Omzeil geografische blokkades

© CIDimport

Omzeil geografische blokkades

Geplaatst: 19 oktober 2011 - 10:26

Aangepast: 20 september 2022 - 07:48

Redactie ID.nl

Het is best frustrerend wanneer u een buitenlandse site bezoekt die u… alleen maar weet mee te delen dat de dienst niet beschikbaar is voor het land waarin u zich bevindt. Daar zijn gelukkig wel uitwegen voor, zowel gratis als commercieel.

Omzeil geografische blokkades

Omzeil geografische blokkades-16473416

© CIDimport

Hebt u nog niet meegemaakt dat u een of andere site of webdienst niet kunt bereiken omdat u blijkbaar niet in het land van de aanbieder woont? Neem dan de proef op de som en bezoek een site als www.hulu.com (Amerikaanse aanbieder van streaming video), www.pandora.com (Amerikaanse aanbieder van streaming audio) of www.bbc.co.uk/iplayer/tv (Britse aanbieder van streaming media). Nu bent u meteen ook bij de les!

Mocht u zich afvragen hoe die sites weten dat u (bijvoorbeeld) in Nederland woont: uw browser vertelt hen dat door het ip-adres (van uw provider) mee te sturen. Ga naar www.iplocation.net, dan weet u precies wat we bedoelen. Meteen weet u ook hoe u zo’n geografische blokkade kunt omzeilen. Juist, u moet de aanbieder doen geloven dat u vanuit een ander land surft. Dat kan door een tussenliggende server te gebruiken (proxy) of door een verbindingstunnel op te zetten tussen uw pc en een server in het land van de aanbieder (vpn).

Your Freedom

Liever dan zelf op zoek te gaan naar een (betrouwbare) proxy, laat u dat aan een tool als Your Freedom over. U creëert eerst een account op www.your-freedom.net, waarna u een e-mail ontvangt om uw account te bevestigen. Vervolgens downloadt u de bijhorende tool; gebruik bij voorkeur de Windows full installer. De installatie vergt weinig meer dan vijf keer op Next en één keer op Finish drukken. Over nu naar de eigenlijke configuratie. Een wizard helpt u daarbij; desnoods start u die op via het tabblad Status waar u achtereenvolgens op Configuratie en Gebruik de Wizard drukt. Hier drukt u vier keer op Volgende: de wizard controleert nu enkele tientallen proxy’s en haalt automatisch een lijst met geschikte adressen op. Selecteer bij voorkeur een server hoog in de lijst, maar wel een land dat door de aanbieder van de gewenste dienst niet wordt geblokkeerd (voor Hulu en Pandora bijvoorbeeld is dat US, voor iPlayer is dat UK). Bevestig met Volgende, vul uw account-id bij Your Freedom in en druk 2x op Opslaan en Afsluiten. Op het tabblad Status drukt u nu de knop Start verbinding in.

Wanneer u nu www.iplocation.net bezoekt, zult u wellicht nog altijd een ip-adres uit Nederland te zien krijgen. U moet uw browser namelijk eerst nog duidelijk maken dat die via (de proxy van) Your Freedom moet surfen. In principe kunt u dat handmatig aanpassen (door in uw browser de proxy in te stellen op localhost, poort 8080), maar voor IE en Firefox kan Your Freedom dat ook voor u regelen: open het tabblad Applicaties, plaats een vinkje voor de gewenste browser, selecteer de optie Configureer uw applicaties … en bevestig met OK. Als u nu uw browser herstart, zult u merken dat u inderdaad surft vanaf een server in het land van de aanbieder.

U zult echter ook wel merken dat het browsen nu trager verloopt. De gratis variant van Your Freedom legt u namelijk een aantal beperkingen op: bandbreedte tot 64 kbps, maximaal zes uur verbindingstijd per dag  (vijftien uur per week) en na een uur dient u opnieuw een verbinding te maken. Wilt u af van alle beperkingen, dan moet u overstappen naar een commerciële variant (vanaf vier euro per maand).

Mgeni

Mgeni is een browser, gemodelleerd naar Firefox, maar behoorlijk uitgekleed. Waarom dan deze browser gebruiken? Omdat die u de mogelijkheid biedt zelf het land te kiezen voor de proxy waarmee u bij de aanbieder wilt aankloppen. Onderliggend maakt Mgeni namelijk gebruik van het Tor-netwerk. Dat werkt als volgt. Stel, uw pc is A en het einddoel – de site van de aanbieder dus – is E. Mgeni zorgt er dan dankzij Tor voor dat die verbinding via de tussenliggende servers B, C en D verloopt. Op B en C hebt u geen vat, maar u kunt dus wel het land van proxy D kiezen.

 

U vindt de browser op

code.google.com/p/mgeni. Voordat u hier mee aan de slag gaat, dient u ook een Tor-client te downloaden. Maak het uzelf makkelijk en kies een kant-en-klare softwarebundel op https://www.torproject.org/download/download.html en (ook in het Nederlands). Het exe-bestand is een zelfuitpakkend zip-archief, dat u naar een lege map uitpakt. Vervolgens is het de beurt aan Mgeni zelf. Ook dat exe-bestand downloadt en installeert u.

 

Bij het opstarten controleert Mgeni of de Tor-client actief is. Dat is op dit moment nog niet het geval. Ga dus naar de map waarin u de Tor-bundel hebt uitgepakt en start daar Start Tor Browser.exe op. In het configuratievenster drukt u op de knop Advanced en verwijdert u het vinkje bij Randomly Generate, waarna u een eigen wachtwoord voor de client invult bij Authentication, Password. Nu doet Mgeni het wél. In de knoppenbalk van de browser klikt u het wereldbol-pictogram aan en kiest u het gewenste land voor de proxy – wel zal u eerst nog het Tor-wachtwoord moeten invoeren. U kunt kiezen uit US, UK, Germany, China of France, waarna u bevestigt met Run server. Nog deze tip: mocht u tijdens zo’n sessie opvallend trager surfen, probeer het dan nogmaals door Mgeni te herstarten.

U kunt echter nog een stapje verder gaan en een versleutelde verbinding opzetten tussen uw eigen pc en de server van waaruit u de beoogde site of dienst wil bereiken. Een tunnel door internet als het ware die uw pc en de server direct verbindt, zodat het lijkt alsof beide zich binnen een en hetzelfde netwerk bevinden (ook al zijn ze dan geografisch gescheiden). Nu zijn er gratis diensten die u precies zo’n vpn-verbinding laten opzetten, waaronder ExpatShield (www.expat-shield.com; vpn-server in de UK) en HotSpot Shield (www.hotspotshield.com; vpn-server in de US). Beide zijn echter al eerder in Computer Idee aan bod gekomen. In de praktijk blijken ze vaak merkbaar vertragend te werken en bovendien blijkt een dienst als Hulu de servers van HotSpot Shield op een ‘zwarte lijst’ te hebben staan.

Er zijn gelukkig nog talrijke – commerciële – alternatieven. Googelt u bijvoorbeeld naar “vpn <land van aanbieder>”, dan stuit u haast zeker op een indrukwekkende lijst. Zodra u een account bij zo’n vpn-aanbieder hebt gemaakt, moet u uiteraard nog de vpn-verbinding opzetten. Hoewel dat ook handmatig kan, leveren de meeste aanbieders software die de configuratie overlaat aan een wizard.  Als voorbeeld nemen we VPN Authority (www.vpnauthority.com), dat u gratis twee dagen kunt proberen – althans vijf sessies per dag, elk gedurende maximaal vijf minuten. Gebruik eventueel een wegwerpadres als u geen zin hebt in nieuwsbrieven en reclame.

Hebt u eenmaal uw gratis account gecreëerd en geactiveerd, dan downloadt u de configuratietool op www.vpnauthority.com/setup.php (beschikbaar zowel voor Windows 32-bit als 64-bit). Pak het zip-archief uit naar een lege map en start het uitgepakte exe-bestand op. Na enkele muisklikken wordt u om uw account-id gevraagd en kunt u via de knop Eigenschappen de gewenste locatie voor uw vpn-server aangeven (CS, SK, UK of USA). Zodra u nu op de knop Verbinden drukt, is de verbinding met de vpn-server een feit en kunt u de gewenste site of dienst bereiken. Onze ervaring daarbij is: nagenoeg zonder vertraging! Vanuit het contextmenu van de snelkoppeling die VPN Authority op uw bureaublad heeft geplaatst, kunt u de verbinding weer verbreken en opnieuw opzetten. 

Dit artikel komt uit nummer 15, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten