Ik twitter, jij twittert, wij twitteren

© CIDimport

Ik twitter, jij twittert, wij twitteren

Geplaatst: 8 augustus 2007 - 07:08

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:05

Redactie ID.nl

De nieuwste trend op internet is 'twitteren'. Mensen sturen ultrakorte berichten rond via een soort miniweblog. Twitteren kan binnen een browser, met een instant messenger of de mobiele telefoon. In dit artikel leest u hóe.Het popfestival PinkPop in Landgraaf had tijdens de laatste editie een landelijke primeur.

De nieuwste trend op internet is 'twitteren'. Mensen sturen ultrakorte berichten rond via een soort miniweblog. Twitteren kan binnen een browser, met een instant messenger of de mobiele telefoon. In dit artikel leest u hóe.Het popfestival PinkPop in Landgraaf had tijdens de laatste editie een landelijke primeur. Bezoekers én mensen die PinkPop volgden via de televisie waren samen interactief betrokken bij het evenement. Daarvoor gebruikten ze Twitter, een programmaatje waarmee je kunt chatten in een weblog-omgeving. Beknopte recensies, verslagen, gedachten, observaties, opmerkingen, alles was welkom. Een selectie van alle berichtjes was te zien in een live stream op de 3VOOR12-website, het muziekkanaal van deVPRO. Wie de laatste PinkPop-nieuwtjes wilde ontvangen, kon zich abonneren op drie speciale Twitter-pagina's. Bezoekers en kijkers kwamen zo van alles te weten. Wat vonden bezoekers bijvoorbeeld van de acts? Maar ook: wat speelde er zich tijdens het festival op de podia en achter de schermen af?

Eenvoud + sociaal = Twitter

Nooit eerder was PinkPop zo multimediaal. Met dank aan Twitter, dat het beste te vergelijken is met een eenvoudige instant messenger met de structuur van een sociaal netwerk. Dat laatste lijkt een grote aantrekkingskracht van het programma te zijn. Het gebruik van Twitter groeide de afgelopen tijd in elk geval explosief. Honderden Nederlanders openden op Twitter.com een account en sloegen aan het twitteren, de term voor het bijhouden van een Twitter-pagina. Twitter is intussen ook al te vinden in tientallen combinaties met andere programma's, de zogenaamde mashups (zie verderop voor meer uitleg). Twittervision bijvoorbeeld toont de nieuwste Twitterberichten op een kaart van Google. PowerTwitter laat foto's of video's op Flickr of YouTube delen in een Twitterbericht.

140 tekens

Twitter Mashups


Op zoek naar leuke programma's waarmee u sneller kunt twitteren?

Tweetbar: Twitteren kan ook direct vanuit een browser. Firefox-gebruikers kunnen de Tweetbar als plugin downloaden. Klik vervolgens op Beeld, Zijbalk en vink de Tweetbar aan. De plugin wordt links in de browser gebruikt op de plek waar normaal de bladwijzers onder elkaar staan.
Twitterberry: Voor mobiel twitteren bestaan diverse hulpprogramma's. Twitterberry is speciaal voor Blackberry-gebruikers. De mini-interface heeft echter wel een nadeel. Gebruikers kunnen alleen berichten tikken van maximaal 78 karakters.
Mail2Twitter: Het plaatsen van een bericht op een Twitter-pagina kan op allerlei manieren. Met Mail2Twitter hoeft u alleen een mailtje te sturen. Schrijf het bericht, voeg uw Twitter-gebruikersnaam en wachtwoord toe en druk op 'verzend'. Snel en handig!
Twapper: Hebt u zelf geen Twitter-pagina, maar wilt u wel de Twitter-berichtjes van uw vrienden volgen? Dat kan met Twapper, een kleine interface die ook op uw mobiel te gebruiken is. Tik de Twitternaam van uw vrienden in en u ziet hun laatste updates.
Het verkrijgen van een Twitter-account werkt simpel. U hoeft alleen een accountnaam, gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Op het volgende scherm vult u de mailadressen in van mensen die uw Twitter-berichten mogen lezen. Een paar seconden later verschijnt het scherm waarin we ons eerste bericht kunnen typen. De belangrijkste beperking is dat een bericht, ook wel tweet geheten, niet langer mag zijn dan 140 karakters, net als bij een sms-bericht. Berichtjes op een Twitter-pagina verschijnen automatisch in de Public Timeline, een publieke lijst met recente Twitter-updates. In Settings kunt u uw pagina ook afschermen en alleen beschikbaar stellen aan Twitter-vrienden, mensen die u zelf hebt uitgekozen om uw berichten mee te delen. Wilt u Twitter ook gebruiken via een chat-programma, voeg hem dan toe aan uw instant messenger. Twitter ondersteunt onder meer Google Talk, AIM en Jabber. Via uw messenger kunt u ook direct updaten.
Beheert u ook een eigen website of weblog, plaats dan daarop de Twitterbadge. Bezoekers van uw blog houden dan via dit tekstblokje de updates op uw Twitter-pagina bij. In Twitter wordt deze groep gebruikers followers genoemd. Rechtsboven staan behalve het aantal Twitter-vrienden en followers alle andere accountgegevens, zoals het aantal berichten dat naar het sociale netwerk is verstuurd.

Geheugensteun

Twitter is er vooral voor mensen die weinig tijd hebben, maar wél iets te melden hebben. Iemand die met veel projecten tegelijk bezig is, kan via Twitter op een snelle manier toch iets van zich laten horen. Twitter is echter ook te gebruiken als geheugensteun. Wat moet u nog doen of wat bent u nog van plan te gaan doen? Ook op het werk kan het programma nuttig zijn. Bijvoorbeeld om klanten op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes. Dat kan eventueel mobiel door een sms’je te sturen naar een speciaal telefoonnummer in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten, met helaas (hoge) belkosten. Voor mobiele Twitter-gebruikers bestaat er ook een speciale mobiele browser.

Altijd actueel

Twitter lijkt een belangrijk voordeel te hebben op weblogs en andere communicatiekanalen. Een tweet is altijd actueel, omdat elke gebeurtenis in een paar seconden de wereld is ingestuurd. "Wat is het laatste nieuws, welke leuke event staat op stapel?" Vooral dat soort informatie wordt op Twitter veel met elkaar gedeeld. Anderen gebruiken het om nieuwe sites of blogs te bespreken of huishoudelijke mededelingen te doen. Vrij nieuw zijn de Twitter-groepen die ontstaan rond populaire tv-programma's. Clubjes Twitter-vrienden kijken tegelijk naar één programma, twitteren erover en blazen zo het sociale element van tv-kijken nieuw leven in.
Onze conclusie? Twitter is een simpel en handig programma. Of u elke kreet of gedachtekronkel van uw vrienden wilt weten, is natuurlijk de vraag. Voor Twitter zijn heel praktische toepassingen te bedenken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten