Mobiel fotograferen 2013-11-04T16:59:34

Uw favorieten in beeld met TidyFavorites

BREIN neemt servers in beslag bij hostingprovider

Mobiel fotograferen

Mobiel fotograferen

Camera's in mobiele telefoons worden serieus. De kwaliteit van de betere fotomobieltjes benadert inmiddels die van de gemiddelde compactcamera.

Camera's in mobiele telefoons worden serieus. De kwaliteit van de betere fotomobieltjes benadert inmiddels die van de gemiddelde compactcamera. Maar om daarvan te profiteren, moet u zich wel even verdiepen in de instellingen van uw telefooncamera.

Opslagruimte

Veel telefoons bewaren plaatjes in het interne geheugen van het toestel. Dat is meestal niet zo heel groot, dus het stroomt al snel over. Als er ook een geheugenkaartje in uw telefoon past, is het beter om daar uw foto's op te bewaren. Via een menu-optie geeft u aan dat u ze daar wilt hebben. Al op een geheugenkaart van een paar gigabytes hebt u een zee aan ruimte om foto's op te slaan. Het heeft nog meer voordelen. Mocht u een keer een 'reset' doen naar de fabrieksinstellingen, nieuwe telefoonsoftware installeren (firmware), of een nieuw toestel kopen, dan raakt u uw foto's niet zomaar kwijt. Ze staan veilig op het geheugenkaartje. Ook uitwisselen met een pc wordt zo een eitje.

Maximale kwaliteit

Om zuinig om te springen met de vaak spaarzame ruimte in de telefoon, worden foto's lang niet altijd in de hoogste kwaliteit bewaard. Dat is erg zonde, omdat u dan niet het uiterste haalt uit de camera van uw telefoon. Foto's maakt u niet voor niets, u wilt geen postzegels als er prachtige platen uit kunnen rollen. Start de camera in uw telefoon en druk op de knop waarmee u de opties instelt. Meestal moet u op zoek gaan naar twee instellingen. Allereerst de resolutie. Dat is de grootte van de foto in pixels. Kies hier het maximale formaat dat de camera kan leveren. Tegenwoordig is vijf of acht megapixels al heel gangbaar. Daarnaast is de (beeld)kwaliteit vaak in te stellen. Uw telefooncamera maakt jpeg-plaatje en die zijn op hoge kwaliteit (groot bestand) of een wat lagere kwaliteit (minder ruimte) te bewaren. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit normaal, fijn en zeer fijn. In de stand zeer fijn hebt u dan de beste kwaliteit.

Welke camera?

Alsof één camera nog niet genoeg is, zitten er steeds vaker twee stuks op een telefoon. Belangrijk om te weten is dat slechts één exemplaar die mooie vijf of acht megapixels uit de glimmende reclamefolder heeft. Die camera zit dan aan de 'achterkant' van de telefoon, dus aan de kant waar het scherm níet zit. U richt de telefooncamera op uw onderwerp en kijkt op het scherm mee. Het tweede cameraatje is een klein oogje vlak naast het scherm. Zodra u deze activeert ziet u uzelf. Deze camera is bedoeld om een videogesprek te voeren en heeft maar een beperkte resolutie, bijvoorbeeld 640x480 pixels. Met deze camera maakt u dus geen foto's in hoge kwaliteit. Hooguit een plaatje voor in het profiel van een webdienst (een avatar). Schakelen tussen de beide camera's gebeurt via het menu. Bij telefoons die u openklapt wordt vaak automatisch overgeschakeld.

Zoom

Compactcamera's hebben een zoomknop waarmee u onderwerpen dichterbij haalt. Ook telefooncamera's hebben zoom, maar u kunt die beter niet gebruiken. Een gewone zoom, ook wel optische zoom genoemd, maakt gebruik van bewegende lensdelen. Net als met een verrekijker haalt u de wereld écht dichterbij. Maar in telefoons zit het lensje muurvast gemonteerd. Die kent maar één stand en zoomen is er dan ook niet bij. Er wordt een trucje toegepast: digitale zoom. Het middelste stuk wordt uit een foto geknipt, zodat het lijkt of alles dichterbij is. Van de oorspronkelijke foto blijft nu nog maar weinig over, want zoomt u 2x in met een twee-megapixelcamera, dan houdt u nog maar één megapixel over. Vaak bedenkt het toestel er puntjes bij om toch op het originele aantal megapixels uit te komen, maar daar wordt de foto niet mooier van. Digitaal inzoomen gaat dus altijd ten koste van de kwaliteit. Het is daarom beter om een stapje dichterbij te zetten.

Scherpe foto's

Een mobieltje nodigt uit om met één hand te worden vastgehouden en 'uit de losse pols' een fotootje te maken. Veel plaatjes worden hierdoor minder mooi of mislukken zelfs. Houdt een camera altijd met twee handen vast en druk de ontspanknop rustig in. Beweeg alleen uw vingertop en houdt de camera stil. Zo voorkomt u onscherpte door bewegingen en trillen. Vooral bij een telefooncamera is dit erg belangrijk, want ze zijn meestal wat langzamer dan een 'gewone' camera. Er zit bijvoorbeeld flink wat vertraging tussen het indrukken van de knop en het daadwerkelijk maken van de foto. Houdt de camera daarom nog even stil en op het onderwerp gericht, tot u hoort of ziet dat het plaatje gemaakt is.

Tip: Scherpstellen

Steeds meer cameratelefoons stellen echt scherp, zoals een gewoon fototoestel. Er zijn ook nog telefoons die niet scherpstellen. Dergelijke toestellen hebben 'fixed focus', waarbij alles vanaf een bepaalde afstand min of meer scherp is. Zo'n camera is vaak sneller met het maken van een foto, er hoeft immers niet gekeken te worden of alles scherp is. Wel zijn de foto's meestal iets minder mooi. In de handleiding staat dan altijd welke minimale afstand u in acht moet nemen. Ook als uw telefooncamera een macrostand heeft, leest u daar binnen welk bereik die het beste werkt.

Flitsen

Veel telefoons met een flitser flitsen niet. Wat? Laten we het anders zeggen. Er bestaan toestellen met een echte flitser, zoals u die ook van een fototoestel kent. U maakt een foto bij weinig licht en ziet een korte lichtflits. De meeste telefoons hebben echter geen flitser, maar een lampje dat een tijdje gaat branden. Het voordeel van zo'n led-lampje, is dat u er ook mee kunt filmen. Desnoods gebruikt u het als zaklantaarn, want een led kan gewoon een tijdje branden. Nadeel is dat kleuren soms niet helemaal zuiver worden weergegeven. Met een echte flitser krijgen uw foto's mooiere kleuren, maar het nadeel is dat u er niet mee kunt filmen. Een flitser kan alleen een lichtflits afgeven en niet een tijdje aanstaan. Voor beide manieren geldt dat het bereik hooguit enkele meters is. Een voetbalstadion zet u er niet mee in het zonnetje.

De juiste kleuren

Een camera moet kleuren goed weergeven. Maar anders dan onze ogen heeft elke camera, dus ook die in een telefoon, hiermee soms problemen. Via de instelling witbalans vertelt u het toestel welke soort verlichting er is, want die bepaalt hoe kleuren op de foto komen. Op een grijze dag helpt het als u de witbalans instelt op bewolkt. De foto's krijgen er een warmere tint door. Ook een zonsondergang legt u zo beter vast, want in de automatische stand probeert de camera die mooie, gekleurde lucht om te toveren in spierwitte bewolking en dat is niet uw bedoeling. Als u met uitgeschakelde flitser in een huiskamer met kunstlicht fotografeert, voorkomt de stand lamplicht dat gezichten te oranje worden. Vergeet niet om de witbalans na afloop weer op automatisch te zetten.

Tip: Gevoeliger zonder flits

Foto's zonder flits geven beter de sfeer weer. Vaak is het dan ook beter om de flitser via het optiemenu uit te schakelen. Als er weinig licht is, moet u het toestel dan wel stevig vasthouden en de lichtgevoeligheid verhogen. Dit heet de iso-waarde, maar die optie is nog niet op elke telefoon aanwezig. Standaard staat de iso vaak op 80 of 100, dit verhoogt u dan naar bijvoorbeeld 200. Liever niet al te hoog, want dan neemt de kwaliteit van de foto af.

Belichting corrigeren

Zijn uw foto's soms te licht of te donker? Dan is het goed om te weten dat u zelf de belichting kunt aanpassen. Erg handig, want de belichtingsmeter in de telefoon heeft het niet altijd bij het rechte eind. Bijvoorbeeld als er naar verhouding veel lichte gebieden te zien zijn (een sneeuwlandschap, het strand in de felle zon) of juist donkere delen (zoals bij sfeerfoto's en stadslichtjes). Dit corrigeert u vaak met de pijltjesknoppen of een menuoptie, en op het schermpje ziet u of het een verbetering is.

Verzendklaar maken

Het leuke van een telefoon is dat u foto's direct met anderen kunt delen. Zoals via een mms-bericht of e-mail. Om de verzendtijd kort te houden, is het verstandig de foto eerst te verkleinen. Terwijl u de foto bekijkt, drukt u op de knop voor opties en gaat op zoek naar een manier om de grootte van de foto te veranderen. De benaming kan per cameramerk en telefoonmodel verschillen. Soms moet u eerst kiezen voor de optie bewerken, of verkleint de camera de foto automatisch voor u. Schrijf de verkleinde versie als een nieuwe foto weg. Biedt uw telefoon geen mogelijkheid om een foto te verkleinen, dan is het beter om tijdens het fotograferen voor een kleiner formaat te kiezen zolang u zeker weet dat u hem alleen wilt versturen. Maak desnoods twee foto's na elkaar (een grote en een kleine) als u hem ook voor uzelf wilt houden.

Foto's direct online

Foto's naar de pc overbrengen kan op veel manieren, zoals via bluetooth, een usb-kabeltje of door het geheugenkaartje in een kaartlezer te stoppen. Nog leuker is het om foto's rechtstreeks op internet te plaatsen. Bijvoorbeeld tijdens de vakantie, of als u zomaar onderweg bent. Zo zien vrienden en bekenden direct waar u bent en wat u zoal meemaakt. Diverse websites waar u een blog of fotoalbum bijhoudt, bieden die mogelijkheid. Vaak door de foto naar een speciaal e-mailadres te sturen. Die krijgt u van de betreffende dienst en vindt u vaak op uw profielpagina. Als u regelmatig foto's verstuurt, bent u beter af met een data-abonnement, om te voorkomen dat de kosten oplopen.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 16, jaargang 2009.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord