherm Verbinding met het netwerk op mijn werk maken. Kies in het volgende scherm voor VPN-verbinding en bedenk een willekeurige naam. Hierna typt u de hostnaam van de server, namelijk: vpn.itshidden.com. Sluit daarna af met Voltooien. Maak ten slotte verbinding met de server van ItsHidden via uw gebruikersnaam en wachtwoord. In Vista en Windows 7 vindt u de wizard onder de naam Een nieuwe verbinding of een nieuw netwerk instellen in het Configuratiescherm. Als u alles hebt ingesteld dan ziet u de verbinding in het systeemvak staan als pictogram. Vanaf nu downloadt u volledig anoniem. Bijkomend voordeel is dat u ook anoniem op internet surft. Indien u de verbinding wilt verbreken klikt u op het pictogram met de rechtermuisknop en kiest u voor Verbinding verbreken. Bij de gratis versie wordt de verbinding elke twintig minuten verbroken; de betaalde dienst kost 25 dollar per drie maanden. Een ander alternatief voor deze dienst is het Zweedse Relakks, dat u vijftien euro per drie maanden kost.

Tip 4: PeerGuardian 2

Via PeerGuardian 2 voorkomt u pottenkijkers, doordat het programma inkomende verbindingen tegenhoudt waarvan het ip-adres op een zwarte lijst staat, zoals opsporings- en overheidsinstanties. Naast het blokkeren van ip-adressen houdt de software ook adware en spyware buiten de deur. Zodra u het programma voor het eerst start, doorloopt u een wizard. Hiermee bepaalt u zelf van welke type instanties u de ip-adressen wilt blokkeren en hoe vaak de software updates moet binnenhalen. PeerGuardian 2 doet zijn werk op de achtergrond en is eenvoudig op te roepen vanuit het systeemvak. Hoewel het risico op pottenkijkers aanzienlijk wordt verminderd, moet u er wel rekening mee houden dat de tool niet honderd procent waterdicht is.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 21, jaargang 2009.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten