XBMC: Multimediaspeler voor nop

© CIDimport

XBMC: Multimediaspeler voor nop

Geplaatst: 25 januari 2012 - 13:21

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:31

Redactie ID.nl

Bent u op zoek naar een mediaspeler waarmee u eenvoudig video, films en muziek kunt afspelen in de huiskamer? Een oude pc in combinatie met het gratis programma XBMC doet wonderen! Computer Idee verkent voor u de mogelijk­heden.

 

XBMC: Multimediaspeler voor nop-16256590

© CIDimport

XBMC – voorheen Xbox Media Center – is een zeer uitgebreide en gratis mediaspeler die werkt op de eerste generatie Xbox (niet Xbox 360) en op pc’s die gebruikmaken van Windows, OS X of Linux. Naast het afspelen van uw films en video’s kunt u met XBMC ook uw foto’s bekijken, nieuws lezen, muziek luisteren, rss-feeds bekijken, de weervoorspellingen zien en nog veel meer. XBMC is in tien jaar tijd uitgegroeid tot één van meest vriendelijke oplossingen voor iedereen die eenvoudig toegang wil hebben tot zijn of haar mediacollectie en allerlei online diensten.

 

Minimale systeemeisen

XBMC draait al op een pc met een Pentium-processor, een DirectX 9-compatible videokaart en Windows XP (SP3). Aanbevolen wordt om een systeem met Windows Vista of 7 te gebruiken omdat deze systemen het hardwarematig decoderen van video ondersteunen. Dit houdt in dat de videokaart dit rekenintensieve karweitje voor zijn rekening neemt.

Het is een kwestie van experimenteren om te kijken hoe vloeiend het afspelen van video gaat bij verschillende schermgroottes. Houd er rekening mee dat het afspelen van full hd (1080p) video een zware klus is. Zelf geven de makers aan dat XBMC over het algemeen goed draait op pc’s van 5 jaar oud of

jonger. In XBMC kunt u onder Systeem, Video, Afspelen kijken of ‘hardwareversnelling’ is ingeschakeld. Kijk op th3.cc/add4e3 voor meer informatie over XBMC onder Windows en de minimale systeemeisen.

 

XBMC op een mini-pc

Als u XBMC liever in combinatie met een nieuwe pc wilt gebruiken, zijn er tal van mogelijkheden. We raden u aan om zeker even te kijken naar de nieuwste generatie mini-pc’s, ook wel nettops geheten. Ze hebben het formaat van een kleine schoenendoos en beschikken toch over de benodigde spierballen om – zonder horten en stoten – films in full hd af te spelen. Bijkomend voordeel is dat deze mini-pc’s veel minder energie gebruiken dan normale computers en vaak ook een stuk stiller zijn. Een systeem dat veel in combinatie met XBMC gebruikt wordt is de Asrock ION 3D (vanaf circa 290 euro inclusief afstandsbediening) maar er zijn allerlei andere merken en modellen die het ook prima doen in combinatie met XBMC. Op het forum van XBMC is een aparte sectie (Hardware for HTPC Discussion Forum) waar u kunt lezen welke ervaringen andere gebruikers met bepaalde hardware hebben. Ook www.xbmcfreak.nl is een goede plek om meer te weten te komen.

 

Is kant-en-klaar niet handiger?

Ja en nee. Vanaf zo’n 100 euro kunt u inderdaad een mediaspeler kopen waarmee u direct hd-content over uw netwerk kunnen streamen en op uw tv kunt bekijken. Inpluggen en u bent klaar. Het grote voordeel van XBMC is dat u het helemaal naar uw hand kunt zetten en eventueel kunt uitbreiden met allerlei addons. Daarnaast is het in staat om live hoesjes, achtergrondinformatie en ‘ratings’  te downloaden van muziek en films die u wilt bekijken. In tegenstelling tot veel goedkopere mediaspelers ondersteunt XBMC wel vrijwel alle formaten en kan het ook materiaal in zip-, rar- of iso-bestanden afspelen.

 

 

5 mooie XBMC-addons

Eén van de grote voordelen van XBMC is dat u het kunt uitbreiden met allerlei handige uitbreidingen, de zogeheten addons. Ze zijn vaak nog te configureren door er na installatie met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor ‘Add-on instellingen’. Dit zijn de vijf beste:

 

YouTube 

Deze addon is standaard al geactiveerd en geeft toegang tot de grootste online collectie video’s. Ook kunt u zich aan melden bij uw eigen YouTube-account.

 

 

Nederland 24 

Geeft toegang tot de twaalf digitale themakanalen van de publieke omroep zoals Journaal 24, Holland Doc 24 en Best 24. Leuk als u ze nog niet in uw huidige zenderpakket hebt zitten.

 

 

Grooveshark 

Hiermee krijgt u toegang tot de gelijknamige online muziekgemeenschap. Een account is wel vereist en gratis aan te maken op www.grooveshark.com.

 

 

MCERemote 

Speciale uitbreiding die het gemakkelijker maakt om een Microsoft afstandsbediening te gebruiken in XBMC.

 

 

MAME Frontend 

Een uitbreiding waarmee het mogelijk wordt om vanuit XBMC klassieke Arcade-games te spelen die onder MAME draaien. Zie ook mamedev.org.

 

Tot slot naast de officiële addons zijn er voor XBMC ook nog allerlei niet-officiële uitbreidingen te krijgen.

Via th3.cc/7fa98f kunt een lijst krijgen van deze zogeheten ‘Unofficial Addon Repositories’.

XBMC op een kale pc

Hebt u uw oude pc al gewist of hebt u geen versie van Windows voor handen die u kunt installeren, dan kunt u toch gebruik maken van XBMC. Er is een zogeheten live-cd-versie beschikbaar met een eigen besturingssysteem dat direct start vanaf de cd- of dvd-speler in uw pc. Het is ook mogelijk om eerst het gratis Linux OS Ubuntu desktop (www.ubuntu.com) te installeren en daarna de Linux-versie van XBMC. Het is in dat geval wel belangrijk dat er voor uw videokaart Linux-stuurprogramma´s bestaan. De exacte eisen en voorwaarden kunt u vinden op de site van XBMC.

Benodigde schijfruimte

XBMC heeft voor de installatie ongeveer 100 MB nodig van uw harde schijf. Daarnaast wilt u natuurlijk toegang hebben tot uw films, foto’s en muziekbestanden. Vooral films slokken veel ruimte op. Op een harde schijf van 1 terabyte kunt u zo’n 250 dvd’s kwijt. Overigens is het niet noodzakelijk om al uw films, foto’s en muziekbestanden naar uw XBMC-machine te kopiëren. Het is ook mogelijk om materiaal in een gedeelde map op een andere computer in het netwerk of op een upnp-mediaserver zoals aanwezig in veel nas-apparaten af te spelen. Houd er in dit geval wel rekening mee dat uw netwerk – zeker bij het streamen van hd-films – extra wordt belast en dat dit zeker bij draadloze netwerken voor problemen (lees: haperingen) kan zorgen. Probeer in zo’n geval uw XBMC- computer met een netwerkkabel in uw netwerk op te nemen.

Aansluiten op televisie

Waarschijnlijk beschikt uw oude pc over een videokaart die een vga- of dvi-uitgang heeft. Uw lcd- of plasma-tv heeft een hdmi-ingang. Hiervoor zijn speciale vga/dvi-naar-hdmi-omvormers en adapters te koop. Betaal hier niet te veel voor, want voor een paar tientjes hebt u nieuwe videokaart die wel over hdmi beschikt en die misschien stukken beter presteert dan het model dat nu in uw XBMC-pc zit! Let op: de audiouitgang van uw

computer dient u apart te verbinden met uw tv, bijvoorbeeld met behulp van een mini-jack-naar-tulp-kabel. Het is misschien ook mogelijk om uw XBMC-pc rechtstreeks met uw versterker te verbinden. Controleer welke ingangen op uw versterker u hiervoor kunt gebruiken.

XBMC-alternatieven

Wij zelf vinden XBMC één van de beste mediacenters, maar voor wie verder wil kijken zijn dit de belangrijkste alternatieven:

 

Windows Media Center


Het mediacenter dat door Microsoft is ontwikkeld en standaard onderdeel uitmaakt van duurdere Windows-versies. In Vista zit hij bij Home Premium en Ultimate en onder Windows 7 is het beschikbaar in de versies Home Premium, Professional en Ultimate (th3.cc/d3).

 

 

MythTV


Een opensource-mediacenter dat gebruik maakt van Linux. De meest populaire versie is Mythbuntu (www.mythbuntu.org).

 

 

MediaPortal


Een mooie Media Center-kloon met een grote schare fans. Media Center is geschikt voor Windows XP, Vista en 7 (www.team-mediaportal.com).

 

 

GeeXboX


Een mediacenter dat geleverd wordt inclusief eigen Linux OS. Het kan vanaf een live-cd worden gestart of worden geïnstalleerd op harde schijf. Werkt zowel op pc, PowerPC en Wii (www.geexbox.org).

 

 

Plex


Plex is begonnen als een afgeleide van XBMC en doorontwikkeld. Het is beschikbaar voor Windows, Mac, iOS en Android (www.plexapp.com).

 

Waar is de afstandsbediening!?

Als uw oude pc het goed doet in combinatie met XBMC, dan zult u al snel de behoefte krijgen om ‘m zonder muis of toetsenbord te bedienen. Via th3.cc/b45a84 komt u op wikipagina’s uit van XBMC. Daar kunt u de ervaringen lezen die

andere gebruikers hebben met Media Center-afstandsbedieningen die los verkrijgbaar zijn. Daarnaast kan ook XBMC ook op afstand worden bediend met behulp van afstandsbedieningen uit de populaire Logitech Harmony-serie. Voor meer informatie verwijzen we u naar de fora van XBMC en die van Logitech.

Een andere oplossing is een draadloos toetsenbord met ingebouwde mousepad of trackball waarvan de prijzen bij zo’n 50 euro beginnen.  Het is ook mogelijk om een draadloos toetsenbord te gebruiken zonder muisondersteuning, want u kunt XBMC ook prima zonder muis bedienen. Hebt u een Android-telefoon of iPhone? Kijk dan even op de Android Market of iTunes waar u de ‘Official XBMC Remote’ kunt downloaden. Hiermee bedient u XBMC op afstand via uw draadloze netwerk.

Tot slot beschikt XBMC ook nog over een ingebouwde webserver waarmee u met een browser op een andere pc of smartphone XBMC kunt besturen. U dient deze dan wel eerst even in te schakelen door in XBMC naar Systeem, Netwerk te gaan.

XBMC proberen

Ga naar xbmc.org/download om de nieuwste versie van XBMC te downloaden en te installeren. U kunt XBMC ook op uw normale computer of notebook installeren. Het programma brengt geen wijzigingen aan in Windows en is prima voor het bekijken van video of het beluisteren van internetradio of uw eigen muziek. Meer weten? Kijk dan ook eens op xbmcfreak.nl, xbmcplugins.com en volg het laatste nieuws op Twitter via twitter.com/#!/xbmc.

Dit artikel is afkomstig uit Computer Idee nummer 20, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten