Illegale software te lijf

© CIDimport

Illegale software te lijf

Geplaatst: 28 juli 2006 - 07:07

Aangepast: 19 september 2022 - 13:33

Redactie ID.nl

Microsoft heeft de jacht geopend op aanbieders van illegale Office- en Windows-versies op veilingsites als Marktplaats en Speurders. Tegelijkertijd wordt het gebruikers van illegale software steeds moeilijker gemaakt.Onderzoek van Microsoft heeft uitgewezen dat het merendeel van de Microsoft-software dat via Nederlandse veilingsites wordt aangeboden illegaal is.

Illegale software te lijf

Microsoft heeft de jacht geopend op aanbieders van illegale Office- en Windows-versies op veilingsites als Marktplaats en Speurders. Tegelijkertijd wordt het gebruikers van illegale software steeds moeilijker gemaakt.Onderzoek van Microsoft heeft uitgewezen dat het merendeel van de Microsoft-software dat via Nederlandse veilingsites wordt aangeboden illegaal is. Vooral Marktplaats is een bron van illegale software. Microsoft en partners lopen hierdoor een geschatte 3 tot 4 miljoen euro aan omzet mis. Inmiddels is er een grote campagne gestart om de verkoop van illegale software via veilingsites te verminderen. Daarnaast gaat het bedrijf gebruikers van illegale software ontmoedigen en gebruikers van legale software belonen.

Validatie

Hoe is Microsoft er nu achter gekomen dat zoveel illegale software via veilingsites wordt aangeboden? Dat heeft te maken met het validatie-programma van Microsoft dat sinds 2005 bestaat. Elke keer wanneer u als Windows-bezitter een (niet-kritische) update wilt uitvoeren, moet u eerst het Windows Genuine Advantage-programma (WGA) doorlopen. Hierbij wordt aan de hand van onder andere de licentiecode gecontroleerd of u wel een legale versie van Windows gebruikt. Door deze ‘controle aan de poort’ kan Microsoft bijhouden hoe vaak dezelfde cd op een computer is geïnstalleerd. Het validatieprogramma geldt nu alleen voor Windows XP maar op korte termijn moet ook Office eraan geloven.

Belonen en straffen

De Buit

Illegale software te lijf-15082296

© CIDimport

Van juli 2005 tot en met mei 2006 werden in Nederland zo’n 4,4 miljoen exemplaren van Windows XP op echtheid gecontroleerd. Daarvan bleek 27 procent illegaal. Veel bezitters waren verbijsterd, want zij wisten niet dat zij over een illegale Windows beschikken. Via een online formulier konden ze aangeven hoe zij aan deze software kwamen en dat bleek in veel gevallen om veilingsites te gaan. Microsoft heeft toen een steekproef gedaan op veilingsites en trof daar veel illegale Microsoft Windows- en Office-versies aan, zelfs Windows Vista en Microsoft Office 2007, software- pakketten die nog niet eens officieel op de markt zijn. Bij diverse aanbieders zijn invallen gedaan.

Wanneer uw Windows na validatie legitiem wordt bevonden, krijgt u de mogelijkheid om gratis nieuwe software te downloaden, bijvoorbeeld PhotoStory 3 en Windows Defender. In de toekomst komen meer van dit soort voordelen beschikbaar. Gebruikers van illegale Windows-versies kunnen na een mislukte validatie niet meer van de Automatische Update-service gebruikmaken en de betreffende updates downloaden. Dat is nog niet alles, want vanaf eind mei bestaat er een uitbreiding van het validatieprogramma voor Windows XP: WGA Notifications. Als er een niet-legitieme versie wordt gedetecteerd, krijgt de gebruiker hierover een melding te zien: bij het opstarten, bij het inloggen én elke twee weken via een meldingsballon in het Systeemvak. De melding bestaat uit een waarschuwing en een uitleg over wat de voordelen zijn van legitieme software.

Illegale software te lijf-15082296

© CIDimport

Dat doet ons een beetje denken aan het sms-bombardement van de politie bij gestolen gsm’s. Er is ook veel om te doen geweest, omdat het klinkt als spyware. In eerste instantie werd er elke keer bij het opstarten contact gemaakt met de servers van Microsoft. Dat is nu teruggedraaid naar eens in de twee weken. De installatie van WGA Notifications is nu nog optioneel, behalve als u Automatische Updates op automatisch downloaden hebt ingesteld. Uiteindelijk wordt Notifications verplicht. Nu is het zo dat beveiligingsupdates nog steeds buiten het validatieproces vallen. Deze kunt u dus nog gewoon downloaden, ook al hebt u een illegale versie. In de toekomst kan dat wel eens veranderen. Goswijn Thijssen van Microsoft bevestigt dat er met Windows Vista andere mogelijkheden zullen komen die het moeilijker maken om Vista illegaal te gebruiken. Welke dat zijn, kan hij nog niet zeggen.

Risico’s

Wat is illegaal?

Men spreekt van illegale software als niet wordt voldaan aan de licentievoorwaarden. Je betaalt voor het gebruiksrecht. De zogenaamde ‘end user license agreement’ (eula) bepaalt in detail wat er allemaal wel en niet mag met de betreffende licentie. Volgens de BSA is dertig procent van alle software die in 2005 in Nederland op pc’s is geïnstalleerd illegaal. Wereldwijd is dat 35 procent. Maar er zijn wel grote verschillen tussen landen: van alle software in Vietnam is maar liefst 90 procent illegaal. De Verenigde Staten zijn het netst met een piraterijpercentage van 21 procent. In totaal zorgt illegale software voor een omzetverlies van 34 miljard dollar!

Naar schatting gebruikt zestig tot zeventig procent van de Nederlanders thuis een illegale versie van Office. Dat dat niet zonder risico’s is, wil Goswijn Thijssen van Microsoft graag benadrukken. “Illegale Windows- of Office-versies zijn meestal van inferieure kwaliteit, waardoor ze minder stabiel, betrouwbaar en virusbestendig zijn dan het oorspronkelijke product. Om deze illegale kopieën te kunnen installeren en te gebruiken is 85 procent van de illegaal verkochte Windows-versies gemodificeerd: de software is dan van binnen veranderd. De wachtwoordbescherming is er bijvoorbeeld uitgehaald of dll-bestanden zijn veranderd, of er zit spyware in. In veel gevallen kan de software niet eens geactiveerd worden en u kunt sowieso niet rekenen op technische ondersteuning. Bovendien is het nog maar de vraag of het gekochte product daadwerkelijk wordt geleverd als u het via een veilingsite aanschaft.” En o ja, we zouden het bijna vergeten, het gebruik van illegale software is wel degelijk strafbaar, ook al worden consumenten tot op heden niet hard aangepakt.

Hoe herkent u illegale software?

Waar moet u nu op letten, om te voorkomen dat u ongewild illegale software koopt? Volgens Goswijn Thijssen is de prijs de beste graadmeter. Wanneer u Windows XP kunt aanschaffen voor 15 euro in plaats van 230 euro voor een retailversie, dan zult u zich toch achter de oren moeten krabben. Ook moet u terughoudend zijn wanneer u via e-mail geattendeerd wordt op goedkope software, zoals OEM-versies. Vaak zit hier de Russische maffia achter, die alleen maar uit is op uw creditcardgegevens. Er is niet eens sprake van verkoop, maar van oplichting. Controleer ook – voordat u iets koopt – of de volledige adres- en telefoongegevens beschikbaar zijn en wat de voorwaarden voor retouren, service en garantie zijn. Dat is bij online kopen altijd aan te raden. Aan de andere kant kunt u vaak eenvoudig zien dat het om illegale software gaat. Het merendeel van de illegale software die Microsoft had buitgemaakt via veilingsites ziet er amateuristisch uit. Ruim zeventig procent was niet meer dan een gebrand cd’tje met ‘Windows XP’ er met stift op geschreven. Dan zijn er nog lieden die er een hoesje bij printen, maar ook daaraan ziet u meteen dat dat niet officieel is. Slechts een klein gedeelte betreft professionele vervalsingen, of officiële versies die niet verkocht mogen worden zoals volumelicenties. Deze staan op naam van een bedrijf en zijn officieel niet overdraagbaar. Meer informatie over hoe u illegale software kunt herkennen en welke acties u kunt nemen als u illegale software aantreft, leest u op www.microsoft.nl/howtotell.

Goedkope versies

Software hoeft niet altijd duur te zijn. Leerlingen vanaf de basisschool tot en met studenten kunnen vaak via www.surfspot.nl heel goedkoop aan legale software komen. Hier kunt u bijvoorbeeld Office kopen voor nog geen 20 euro inclusief btw en verzendkosten. Let wel op, Windows XP is hier alleen verkrijgbaar als upgrade-versie, niet als volledige versie. Komt u niet in aanmerking om te bestellen via Surfspot dan kunt u voor wat betreft Office, onder de voorwaarde dat minimaal één gezinslid een erkende opleiding volgt, de zogenoemde ‘Studenten Docenten’-versie kopen voor circa 150 euro. Het voordeel van deze versie is dat deze op meerdere pc’s binnen het huishouden mag worden gebruikt. De goedkoopste manier om aan een legale, volledige Windows XP te komen is bij de aanschaf van een nieuwe pc, dan bent u ongeveer 80 euro kwijt voor de Home-versie.

Illegale software te lijf-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten