Extern Bureaublad: van overal toegang tot uw pc 2014-09-03T13:47:08

Xbox 360 hd-dvd-speler zakt in Amerika tot $49

Doodgaan in shooters blijkt een opluchting

Extern Bureaublad: van overal toegang tot uw pc

Extern Bureaublad: van overal toegang tot uw pc

Met het juiste gereedschap maakt u van internet uw privé-netwerk en bedient u vanuit de verste uithoek van de wereld uw thuis-pc. Hebt u uw pc al de deur uit gedaan en verruild voor een notebook? Daar is zeker wat voor te zeggen. Het maakt daarmee niet langer uit waar u werkt; thuis, op kantoor of op een idyllisch vakantieadres.

Met het juiste gereedschap maakt u van internet uw privé-netwerk en bedient u vanuit de verste uithoek van de wereld uw thuis-pc. Hebt u uw pc al de deur uit gedaan en verruild voor een notebook? Daar is zeker wat voor te zeggen. Het maakt daarmee niet langer uit waar u werkt; thuis, op kantoor of op een idyllisch vakantieadres. Zolang er maar een stopcontact in de muur zit om regelmatig de accu op te peppen zal het de laptop verder worst wezen waar u bent.

Soms is niet mobiel beter

LogMeIn
Het programma LogMeIn laat duidelijk zijn logo op het Bureaublad zien en het toont actief het Bureaublad van een andere pc.

Maar naast de onmiskenbare voordelen van een mobiele pc, zijn er helaas ook minder fraaie kanten. Een groot nadeel is bijvoorbeeld dat op het punt van ergonomie nog heel veel is aan te merken. Aan het ontbreken van een muis en het krap bemeten toetsenbord valt op het werk en thuis nog wel wat doen, maar op andere plekken is dat meestal niet het geval. Daar bent u aangewezen op alleen de laptop en beginnen de gewrichten na een paar uur gegarandeerd te protesteren. Een ander minpunt is de prijs. Hoewel die de laatste paar jaar fors is gekelderd, is een bureaucomputer nog altijd aanzienlijk goedkoper dan z'n mobiele collega.

Altijd bij uw eigen pc

Dat de meeste mensen thuis nog gewoon een pc hebben staan, is dan ook niet verrassend te noemen. En met pc's in elk huis en internet-café's in elke uithoek van de wereld, valt het gemis ook wel mee tijdens een verblijf elders. Helemaal natuurlijk als u daarvandaan gewoon bij uw eigen pc kunt komen. Met de juiste hulpmiddelen hebt u dat laatste zo voor elkaar.

XP Professional

Hulp op afstand

Een speciale vorm van externe toegang tot een andere pc is sinds Windows XP standaard ingebouwd en heet Hulp op afstand. Zoals de naam al aangeeft is deze functie bedoeld voor ondersteuning van iemand die er zelf even niet uitkomt. Het werkt net even anders dan in de andere hier beschreven voorbeelden en vereist dat op beide pc's iemand is ingelogd. Doordat zowel voor het meekijken als het daadwerkelijk bedienen van uw pc wederzijdse toestemming is vereist, is deze methode ongeschikt om toegang te krijgen tot uw eigen pc, als u bijvoorbeeld op vakantie bent.
Om een verbinding tot stand te brengen, dient u allereerst de pc daarvoor in te stellen. In het onderdeel Systeem van het Configuratiescherm is een tabblad Verbindingen van buitenaf. Daar zet u een vinkje bij Deze computer mag anderen uitnodigen om hulp te bieden, waarna u bevestigt met Toepassen.
Via Start, Hulp en ondersteuning krijgt u rechts bovenaan de optie te zien iemand uit te nodigen om te helpen. De daadwerkelijke uitnodiging kunt u vervolgens via Messenger of e-mail versturen. Als de ontvanger van uw uitnodiging deze accepteert, start op zijn of haar pc ook het programma Hulp op afstand. U dient daarvoor eerst nog een akkoord te geven. Degene die hulp biedt, kan nu slechts meekijken. Voor het opvernemen van uw bureaublad, inclusief muis, moet u ook nog op Controle overnemen klikken. Tot u klikt op Controle afbreken, bestuurt de ander uw pc. Met Verbinding verbreken stop u Hulp op afstand helemaal.

Als u XP Professional gebruikt, beschikt u standaard al over de mogelijkheid het Bureaublad over te nemen op een andere computer. Dat overnemen kunt u overigens doen met vrijwel iedere andere pc waar Windows op staat. Uw pc wordt dan een zogenoemde host en de pc vanaf welke u die bedient de client. In het onderdeel Systeem van het Configuratiescherm ziet u het tabblad Verbindingen van buitenaf. Onder het gedeelte Hulp op afstand (zie kader) staat bij XP Professional het onderdeel Extern bureaublad. Nadat u een vinkje hebt geplaatst bij Externe gebruiker mogen verbinding maken met deze computer, kunt u van deze functie gebruikmaken. Bij het onderdeel Externe gebruikers selecteren bepaalt u wie of welke pc's u toestemming verleent.

Meteen controle over het bureaublad van de host

Vanaf een client verbinding maken met de host is erg eenvoudig. Klik op Start, Programma's, Bureau-accessoires, Communicatie en kies voor Verbinding met Extern Bureaublad maken. In het venster geeft u de naam op van de pc (host) waarmee u wilt verbinden. Klik tenslotte op Verbinding maken en voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in. U krijgt vervolgens het Bureaublad van de host te zien, waar u direct volledige controle over hebt.

Vista

Ook de nieuwste Windows-versie is standaard voorzien van de mogelijkheid een externe computer toegang te verschaffen tot het Bureaublad. Net als bij veel andere onderdelen, is de veiligheid wat aangescherpt. Het instellen gebeurt op dezelfde manier als bij XP, maar voor toegang tot uw pc bestaan er verschillende veiligheidsniveaus. Standaard wordt een externe verbinding niet toegestaan, zodat u die toestemming eerst moet verlenen.

Strenge beveiliging

Vervolgens heb u de keuze uit het toestaan van verbindingen, ongeacht de versie van Extern Bureaublad. Deze optie werkt precies als dit onderdeel in Windows XP. Het strengste niveau is het alleen toestaan van verbindingen vanaf een pc waarop netwerkverificatie wordt uitgevoerd. Een hele mond vol, maar die laatste optie betekent in de praktijk een controlemiddel dat bij verbindingen tussen Vista-pc's garandeert dat er niet met een andere pc wordt verbonden. Dit kan dus alleen als aan beide kanten van de lijn met een Vista-pc aanwezig is.

Remote Desktop Client

Op de pc waarmee het Bureaublad op afstand wordt bediend, draait de Remote Desktop Client. Dit onderdeel biedt veel opties, waaronder de resolutie en de kleurdiepte. De hoeveelheid gegevens die u over het netwerk verstuurt, hangt daar voor een groot deel vanaf. Hebt u een trage verbinding – zoals via internet – dan is het raadzaam te kiezen voor minder kleuren en een lagere resolutie, zodat u sneller werkt. Ook de genoemde beveiliging tussen Vista-pc's regelt u in dit onderdeel.

LogMeIn

Gebruikt u alleen Windows XP Home en wilt u toch overal vandaan bij uw eigen systeem kunnen, dan is LogMeIn een geweldig hulpmiddel. Het biedt volledige toegang tot uw Bureaublad en alle programma’s, terwijl het helemaal niets kost. Laat u niet van de wijs brengen door de eenvoud van de installatie. Dat zegt helemaal niets over het functioneren van dit programma. Binnen niet meer dan een paar minuten hebt u een pc die u vanaf overal ter wereld kunt bedienen. Aan de andere kant van de lijn is een pc met internettoegang alles wat u nodig hebt om verbinding met uw pc te maken. Dat is natuurlijk wel zo prettig als u daar geen programma's kunt of mag installeren.
Om LogMeIn te kunnen gebruiken, moet u eerst een (gratis) account aanmaken. U kunt dan direct het programma downloaden, dat u installeert op de pc die u vanaf elders wilt kunnen bedienen. Bij de installatie vraagt het programma om de gegevens van uw account, waarmee het programma zich vervolgens meldt bij de centrale server, iedere keer dat Windows wordt gestart. LogMeIn weet dan dus dat uw pc online is en welk account u daarvoor gebruikt.

LogMeIn en ftp

Nadat u vanaf een andere pc op een andere plaats bent ingelogd, waarbij u gebruik maakt van datzelfde account, ziet u uw eigen pc en eventuele andere pc's waarop u het programma hebt geïnstalleerd. Met de gratis versie kunt u bijna evenveel doen als wanneer u echt achter uw pc zat. De belangrijkste beperkingen zijn het ontbreken van geluid en de onmogelijkheid bestanden uit te wisselen.
Aan dat laatste kunt u met een beetje hulp van een peer-to-peer- of ftp-programma eenvoudig iets doen. Als u bijvoorbeeld een ftp-server op uw thuis-pc hebt geïnstalleerd, kunt u die van op afstand starten. Met ieder ftp-programma en zelfs met een browser kunt u vervolgens bestanden uitwisselen. Dit soort programma's is volop verkrijgbaar en de meeste zijn eveneens gratis.

UltraVNC

Een dienst die sterke gelijkenis vertoont met LogMeIn is UltraVNC. In tegenstelling tot eerstgenoemde is UtraVNC open-sourcesoftware, dus gratis zonder enige beperking. Het programma bestaat uit twee componenten: Server en Viewer. De Server installeert u op de host, dus de pc die u op afstand wilt bedienen. U geeft een wachtwoord op en stelt zonodig de firewall in (zie kader). Met de Viewer doet u het echte werk. Dat onderdeel installeert u op de pc of laptop die u bijvoorbeeld meeneemt op reis.

Ken uw ip-adres!

Firewalls

Firewalls veroorzaken bij dit soort toepassingen de meeste problemen. Logisch; ze zijn er om netwerkverkeer te blokkeren, tenzij u expliciet toestemming verleent. In beginsel zit alles dan ook potdicht, totdat u aangeeft voor wie de boel open mag. Als u gebruik maakt van de in Windows ingebouwde voorziening voor externe toegang in combinatie met de Windows firewall, zult u niets extra's hoeven ondernemen om het te laten functioneren. Bij gebruik van software van andere makelij en/of een andere firewall ligt dat soms anders. Het kan zijn dat uw firewall melding maakt van een programma dat toegang wil tot internet en u vraagt daarvoor toestemming te verlenen. Dat moet u in dat geval zeker doen om de verbinding tot stand te brengen. Lastiger is het wanneer de firewall u helemaal niets vraagt, maar wel de deur dichthoudt. U merkt niets, maar er werkt ook niets. In dat geval zult u de firewall handmatig moeten configureren door aan te geven welke programma's toestemming hebben contact met internet te maken.

Nadat u zich internettoegang hebt verschaft en de UltraVNC Viewer hebt gestart, vult u het ip-adres in van uw thuis-pc. Belangrijk dus om vooraf dat nummer op uw thuis-pc te achterhalen, bijvoorbeeld op WhatIsMyIp.com www.whatsmyip.com. Het programma vraagt u nu het eerder gekozen wachtwoord in te voeren, waarna u het bureaublad ziet en kunt bedienen.
In tegenstelling tot de gratis versie van LogMeIn, kunt u met UltraVNC wel bestanden uit wisselen Meer informatie en natuurlijk het programma vindt u op Uvnc.com.

Google desktop, Google gadget

Al eerder hebt u hier op de site kunnen lezen over het snel toenemende aantal widgets en gadgets. Het mag dan ook nauwelijks een verrassing heten, dat er inmiddels ook een Google gadget bestaat waarmee u toegang krijgt tot een extern bureaublad. Voorwaarde is wel dat op de host Google Desktop actief is. Dat is gratis bij Google te downloaden en ook de gadget is kosteloos verkrijgbaar.

Altijd toegang

Binnen enkele minuten en zonder een cent uit te geven, hebt u overal vandaan toegang tot uw eigen pc thuis. De risico's zijn beperkt, al is een kleine waarschuwing wel op zijn plaats. De controle van uw bureaublad is natuurlijk niet iets wat u de hele wereld toevertrouwt. Kies daarvoor dus altijd een wachtwoord dat niet door Jan en Alleman kan worden geraden.

Tot slot: wat u nooit vergeten mag...

De voordelen zijn duidelijk, zeker als u langere tijd verstoken bent van toegang tot uw eigen pc. Probeert u het maar eens, tijdens de volgende vakantieperiode. Kunt u vanaf het strand van Kreta bij uw adressenbestand, zodat u schoonfamilie ook een kaartje kunt sturen.
Oh ja, hoe goed alle hier genoemde programma's ook zijn, ze kunnen hun werk alleen doen als u één essentieel ding niet vergeet: de pc die u op afstand wil bedienen, moet aan staan!


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord