© CIDimport

Facebook Timeline

Geplaatst: 25 juni 2012 - 11:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:28

Redactie ID.nl

Gebruikt u Facebook? Dan hebt u inmiddels (of krijgt u binnenkort) te maken met Timeline. Deze ‘tijdbalk’ maakt het inzien van alles wat u ooit hebt gepubliceerd – op uw eigen of andermans pagina – eenvoudiger dan ooit. Hoog tijd dus om snel even checken wat u de afgelopen jaren precies hebt geplaatst, voordat iemand anders dat voor u doet…

Facebook Timeline-15767352

© CIDimport

Onlangs op een verder niets ter zake doende vereniging; clublid R. wordt door diverse andere clubleden gefeliciteerd met zijn verjaardag en voorzichtig wordt er gehengeld naar een mogelijk rondje ranja. Clubgenoot R. ontkent in alle toonaarden, en niet omdat hij geen rondje ranja wil uitdelen, maar omdat hij niet jarig is geweest. Hoe komt men daar zo bij?

Facebook dus. R. is ooit zo slim of lollig geweest een valse geboortedatum in te vullen en clubgenoten die hem slechts oppervlakkig kennen, maar wel in zijn vriendenlijst op Facebook staan, weten niet dat de info vals is. En hijzelf was het ook al vergeten.

Schrijver dezes zit ter voorbereiding van dit verhaal over Facebook Timeline zijn eigen profiel (‘Profiel bewerken’) maar weer eens te zuiveren op info die hem op welke manier dan ook kan identificeren, en verandert onder ‘Algemene gegevens’ zijn geboortejaar in 1925 (87-jarigen zijn niet interessant voor marketeers). Facebook geeft vervolgens de melding dat dit de laatste keer is dat het geboortejaar veranderd mag worden… En proberen we het toch nog een keer, dan lukt het niet. Facebook geeft de link ‘Waarom kan ik mijn geboortedatum niet wijzigen?’en die leidt naar de pagina ‘Hoe bewerk ik mijn geboortedatum?’ Daarop instructies die niet meer werken.

Dat stinkt.

Van wie zijn die gegevens precies, van de gebruiker of van Facebook? Kennelijk dus niet meer van de gebruiker.

Dat stinkt behoorlijk.

We bladeren de rest van de gegevens door Algemene gegevens, Profielfoto, Vrienden en familie… aldaar de echtgenote en de trouwdatum met de privacyinstelling ‘Alleen ik’. We verwijderen de trouwdatum om meteen een beschuldigende brul van de echtgenote te horen, die op haar eigen pc in de mailbox een melding krijgt dat haar echtgenoot de trouwdatum heeft verwijderd. Hoezo ‘Alleen ik’?

Om maar te illustreren hoe Facebook nog steeds met uw privacy omgaat.

Opleiding en werk, Levensbeschouwing, Kunst en amusement, sport, Activiteiten en interesses, Contactgegevens… alles oningevuld en bovendien maximaal afgeschermd met ‘Alleen ik’, op een e-mail- en webadres na, want helemaal onvindbaar hoef je ook niet te zijn. Relevante info over mij vertel ik zelf wel aan bekenden, dat hoeft Facebook allemaal niet te weten.

Timeline

 Waarom deze stress?
Facebook heeft de feature Timeline geïntroduceerd en al snel werd duidelijk dat daar geen ontkomen aan is. We moeten (!) het allemaal gaan gebruiken. Was het eerst nog optioneel, dat was het al snel niet meer. Eerder hebben we het vriendelijke aanbod weggeklikt, maar er is nog steeds achter te komen wat het is, en wel op https://www.facebook.com/about/timeline. De uitleg van Facebook liegt er niet om. In een ideale Facebook-wereld moeten we alle gebeurtenissen in ons leven – in beeld, geluid en tekst – vast gaan leggen met Tijdlijn. Zodat al onze vrienden onze geboorte kunnen volgen, eerste stapjes, eerste liefde, tweede liefde et cetera, diploma-uitreikingen, sportieve activiteiten, (eerste) huwelijk, vakanties, geboorte van kinderen, favoriete muziek, films, uitgaansgelegenheden, gerechten et cetera.

Wat men daar allemaal parkeert, hangt af van het eigen exhibitionisme, maar een blik helemaal onderaan de Tijdlijn-introductiepagina leert dat reeds vijftien van onze vrienden het gebruiken. Openklikken resulteert in een ontluisterende ervaring, want alle berichten die ooit zijn geplaatst en nooit verwijderd, staan onder elkaar te lezen, keurig in de tijd geplaatst en met álle foto’s, video’s app-activiteiten et cetera. We zien vage ex(?)-vriendjes van dochterlief, net gezette tatoeages van collega’s waar toch al weinig aan te verfraaien was, gruwelijke huwelijkstaferelen…

Hééél snel naar het Helpcentrum (afbeelding 5), want dit willen we zéker niet voor onszelf en we hebben na het activeren van de Tijdlijn – wat dus hoe dan ook gebeurt! – zeven dagen de tijd om deze te filteren op ongewenste inhoud die eerst nog ergens op pagina 100 vergeten verborgen stond, maar nu per tijdspanne direct opvraagbaar wordt.

Geactiveerd

Facebook Timeline-15767358

© CIDimport

Eenmaal geactiveerd krijgt u bovenin direct de keuze tussen Rondleiding starten of Nu publiceren. De Rondleiding dus. Die telt zes stappen.

1.

Omslag. Dat is een foto die boven uw (oude) profielfoto wordt getoond.

2.

Alles op één locatie bekijken. Héél compact alles wat u (buiten tekst) op Facebook hebt geopenbaard.

3.

Al je activiteiten bekijken. Alle berichten en activiteiten op Facebook sinds u lid bent geworden.

4.

Ontdek je belangrijkste verhalen opnieuw. Al uw ‘belangrijke verhalen’.

5.

Markeren wat belangrijk is. Spreekt voor zich.

6.

Iets toevoegen wat ontbreekt. Stel u voor dat u de aanschaf van dat te gekke paar stilettohakken vergeten bent in de tijd te situeren…

De stappen

1.

Omslag. Via de knop ‘Omslag toevoegen’ komen we in een venster dat zegt dat het verboden is om banners of reclameuitingen te publiceren. Logisch: die winst wil Facebook gaarne voor zichzelf houden. Vervolgens kan worden gekozen uit een reeds geüploade foto of een nieuw te uploaden foto. Vergeet nooit dat de profielfoto en de omslagfoto openbaar zijn en direct eigendom worden van Facebook.

2. 

Alles op één locatie bekijken. Dit is dus wat vrienden straks direct bij het openen van uw Facebook-pagina van u te zien krijgen. We spotten onze zorgvuldig gefilterde profielinformatie (bijna niks dus), de vriendenlijst, een aantal onschuldige foto’s, maar ook een kaart met daarop de exacte locatie van één van de foto’s. Niets aan te doen behalve het verwijderen van de foto.

Facebook Timeline-15767362

© CIDimport

Facebook Timeline-15767365

© CIDimport

Facebook Timeline-15767368

© CIDimport

3.

Al je activiteiten bekijken. Da’s de belangrijkste klus. Deze zijn te bewerken in het Activiteitlogboek . Het Activiteitlogboek is echter listig ingericht, want rechtsbovenin is onder ‘Alle’ een dropdownmenu te vinden. Aldaar zijn alle mogelijke geplaatste berichten op soort te filteren: eigen berichten, berichten van anderen, foto’s, video’s, noem maar op . Vinken we alleen foto’s aan, dan zien we dus alle foto’s waarin u getagd bent. Een klikje op het bolletje naast het bericht opent dan een menu waarop u kunt kiezen wat u met het bericht wilt: markeren, toestaan of verbergen op de tijdlijn. Berichten kunnen ook geheel verwijderd worden, of voorzien van een locatie of een andere datum. Letten we op? De datum van gebeurtenissen kunnen we wel veranderen, die van uw geboorte niet. 

4.

Ontdek je belangrijkste verhalen opnieuw. Dat betekent vooral: ontdek welke ‘belangrijkste verhalen’ u in de loop der tijd vergeten bent dat u ze ooit online hebt gezet (dronken tijdens een eenzame winternacht, verliefd op Chersonissos, met z’n allen in de sauna?).

En de rest… Facebook Timeline is leuk voor wie niets te verbergen heeft en grappig genoeg ook een stuk beter te controleren voor wie liever níet alles aan de grote klok wil hangen. Facebook onthoudt uiteraard alles, maar u bent beter in staat om uzelf af te schermen en dat is best prettig. 

Tekst: Michiel Heemskerk

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 8, jaargang 2012

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten